自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

我做sales的,基本say hi , say bye , say thank you 必做!但唔明點解外國人/B6 會笑一笑點點頭或者say句hi,講句bye!
但某部份既香港人都會出現以下情況
1,佢地見你say hi ,對眼即刻向上擺〜眼角高到睇唔到!
2,明明識講「廣東話」,死都要講d完全有問題既英文,\" I don\'t need this!=> I No this!\"
3,其實不止B6, 香港人都中意好霸氣地掟錢!
4,明明張卡係老公,個老婆死都要代簽,我地唔比,結果比人用粗口問候媽媽!(持卡人簽名是常識吧〜!)
5,有無折?話明無仲要問「點解無折?」(難道名店會做折?)
6,明明著中碼,死都要試加細碼!自己著爆左仲要話我地既qty有問題!(每個月總有幾件貨要faulty!)
7,入黎歎冷氣無問題,但唔好以為自己入左波波池,口講「小朋友唔好搞!」但對手就同小朋友係咁摷!之後講句「唔好意思!」,我地仲可以接受理解,但有d客會講「d sales咁濃妝/樣衰,d衫唔方靚得去邊啦!」,真係比佢吹到啤一聲!
8,點解d衫/袋made in china或者其他地方,唔係French /England /Euro......?(其實好多名牌都無係當地生產已是常識,再者你手上用緊既iphone都係made in china!咁你又用?)
講完!

車仔人    發表於 13-4-23 08:27
尼古丁  太太代簽算唔算冒簽 ?  發表於 13-4-22 22:57

男爵府

回覆:sales的血淚史

對唔住,第8點,係我每次入親去Burberry 買細路衫都會講既說話。

chungandlam  之前新閪已經講過,你冇睇新聞咩?  發表於 13-4-23 09:06

禁止訪問

子爵府

環保接龍勳章

明你感受, E 個世界上無禮貌的人是不分種族, 唔好為咗這批人勞氣.

CurryCheng    發表於 13-4-23 11:22
wcpcelia  agree  發表於 13-4-23 08:26

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:對唔住,第8點,係我每次入親去Burberry+買

原帖由 Pura_milk 於 13-04-22 發表
對唔住,第8點,係我每次入親去Burberry 買細路衫都會講既說話。
同意

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁有d人又真係好冇禮貌

水晶宮

畀面勳章

Made in china 有乜問題? 質量最緊要嘛

子爵府

大把呢啲人
尤其是班中產

侯爵府

好媽媽勳章

其實禾有樣野想問好耐,通常舖頭d sales講早晨或多謝,禾出唔出聲好呢?佢又好似對你講但又唔係望住你

大宅

好彩唔係你憎既人,但我都好憎d白鸽眼既sales,見係港人就唔理人,見大陸人就死哂狗

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:明你感受,+E+個世界上無禮貌的人是不分種族

原帖由 tchu 於 13-04-22 發表
明你感受, E 個世界上無禮貌的人是不分種族, 唔好為咗這批人勞氣.

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:咁有d人又真係好冇禮貌 +

原帖由 細芝麻 於 13-04-22 發表
咁有d人又真係好冇禮貌

珊瑚宮

引用:大把呢啲人尤其是班中產 +

原帖由 june25 於 13-04-22 發表
大把呢啲人
尤其是班中產

大宅

引用:咁啱嘅,我都好憎d+sales

原帖由 miffy 於 13-04-22 發表
咁啱嘅,我都好憎d sales
樓主話sales血淚史,點解你會話憎sales?

子爵府

畀面勳章

你講呢d都真係好濕碎mouth:

侯爵府

引用:咁啱嘅,我都好憎d+sales

原帖由 miffy 於 13-04-22 發表
咁啱嘅,我都好憎d sales

子爵府

畀面勳章

引用:好彩唔係你憎既人,但我都好憎d白鸽眼既sale

原帖由 ccpccp 於 13-04-22 發表
好彩唔係你憎既人,但我都好憎d白鸽眼既sales,見係港人就唔理人,見大陸人就死哂狗

...
呢點先最真,宜家香港d sales好鬼白鴿眼睇唔起d香港人

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

完全明白,
大陸人仲可以原諒,
因為好多人無受過教育,
唔識禮貌,

但同時有好多香港都好無品,
好多仲係西裝友,ol,
唔啱嘅會掉返係原本地方(係掉唔係放)
無心買但會整亂好多嘢,
同埋講嘢好串,
我自問無得罪佢,
亦好好禮貌,
亦無煩住佢睇嘢呀

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jodylulu 發表於 13-4-22 20:49
其實禾有樣野想問好耐,通常舖頭d sales講早晨或多謝,禾出唔出聲好呢?佢又好似對你講但又唔係望住你:ques ...

通常我會笑住點下頭

Arielchan  X3  發表於 13-4-23 15:03
花比  x2  發表於 13-4-22 23:24

首頁
12345...10

尾頁

跳至