自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+e_g+於+13-04-22+發表其實我

原帖由 ash_yehyeh 於 13-04-22 發表
點解開銀包便知龍定蟲?!點解龍先可以去你度買嘢,蟲唔買得
我無話龍先買得!只因為有d人以為自己好有錢,態度差,眼角高,但一拎個銀包,就見到佢既credit card就知佢係邊個level!老實說我只係好討厭d local咁大口集又無禮貌,所以先咁講!

大宅

引用:Quote:原帖由+ash_yehyeh+於+13-04-22+發表

原帖由 e_g 於 13-04-22 發表
我無話龍先買得!只因為有d人以為自己好有錢,態度差,眼角高,但一拎個銀包,就見到佢既credit card就知佢 ...
咁妳又睇人level

男爵府

引用:Quote:原帖由+e_g+於+13-04-22+發表我無話

原帖由 ccpccp 於 13-04-22 發表
咁妳又睇人level
我再重申,我只係講有d人好大口氣扮有錢人就好無禮貌,但其實d人著起龍袍都唔似太子!

大宅

回覆:sales的血淚史

明白。。。同埋相信,只有真正做呢行既人先明白個種感受!!!有d人根本未做過呢行,所以佢地唔會明。。。。 有時d大陸人仲好過某d香港人,大陸人佢地講野係大聲,佢自己唔覺得呢樣係無禮貌,佢地習慣左咁講野,但有試過d大陸人反而體諒返個sales轉頭,反而某d香港客,真係要求極高,完全唔知發生咩事,但無啦啦發爛,唔知係咪佢都好大壓力,所以放工揾人發洩下。。。。。總之,有好既客,亦有唔好(不論hk or china) sales 亦一樣!!!! 不過做左咁多年,都有d麻目,如果自己真係無做錯,我唔會理佢地,我只會可憐佢地,因為佢地一定好大壓力

伯爵府

我想回應#1, 點解有時唔想啋sales, 因為行一間店,10個sales行埋黎又hi又問你想睇乜、有乜介紹番!我行10間鋪要回應100次,真係會好唔得閒!想靜靜行下街睇下野啫而且有時聽聲氣sales都係機械式say hi,所以聽唔到都唔奇!

男爵府

引用:明白。。。同埋相信,只有真正做呢行既人先

原帖由 Natalie86 於 13-04-22 發表
明白。。。同埋相信,只有真正做呢行既人先明白個種感受!!!有d人根本未做過呢行,所以佢地唔會明。。。 ...
感動終於有人明白!

子爵府

玩具勳章

伯爵府

有好既sales,自然就會有衰既sales。客亦如此,生態平衡嘛。

男爵府

今日先正正跟咗隻投訴,話sales覺得佢係乞兒喎,咁聽番曬d錄音啦,同sales講住笑不定R著數,但又不定話自己唔係R著數,sales都好耐性咁每項同佢解釋點解俾唔到優惠,最終大家笑住收線,但一個轉頭打去投訴sales話佢態度有問題!呢位女士,你知唔知自己嘅自私同貪心係有機會令其他人無咗分工㗎,會唔會安落呀!你估sales唔想俾優惠你咩,真係俾盡啦,仲唔認自己死R。。。真激氣,梗食!

禁止訪問

引用:咁啱嘅,我都好憎d+sales

水晶宮

引用:Quote:原帖由+ash_yehyeh+於+13-04-22+發表

我無話龍先買得!只因為有d人以為自己好有錢,態度差,眼角高,但一拎個銀包,就見到佢既credit card就知佢 ...
Support you.

Bye

禁止訪問

引用:今日先正正跟咗隻投訴,話sales覺得佢係乞

侯爵府

咩Credit card先高LV?

大宅

原帖由 綠荳媽媽 於 13-04-22 發表
今日先正正跟咗隻投訴,話sales覺得佢係乞兒喎,咁聽番曬d錄音啦,同sales講住笑不定R著數,但又不定話自己 ...
係呀。。。D 人好中意笑裏藏刀架,真係唔明咩心態。。。。明明大家溝通係無事,無啦啦轉個頭complaint 你,真係r爆頭

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Natalie86+於+13-04-22+發表

感動終於有人明白!
有時一個衰港客可以比一個衰big 6 更格衰,有d香港人心理極唔平衡,皮質醇超高,行為令人側目。

Bye

男爵府

原帖由 綠荳媽媽 於 13-04-22 發表
今日先正正跟咗隻投訴,話sales覺得佢係乞兒喎,咁聽番曬d錄音啦,同sales講住笑不定R著數,但又不定話自己 ...
完全明白!個次有位呀太買野,老公拎卡比錢!出單後我好有禮貌咁講「多謝哂幾幾幾錢,麻煩你可否叫先生簽名呀?」個呀太大聲話「我簽未得囉!」 我話「唔好意思!必須持卡人簽名!」個呀太發脾氣拍枱大罵「小你媽媽〜你無Xseven野!我係佢老婆,要唔要比埋張結婚証書你睇?小你媽媽!你媽媽XX...!你叫咩名!我要投訴你!你媽媽含包散.....」完全食哂!超無奈!

Catrabbitc  佢係咪有病  發表於 13-4-23 13:48
bbtammy    發表於 13-4-23 10:48
thunder_bunny   咁流利  發表於 13-4-23 09:02
trainny  D人咁野蠻  發表於 13-4-22 23:48

珍珠宮

畀面勳章

引用:明白。。。同埋相信,只有真正做呢行既人先

原帖由 Natalie86 於 13-04-22 發表
明白。。。同埋相信,只有真正做呢行既人先明白個種感受!!!有d人根本未做過呢行,所以佢地唔會明。。。 ...
完全同意, 做 sales 日日對住各種各樣既人, 發覺國內人真係往往比香港人有禮貌, 亦都反而較講道理, 真係估唔到

男爵府

引用:Quote:原帖由+e_g+於+13-04-22+發表我無話

原帖由 -Athena- 於 13-04-22 發表
咩Credit card先高LV?
鋼卡

公爵府

引用:Quote:原帖由+綠荳媽媽+於+13-04-22+發表今

完全明白!個次有位呀太買野,老公拎卡比錢!出單後我好有禮貌咁講「多謝哂幾幾幾錢,麻煩你可否叫先生簽名 ...
有冇讀過書架個女人

男爵府

其實以自己經驗,可能國內尚少有R著數文化,一係好消費得起先光顧。例如去飲茶咁,係大陸高價d酒樓如果國內人自己洗得起嗰d大大聲聲,無乜禮貌咁,但香港人去就狂R免茶免小食打折等,R唔到就叫搵邊個邊個經理嚟。其實呢2種都煩,不過各有各特色。

首頁
12345...10

尾頁

跳至