自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

回覆:sales的血淚史

我也曾管理過零售店舖,自己也落過鋪幫手。都係果句,麻煩客總會有,但始終係小數。打工啫,睇開D啦

伯爵府

引用:明白大家都有壓力,但真係唔好成日投訴啦,

原帖由 綠荳媽媽 於 13-04-22 發表
明白大家都有壓力,但真係唔好成日投訴啦,你一個自私的投訴有可能死2至3代㗎,即sales 加 leader 加 super ...
但無乜人會咁諗,個個淨係識得諗自己,自私到爆

珍珠宮

畀面勳章

伯爵府

引用:我也曾管理過零售店舖,自己也落過鋪幫手。

原帖由 Melosmelos 於 13-04-22 發表
我也曾管理過零售店舖,自己也落過鋪幫手。都係果句,麻煩客總會有,但始終係小數。打工啫,睇開D啦

...
但而家周圍都講服務,好多客會乘機刁難,已不是少數,更何況日日對住,一定燥,我老公都頂我唔順叫我唔好做,所以我已放棄了,就算以後再做返服務業,一定唔會做連鎖店。。。

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:明白大家都有壓力,但真係唔好成日投訴啦,

原帖由 綠荳媽媽 於 13-04-22 發表
明白大家都有壓力,但真係唔好成日投訴啦,你一個自私的投訴有可能死2至3代㗎,即sales 加 leader 加 super ...
正正就係有啲人認為,我投訴你你就會冇得撈,咁你仲唔係有痛腳喺我度?你仲唔會比我要脅到?我大聲啲話投訴你你自然醒醒定定,比着數我囉\'

大宅

朋友做酒店,佢話一日咁多客人其實最衰反而係香港人

男爵府

我有時覺得我太好禮貌
微笑晒講晒唔該
D Sales一係當我善長人翁狂Sell
一係覺得我好蝦擺款我睇(無笑容,講野好似無心機招呼)

sa.ma  我都係咁  發表於 13-4-23 11:02

大宅

我最怕臨收工先有人入黎睇野,仲要死都唔走
試過睇到我ot咗一個鐘,最後佢冇買野走咗臨走仲問我有冇阻佢收工,我死都擠個笑容話冇

男爵府

回覆:Sallyb1a 的帖子

我以前係做burberry小朋友衫嘅,根本9成9都係喺大陸做,如果一件衫要喺法國做再運過嚟香港賣,我深信一件衫無5000都落唔到樓。我曾經做過一款大貨,上海做,廠價唔洗10蚊美金,跟住我地trading公司又要賺幾蚊。總之最後貨價係15美金左右。
跟住放喺又一城度賣,標價係1500港幣。
從做左呢行後我都無買過一件名牌衫

伯爵府

引用:我以前係做burberry小朋友衫嘅,根本9成9都

原帖由 Vickymak2003 於 13-04-23 發表
我以前係做burberry小朋友衫嘅,根本9成9都係喺大陸做,如果一件衫要喺法國做再運過嚟香港賣,我深信一件衫 ...
其實好多名牌都係大陸做,所以我已經無買,反而運動型嗰啲會係其他東南亞做,我寧願買嗰啲囉

男爵府

回覆:sueyee 的帖子

其實之後普遍嘅衫都會喺孟加拉同cambodia等地方做,因為成本較中國低。不過無論邊度使都好,我只會睇質量,較少睇生產地

男爵府

雖然我未做過sales
但我完全明白你果種辛苦
所以唔好以為香港人一定係好曬,分分鐘可能更麻煩!
當然,每個地方都有好人同衰人
sales都有好同壞

伯爵府

畀面勳章

我會好傻地同佢地講拜拜

大宅

回覆:kuromi_kuromi 的帖子

個個好似妳咁就好

禁止訪問

珍珠宮

回覆:e_g 的帖子

大宅

識人係豆豆老公時裝店做sales , 普通sales一個月要揹60幾萬營業額 陰公

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+ccpccp+於+13-04-22+發表好彩

禁止訪問

引用:識人係豆豆老公時裝店做sales+,+普通sales

禁止訪問

畀面勳章

引用:我做sales的,基本say+hi+,+say+bye+,+say+

首頁
34567...10

尾頁

跳至