自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

回覆:sales的血淚史

我都係做sales 㗎,試過最唔開心次係比幾個中環OL 影我相,我都唔知發生咩事… 另外有次有個客買完嘢話坏,拎返嚟要換,佢要求送返貨比佢,我say no , 條友拍枱小我,跟住我話要報警(其實我大佢only),我驚佢打我…之後條友要見經理:;pppp:

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

明白樓主 ,我做sales都有八年啦 ,見盡好多奇人 不過不能將香港人一概而論, 始終一樣米百樣人 ,但我發現依家既現象就係 。。d人郁下就要投訴! 不論 b6 ,local ,外國 !雖然投訴是想讓我們做得更好 但有時真的是無理取閙!睇開點啦 份人工包埋架。

伯爵府

畀面勳章

引用:其實禾有樣野想問好耐,通常舖頭d sales講

原帖由 jodylulu 於 13-04-22 發表
其實禾有樣野想問好耐,通常舖頭d sales講早晨或多謝,禾出唔出聲好呢?佢又好似對你講但又唔係望住你:ques ...
我都想問左好耐?

珍珠宮

春季勳章 玩具勳章 畀面勳章

我通常話,我自己睇得啦d人又真係唔會理我

大宅

引用:濕碎講下跑數既野其實有時唔係我地想跟住D

原帖由 駿熙媽媽 於 13-04-23 發表
濕碎
講下跑數既野
其實有時唔係我地想跟住D客
絕對認同有時你估我鐘意係咁介紹有咩衫有咩新貨咩,阿姐係個cam到望到你一舊飯咁,即刻有電話到鬧到九彩咁,同埋有時香港人真係吾買都玩好耐,可能等緊人未夠鐘,咪係你間鋪到玩下,有時吾係我地見高拜見低踩,係做得耐,真係你有無心買我地feel到,當然亦有衰既sales啦

侯爵府

引用:咁啱嘅,我都好憎d+sales

原帖由 miffy 於 13-04-22 發表
咁啱嘅,我都好憎d sales
你都幾惹火架喎,明踩場咁款

侯爵府

引用:濕碎講下跑數既野其實有時唔係我地想跟住D

原帖由 駿熙媽媽 於 13-04-23 發表
濕碎
講下跑數既野
其實有時唔係我地想跟住D客
明白服務性行業都係為生活,雖然我無正式做過sales但好理解。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+綠荳媽媽+於+13-04-22+發表明

原帖由 ansonapril95 於 13-04-22 發表
正正就係有啲人認為,我投訴你你就會冇得撈,咁你仲唔係有痛腳喺我度?你仲唔會比我要脅到?我大聲啲話投訴 ...
o個D人都忽忽地,而家無類咩國藉咩人種都鍾意投訴架啦,投訴完就無得撈o既話,全世界o既失業率咪高到癲?佢地真係天真,真係傻

侯爵府

引用:我最怕臨收工先有人入黎睇野,仲要死都唔走

原帖由 Linda20 於 13-04-23 發表
我最怕臨收工先有人入黎睇野,仲要死都唔走
試過睇到我ot咗一個鐘,最後佢冇買野走咗臨走 ...
我自己就無正式做過sales,但就會好理解人地都係打工,將心比己有人阻我收工我都唔想,所以如果夜既我直頭會望吓出面個牌睇吓營業時間先入去,又或者無心幫襯唔會搞搞震。

侯爵府

引用:今日先正正跟咗隻投訴,話sales覺得佢係乞

原帖由 綠荳媽媽 於 13-04-22 發表
今日先正正跟咗隻投訴,話sales覺得佢係乞兒喎,咁聽番曬d錄音啦,同sales講住笑不定R著數,但又不定話自己 ...
咁最後會點處理呀?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+綠荳媽媽+於+13-04-22+發表今

原帖由 e_g 於 13-04-22 發表
完全明白!個次有位呀太買野,老公拎卡比錢!出單後我好有禮貌咁講「多謝哂幾幾幾錢,麻煩你可否叫先生簽名 ...
佢真係失禮

大宅

我明呀。入門口同你講歡迎,佢又話你冇眼神交流。面對面眼對眼,就用一個不可一世既樣對返你!我得罪你呀。跟住佢又話你痴住晒睇唔到野。唔跟佢又話你白鴿眼睇作地唔起。死要優惠,公司冇,點比?打開銀包幫你比埋好唔好?冇優惠呀?咁有冇野送。送呢個果個啦。我地做sa就要受?返工長時間,加埋呢班投訴王,一個唔like就要投訴?比你鬧仲要笑騎騎。你話sa好做咩。點解買少少野就要人地好似公主咁服侍你?人地打份工姐。唔係做妹仔。點解要為難人地?jm我都做到化左,係神化。呻完就努力。

子爵府

BK Milk勳章

-Athena- 發表於 13-4-22 22:25
咩Credit card先高LV?
我估 unlimited Black Card 之類?
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

大宅

街sales同鋪頭sales我都做過,完全明白樓主感受一樣米養百樣人,做sales係絕對可以提高eq,我比人問得最多就係:仲有無野送啊?間公司又唔係我開,我都係打份工,無啦啦邊度變d野出黎送比你mouth:

侯爵府

男爵府

回覆:sweetieyuki 的帖子

睇你彩數,我抄好多,唔係呢行嘅人未必明白,唔係儍!

男爵府

引用:Quote:-Athena-+發表於+13-4-22+22:25+咩Cr

原帖由 bonnyye 於 13-04-23 發表
我估 unlimited Black Card 之類?
係AE 鋼卡

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:好彩唔係你憎既人,但我都好憎d白鸽眼既sale

原帖由 ccpccp 於 13-04-22 發表
好彩唔係你憎既人,但我都好憎d白鸽眼既sales,見係港人就唔理人,見大陸人就死哂狗

...
沙x

我為貓狂

男爵府

真係好有錢個d係好有禮貌的!但個堆扮有錢既就會好挑剔!
同埋有理無理投訴左先!多謝個廣告「客人永遠是對的!」

侯爵府

引用:Quote:原帖由+駿熙媽媽+於+13-04-23+發表濕

原帖由 姆名 於 13-04-23 發表
絕對認同有時你估我鐘意係咁介紹有咩衫有咩新貨咩,阿姐係個cam到望到你一舊飯咁,即刻有電話到鬧到 ...
如果真係想行下唔買野都唔得咩?

首頁
45678...10

尾頁

跳至