自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

回覆:我愛Corina 的帖子

無痛始終係打入身體,唔想影響bb,無用!樓主依家做多d運動有幫助架,我生之前日日行返工放工成個幾鐘,到屋企再爬幾層樓梯,由入產房到生都係4個幾鐘!一生完咩都唔記得!終於可以

大宅

我用無痛,未打痛到想死,打完舒服到訓左6個鐘,其間不斷聽到隔離果位媽媽不斷叫,叫左4-5個鐘~
我唔打唔掂,我痛左成20個鐘先可以入得產房,根本痛到食唔到訓唔到,打左先可以休息下等生~

子爵府

畀面勳章

回覆:想了解沒有用無痛分娩的順產媽媽

我生3個都係順產,頭2個咩都無用第3個用笑氣,呵唔出果種痛,生完立刻唔痛,連比人剪會陰都無感覺,連線都係得D線路過既奇怪感覺,但一D到唔痛。我覺得開刀痛好多好多,成個幾禮拜又痕又痛,仲辛苦(本人做過2-3次手術)

大宅

我係完全無用止痛,痛左兩日先生,生左三個鐘,呢兩日時間真係好辛苦,不過到你生完個一下你就成身鬆哂記得就快生之前飲多啲水,因為真嗰下你會用好多氣力,啲助產士係唔會俾水你飲唔會理你

大宅

我冇做無痛冇打止痛,下午三點入,凌晨五點生,笑氣到左12點冇哂,同佢講又冇人理,痛到暈左咁滯,到可以生佢就叫醒我,已經痛到唔知自己做緊咩

子爵府

畀面勳章

尾果個月行多D真生得快好多架,我經歷係: 第1個日日係高球場行6個洞(大約2個鐘),第2個日日行3個鐘街,第3個日日去漫跑場行1.5個鐘有次仲行左2個鐘山路(唔係爬山),3次都係好快生完(由痛開始計)。注意:一定要有人倍(最好係c6),行到攰就坐底休息下先再行(頂硬上好易揪跟)

男爵府

開心吸收勳章 熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

兩個都冇用,都唔係痛到會死既,係勁痛,但係預料之內,生係唔痛既,係等係子宮開痛姐,好暢順,大女入產房一個鐘就出世,細佬勁誇張,入左去五分鐘就出世兩次助產仕都讚我利害,因為我係年輕媽媽,所以佢地估我唔到

大宅

我生兩個都冇用。真係好痛但係頂得順!

大宅

報到,3到開始打藥,7度訓晏覺,8度追劇,9度食晚飯,10減藥生仔,有感覺但藥效未過,生完仔4個中先開始有痛嘅感覺,系會蔭傷口嘅感覺。總括而言,我無痛過。我私家生,如果政府應該7度到減藥。醫生話系正常7度要減藥,因為有痛嘅感覺生識生仔,不過我話五制

侯爵府

引用:我生2胎都無用無痛,但係有打止痛針。我覺

原帖由 wong.yoyo27 於 13-04-23 發表
我生2胎都無用無痛,但係有打止痛針。我覺得最辛苦係陣痛未生得嗰時,可能我有好多年超級經痛既training, ...
咁妳覺得超級經痛痛d定生嗰時痛啲呀??

愈嚟愈冇記性

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我第一胎時痛左2日, 頂得順唔算痛, 上到產房用笑氣就冇料到, 打止痛針就訓著左, 一醒就生得. 痛下停下, 停果陣可以睇電視又睇報紙.

第二胎冇用任何止痛方法, 頂得住. 停果陣我同老公傾閒計, 之後同助產士吹水.

我覺得用呼吸法可以止到痛, 同埋帶隻表去計時, 分下心都可以忘記痛楚.

大宅

支藥博住個背脊,有個制,痛就按,自己入藥,初頭五知有制按,好彩問姑娘。

禁止訪問

男爵府

我自己剩係笑氣都夠用,算好彩開左兩度就比我入產房等佢同我穿羊水(因正苦e丸要產房至有得聞),吸都個人勁wing !一印象中開哂十度要push 果陣就唔痛(唔知係咪痛慣左?!)所以剪同联針仲痛一路吸到佢話觀察多一陣就返產後房為止。。。反而產前陣痛同產後傷口痛先最要我的命放鬆点~媽媽

大宅

引用:支藥博住個背脊,有個制,痛就按,自己入藥

原帖由 kleenexjessica 於 13-04-23 發表
支藥博住個背脊,有個制,痛就按,自己入藥,初頭五知有制按,好彩問姑娘。

...
咁咪唔郁得?我記得我生之前段時間!痛到縮到蝦米咁

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:原帖由+sasa0516+於+13-04-23+發表真

原帖由 Jayelle 於 13-04-23 發表
最痛果陣似M痛,當真係feel到痛就已經係生得,即刻叫醫生黎,半個鐘左右就生左。生果陣姑娘問我覺唔覺得急c ...
咁無痛都好似好好喎

伯爵府

減齡達人勳章

回覆:chocolate10 的帖子

十二年幾之前,我28號晚開始陣痛,小公主31號夜晚10點幾先出世,足足三日三夜

我係31號凌晨一點幾落產房,霸咗產房個位都有24小時。點解?因為我喺產前住咗兩日,由0-1度用咗48小時,但呢48小時之中,我已經有N次五分鐘痛一次,每次一分鐘,但仍然係0度

到31凌晨一點幾,終於由零開到一度,可以去產房。產房先可以選擇打止痛針、笑氣、或無痛。一點幾我被迫揀咗止痛針加笑氣,因為姑娘話一點幾無麻醉師:;pppp:但因為我之前48小時無乜瞓,個人已好攰。不過話䱦如此,針同氣於我仍然係無用,仍然係痛到瞓5到。

到天光七點幾,我問助產士有麻醉師返工未?佢話有啦,七點幾拮咗針終於可以瞓返一覺充下電。但5知幾點,被我老公推醒我,當時真係好鬼嬲,三日三夜無正式瞓到一覺,瞓咗一陣被人嘈醒真係火滾。

但佢話以為我暈咗,因為佢5知我打咗無痛先有得瞓到晚上七點幾,又再好密咁痛。我立即問姑娘麻醉師收工未,叫佢拿拿聲嚟。

麻醉師:太太,你覺得點呀?
我:又好痛啦!
麻醉師:你幾點落嚟產房架?
我:一點幾
麻醉師:啊!六個鐘有八度,都幾好!
我:係今日凌晨一點幾,十八個鐘先得八度,未計由0至1嘅48小時呀!

麻醉師即刻加藥,無嘢講!但九點九左右話十度可以生得,我力從何來push?最終十點幾先同我吸小公主出嚟。一生出嚟,因為小公主吸咗胎糞,我又大量失血,結果大有大救,細有細救⋯⋯唔知幾點先推我去產後病房,仲未記得通知老公呢!

大宅

我冇用任何止痛方法,普通肚痛感覺維持左5,6個鐘,到真係大痛時己開4度,2個鐘後生左

子爵府

好媽媽勳章

我兩胎都冇用無痛,生大女時唔識野,博命索笑氣,索到個人好暈,痛左7個鐘生左,其實果種痛係比m痛痛好多,成個下身都好痛,不過好快過的!
生細女時索性唔用笑氣,因為我覺得用左都無咩幫助,好在痛左兩個半鐘就生左!其實只要靠適合既呼吸法就可以幫到〜

終於有褲着!

侯爵府

回覆:chocolate10 的帖子

順產痛但快復完!其實天生個個女人都可以順產,你唔駛擔心!

首頁
23456...8

尾頁

跳至