自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我生兩個都係順產, 無用無痛分娩!!
問心....喺臨生果刻真係痛0既, 但我不斷話比自己知, 我一定頂得住.....之後就咇左亞仔出嚟!!

JM, 努力呀~~

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:想了解沒有用無痛分娩的順產媽媽

朋友用無痛,第2胎點知冇知覺下唔識用力,生爆左,聯左幾十針,坐要用水泡用左2個月,痛苦過第一胎用笑氣好多

禁止訪問

子爵府

我生兩胎都好快、到十級痛都係痛左半個鐘到BB就出世、第一胎有聞笑氣我覺得無咩用

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chocolate10 發表於 13-4-23 00:10
係咪好好超級痛?我去上完個生產講座之後仲驚,好似會痛死一樣。
你們究竟最痛時要忍多久?點樣去過那十幾 ...

我無用無痛或吸氣, 只是打了一支"止痛針", 大約6小時後就生, 反而我是唔夠氣生, 要用1小時才ok

水晶宮

2024年龍年勳章

chocolate10 發表於 13-4-23 00:10
係咪好好超級痛?我去上完個生產講座之後仲驚,好似會痛死一樣。
你們究竟最痛時要忍多久?點樣去過那十幾 ...
唔好嚇自己啦, 除非身體有不足, 醫生唔建議順產.
到果個時候, 女人的小宇宙就會充份發揮架啦.

祝你生產順利, BB健健康康出生.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

畀面勳章

大仔有用, 差唔多生佢先用藥, 同埋唔會完全唔痛, 因為驚你冇力生, 所以都係止左7成, 都仲係痛, 生第二仔就冇用, 好痛, 不過你到時就冇得你驚同埋要頂硬上, 唔係一直痛, 係痛一下, 有幾下可以抖既, 識用呼吸會好D!

大宅

回覆:chocolate10 的帖子

無痛有一定風險,自己生有满足感

老頭子

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我2個情況都試過..

第1胎用o左無痛, 完全唔痛, 但我都feel 到bb 想出來, 所以都配合到推個b出世。縫針都唔痛。其實如果係第1胎, 用o左真係舒服好多, 因為你唔知要捱幾多個鐘, bb 先出世。

第2胎咩都冇用過就生了, 係, 真係好痛, 但可能因為我好快生, 所以又覺得可以接受, 我由入院到生都只係1個鐘左右。因為咩止痛都冇用, 所以縫針時好痛。

子爵府

引用:Quote:原帖由+chocolate10+於+13-04-23+發

原帖由 nama 於 13-04-23 發表
唔好用無痛,無晒感覺,唔識配合用力生㗎,好無奈!感到痛先配合到,自己生好有滿足感!

...
我用無痛得左邊止痛,右邊依然劇痛,之後姑娘話:反正你都係痛不如唔好繼續用啦?結果攪一大餐(又要打側又要屈身但又痛緊又成身儀器好痛苦),又捱左支針,最後全靠笑氣頂到尾

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

由陣痛開始, 痛左11個鐘先生到, 聯針成個過程都感受到痛, 我真係覺得以前個代既媽媽真偉大~

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Jayelle+於+13-04-23+發表我

子爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我生左2個都係冇用"無痛"基本上生仔一D都唔痛只係陣痛痛, 我係怕痛0既人, 生2個都係大約2個小時攪掂, 第1個只係打左1支止痛針, 第2個就有吸止痛氣. 另個人意見最好行多一點樓梯(上)可能有幫助. good luck to you!

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

樓主,生bb係要有無比勇氣,不過我相信女人都會有呢股勇氣!
講座,e生既說話,同呢度jm既意見都只係其他人既經驗,
到痛時你係會咩都唔記得,用咩力,咩吸氣都唔會記得,

你既然選擇順產,都係想自然d, 預左一定會痛,
無痛係安全,但都會有一定風險.
我兩胎都只係用笑氣,都有打止痛針,我覺得已經好足夠!
到時有護士,e生幫你,若你老公會陪產,會對你有莫大既支持,
你要相信自己,唔需要太擔心!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我生兩個都係順產,已經唔係好記得點痛,因為我係忍得痛o既人。第1胎,因為穿水先,所以即去醫院,姑娘問我陣痛點,我都唔知話感覺唔到,但縛機,姑娘話我痛得有規律,後尾大痛幾個鐘,到生得時,唔識用力,就用左9個字先必到阿仔出o黎。
第2胎,痛唔係好耐,見紅先,打的去到醫院門口即開始陣痛,10分鐘痛左兩次,之後就5分鐘1次,痛左5,6個鐘,今次有經驗,生細仔用左15分鐘,push左好似3下,頭仔就出左,快好多。。。。
總括人人感受不同,請相信自己能耐,必定捱得過去

大宅

我無用無痛,陣痛時真係痛到飛起,但回味無窮

大宅

最緊時生嗰陣盡量跟足助産士指示,唔使驚,我5分鐘生咗,加油jm

大宅

引用:Quote:原帖由+kleenexjessica+於+13-04-23+

原帖由 helen1425 於 13-04-23 發表
咁咪唔郁得?我記得我生之前段時間!痛到縮到蝦米咁
系架,五郁得架,插住尿喉,護士系黎放大便不過全部都無感覺,但要每個中郁下對腳,young young下,五系會腳麻比。

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:係咪好好超級痛?我去上完個生產講座之後仲

首頁

尾頁

跳至