在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB兩個月,成日扭抱,下午想做家務,落佢係BB車,一陣就喊,晚上又要抱住暗完瞓,放落床好快就醒又喊,我試過用包被,又有個音樂轉轉公仔,比奶咀佢唔識啜越啜大力又跌,亦試過由佢喊,佢喊成兩個幾鐘都要喊,喊到頭同成身濕哂,可以點,我好辛苦,得我自己湊好攰,Thx

大宅

我個仔唔扭抱, 我當年用搖椅+由佢喊.

一邊做家務一邊同佢傾計, 我個仔見到我晾衫會笑到卡卡聲!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bb 同埋你係咪好少出街?

大宅

回覆 bosch 的帖子

一星期兩至三次,但推車去街,佢會瞓

複式洋房

放佢係一個睇到你既地方,如果佢扭抱就同佢講下野,同佢講:等一陣。或者:做埋少少先。如果佢繼續喊就唔好望佢,繼續做埋你未做完果d,然後先抱下佢。試一排(所謂既一排我都差唔多成個月)佢就會知道佢想你抱都要等你做埋呢part先。我仔果時都係咁,之後聽到我話:等陣先。(貪呢句野短,佢易記得)佢就會呆呆下望住我做。係有時偷雞想做多少少,佢就會開始又ee哦哦。

大宅

引用:BB兩個月,成日扭抱,下午想做家務,落佢係BB

原帖由 pinglee 於 13-04-24 發表
BB兩個月,成日扭抱,下午想做家務,落佢係BB車,一陣就喊,晚上又要抱住暗完瞓,放落床好快就醒又喊,我試過用包 ...
我阿仔而家4個月,可以放佢係床佢自己玩一個下午都得,佢會自己玩手、食手指、講嘢,然後瞓覺。只要間中望一望佢。但有時又覺得佢好慘好悶咁,成日瞓係度

大宅

引用:+本帖最後由+oOkitcatOo+於+13-4-25+02:02+

原帖由 oOkitcatOo 於 13-04-25 發表

放佢係一個睇到你既地方,如果佢扭抱就同佢講下野,同佢 ...
尼招幾好wor!

大宅

回覆:點樣可令BB自己玩,自己瞓,唔扭抱

我囡囡兩個月大就比奶咀即時戒左夜奶。同埋我由佢出世開始就餵完奶掃好風就放床,絕對唔會抱住訓,因為屋企冇幫兇,較易進行。到而家11個月大都係自己訓,唔可以有眼神接觸!

男爵府

回覆 pinglee 的帖子

同我個仔一樣,已經由佢喊左2個月,好硬頸

falalala  嘩.. 兩個月mouth:  發表於 13-4-29 00:09

水晶宮

BK Milk勳章

引用:回覆+pinglee+的帖子同我個仔一樣,已經由

原帖由 laibebemama 於 13-04-28 發表
回覆 pinglee 的帖子

同我個仔一樣,已經由佢喊左2個月,好硬頸
俾d耐性
吾係吾抱
係乖先抱
我b一出世已經咁教佢
所以自己玩自己訓自己食

falalala  叻叻  發表於 13-4-29 00:10

男爵府

回覆 bongbongpatty 的帖子

唉, 岩岩開始c6又成日抱佢, 搞到亂晒, 有時99 黎又抱, 我媽黎又抱, 呢幾日99黎左住, 直情抱到唔肯放手, 本來已經成日扭, 宜家直情唔抱唔得, 縱壞晒了, 平時得我自己時我就係由佢喊, 但係都仲未得

複式洋房

引用:Quote:原帖由+pinglee+於+13-04-24+發表BB

原帖由 Beaty_mama 於 13-04-25 發表
我阿仔而家4個月,可以放佢係床佢自己玩一個下午都得,佢會自己玩手、食手指、講嘢,然後瞓覺。只要間中望 ...
Haha, 咁你亞B又幾好喎

水晶宮

BK Milk勳章

引用:回覆+bongbongpatty+的帖子唉,+岩岩開始c6

原帖由 laibebemama 於 13-04-28 發表
回覆 bongbongpatty 的帖子

唉, 岩岩開始c6又成日抱佢, 搞到亂晒, 有時99 黎又抱, 我媽黎又抱, 呢幾日99黎 ...
可能我比較衰
全世界都怕左我
因為我會講吾好同不停解釋点解吾好
佢未開始抱我已經係咁講
如果間吾中黎幾个鐘睇b咪尢佢抱
其實初生抱係好既不過吾係喊住抱
你有時留意下bb係咪有其他需求
每次同佢講做完d咩就同佢玩
傾下計
喊咪拍下安慰下傾下計
但扭計嗰種喊我就好少抱
其他時間咪抱下同佢傾下計
个个b性格都吾同真係要慢慢摸索
加油

子爵府

我囝放佢係床由佢自己玩,一陣就要你同佢玩,訓覺就點都要抱住先訓,明明好眼訓,放佢係床度就死都唔訓,一抱上手就訓著,我都想佢可以自己訓呀

複式洋房

我個女由出世後2星期開始到3個月大,都係一放低就勁喊,就算抱佢抱到訓左,一放佢落BB床即勁喊,好似放左探測器咁... 當時我同老公試多好多方法都唔work,如果由得佢喊可以2hrs喊唔停,因為唔忍心由佢喊,結果我同老公晚晚輪流抱佢訓天光,激辛苦!

之後BB一到91days大,我地就trained佢在BB床 9pm訓覺,頭1晚喊1hr就訓,第2晚喊30mins就訓左,第3晚喊10mins左右就訓左,如是者佢晚晚差不多9pm都知要訓覺,唔會喊(除左佢發燒/出牙唔舒服) ** 佢訓左之後會每15-30mins 入房睇下佢,到佢訓林左,我就在佢BB床隔離既大床訓,方便照顧佢!

依家BB 16個月大都係 9PM 訓!

加油!

禁止訪問

複式洋房

回覆:oOkitcatOo 的帖子

Its work. I did the same too

大宅

回覆:helloyichun 的帖子

咁日頭小睡做到嘛?

男爵府

我呀女而家7個月情況好左好多, 陪月走左後得我一個湊,加上佢太細了, 唔識自己玩又扭抱, 直到第三個月佢開始睇下床鈴, 我先有15mins 去泵奶, 唔洗講家務, 去廁所都唔得閒。初頭我都抱住暗訓, 後來係床到暗, 攰的就一齊訓!

大宅

回覆:pinglee 的帖子

我囝囝都你個B完全一模一樣,又係要不停抱住~都係唔識啜奶咀,成日啜跌~一樣如果唔理佢,佢可以喊好耐
我老公成日話要由得佢,唔可以竉佢~但我做唔到,因為佢一喊我就覺得心煩+唔忍心~唉…所以,我都唔知可以點做

首頁

尾頁

跳至