美容扮靚

跳至

首頁
12345...44

尾頁

侯爵府

出來番左工十年,我你底乾面油的人,成日出油,近呢三年我用過Chanel/ Lancôme/ Cle de peau/ Vidi Vici/ Covermark/ BareMinerals/ Shiseido/ Nars,每次都係成set買因為想試下同一條line配合出來的效果,當然各有各好、不足。近排兩個同事用了YSL攪到我心郁郁想試。今日下午經過朗豪坊YSL,敗了set濕粉、粉餅、flash rad skincare Brush、精華、另外仲買左枝濕粉掃,再另送一set skin care (4枝細枝裝連化妝袋),明天會試用,再打用後報告!

最新的serum foundation (1-9-2013出產,
用後報告和相在 #1715 (updated on 8/9/2013)

用後報告已updated 在58# :
[13-4-2013] 我10am化,我在室外走動到一點,今日下午都幾熱,我到一點就有須要印一印面油,之後無時間補又到室內工作,到下午三點再印一印先補個妝,到宜家地8pm再印一印。坦白講面油我預左一定有,但們妝無點溶係最令我高興的,仲好貼面,加上粉餅的配合,coverage幾好,呢樣係vidi vici做唔到,我完全不須要用任何遮瑕,好方便、慳左一層功夫,相信再熱d就算多油個妝只要補一補都keep到,敗得來有驚喜,值得。

(第二第三次回購貨品在105-108#)

一個月後分享報告(15-5-2013):
今日我拎左day off去街街,10am在家化左個全妝,sothys cleasing milk > LB 玫瑰水 > YSL serum > YSL 明肌掃打底 > YSL liquid foundation SPF30+++> Cdp 遮遐筆 > YSL 粉餅 > YSL 眼影(彩藍色) > Kate 黑色眼線 > Lancôme 睫毛液 > YSL 胭脂 (橙色) > 美容院啡色眉筆 > Chanel 無色潤唇膏打底 > YSL lipgloss 07 號色。

同我男人行街食飯,31度在室外都幾熱,有行太陽曬的地方也有行商場,10am化,1點幾3點幾都有印下面油,到5點幾先有時間地廁所補左次妝,眼影完全無化唔油、同早上一樣咁sharp,成個妝無變暗變黃,只出左啲油要久唔久印一印,個脣膏好水潤,除非食野同lam脷(我好衰,有lam脷的習慣) 否則keep到好長時間(around 3-4hrs)。
好正,先生都忍唔住要錫幾啖,個咀同面都無甩妝

侯爵府

引用:出來番左工十年,我你底乾面油的人,成日出

原帖由 蜜雪兒 於 13-04-24 發表
出來番左工十年,我你底乾面油的人,成日出油,近呢三年我用過Chanel/ Lancôme/ Cle de peau/ Vidi Vici/ ...
我怕我表達得唔好,以下係貨品的正式名:

侯爵府

引用:等你report+liquid+fdt

原帖由 Catsan 於 13-04-24 發表
等你report liquid fdt

侯爵府

引用:希望你岩用,因為我朋友同我一用佢粉底即刻

原帖由 kathyjoey 於 13-04-24 發表
希望你岩用,因為我朋友同我一用佢粉底即刻起d大暗瘡,唔敢再用,不過佢支明亮筆好好用

...
謝謝,明亮筆早前買左,係好唔錯,第一次買YSL,希望岩我呢d面油多的人捱到夏天mouth:

侯爵府

引用:濕粉好用,已過11個鐘仲好貼好滑,支vidi.+

原帖由 yammi212 於 13-04-24 發表
濕粉好用,已過11個鐘仲好貼好滑,支vidi. vici.又放咗喺度冇用啦,
Vidi vici 秋冬用會好d

侯爵府

引用:Quote:原帖由+蜜雪兒+於+13-04-24+發表我怕

原帖由 wongywong 於 13-04-24 發表
敗得好.等你.
第一次用ysl,希望頂到呢個夏天

侯爵府

引用:Quote:原帖由+蜜雪兒+於+13-04-25+發表第一

原帖由 Catsan 於 13-04-25 發表
你買果支fdt好似係今日有jm share過補濕同控油呀,但我唔肯定你果支既貨名,因為單上好似係簡寫

...
我諗應該係,因我係講明要控油的系列,化妝師話有埋補濕

侯爵府

引用:Quote:原帖由+蜜雪兒+於+13-04-25+發表我諗

係咪新出架呢支粉底?
應該係今年新出的

侯爵府

引用:回覆+蜜雪兒+的帖子請問什麼是明亮筆+?+用

原帖由 wongjoetabo 於 13-04-25 發表
回覆 蜜雪兒 的帖子

請問什麼是明亮筆 ? 用於??
明亮筆用於highlight,有光感d,可用在眼、鼻樑

wongjoetabo  THX  發表於 13-4-25 14:06

侯爵府

引用:Quote:蜜雪兒+發表於+13-4-25+01:37+謝謝,

原帖由 MonMonLam 於 13-04-25 發表
等你報告啊!睇下同 covermark 邊隻好啲啱油人夏天用。
我覺得Covermark控油無YSL咁強,我琴日下午3pm去YSL買貨,化妝師幫我化在個妝,之後我在室外、室內工作至8pm,都係用紙巾印一印攪掂,係會有少少油,但個妝無溶噃

侯爵府

引用:Quote:蜜雪兒+發表於+13-4-24+22:35+我怕我

原帖由 germainehui 於 13-04-25 發表
我都敗著佢支掃啊, 不過我冬天掃粉底液上去面時覺得不夠用手搽時貼面。$360好貴啊! ...
可能我習慣化妝品一整套買,以發揮其最好嘅功效,化左咁耐我都覺得架餐好個妝係會好d,我之前有MAC濕粉掃架但搬屋時整唔見左所以琴日我無考慮太多就買左,覺得有須要用,我今朝用YSL枝濕粉掃上濕粉已經覺得好貼,我現在去緊番工,個妝十點化的,睇下可以keep到幾耐,再向大家報告。

侯爵府

引用:Quote:蜜雪兒+發表於+13-4-25+10:41+我覺得

你咁講我今日去想即刻衝去ysl掃支fdt返黎
我係去朗豪買的,下午三點無咩人,係一個男化妝師Ritz,佢幾pro同真係有料的化妝師。我唔敢講自己有好多化妝品的經驗,但我之前已經試左好幾個大牌子的化妝師,得唔得其實聽佢地講幾句已經知,呢位化妝師哥哥佢連產品入面好仔細的成份都講得出、話我知有咩用、幾時發名,唔係好似其他的講得咁表面公式化(因為我本身好著重make up/skincare的人,買化妝品時我會問得好清楚仔細,所以會比較多野問,佢好快已經明我想點想要啲咩功效、仲估到我化妝的習慣、中意化咩妝揀產品俾我) 。YSL算唔hard sell,化妝師會因應你須要的東西配產品俾你,我講左我的budget佢就盡量執俾我,不過佢也揀多枝精華($710)俾我,因為我真係須要用,今朝用左精華整體配合也感覺貼服d。

侯爵府

引用:粉餅好用嗎?$? +

原帖由 whwcsm 於 13-04-25 發表
粉餅好用嗎?$?
我之前就係見我兩個同事話ysl金盒粉餅好用我先行入YSL的,化妝師話之前斷左九個月貨,我今朝用就覺得濕粉連乾粉的配合幾好,我完全唔洗用遮瑕已經cover曬我d瑕疵,粉餅夠保濕,無Chanel, Vidi vici咁乾,起碼唔會現曬d毛孔出來先。

侯爵府

引用:Quote:蜜雪兒+發表於+13-4-25+10:56+我係去

唔好再講啦, 再講我怕我放工即時衝去朗豪坊買......
你要預45-60mins俾佢,因為真係要試上面先可以俾到答案自己。其實我每一季買、試化妝品都$2000-3000,我有質疑過是否化妝師技巧好、當時燈光、自己皮膚狀態好先睇落化得咁靚,好多牌子往往長用之後效果就無咁明顯,況且化妝品一定係愈出愈好的,所以就停不了咁買, 我買YSL都是見同事熱棒先試的,初部感覺良好,希望捱到一個summer

侯爵府

引用:YSL+is+really+very+good!

原帖由 damn 於 13-04-25 發表
YSL is really very good!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+蜜雪兒+於+13-04-24+發表我怕

原帖由 WINKI2346 於 13-04-25 發表
個粉盒而家係咪要分開啦,之前要一齊買,無得單買refill
Sorry呀,我又無特別留意,我問個金盒幾錢,化妝師哥哥就答我$480,所以我又不太清楚

侯爵府

引用:Quote:原帖由+蜜雪兒+於+13-04-25+發表Sorr

原帖由 WINKI2346 於 13-04-25 發表
我見張單分case同粉,所以我估分開買咋
如果單都分開打,我估應該可以分開買?

侯爵府

引用:Ysl+foundation+is+really+good+ +

原帖由 siuwanbb 於 13-04-25 發表
Ysl foundation is really good
你都買左

侯爵府

引用:Quote:Catsan+發表於+13-4-25+10:43+你咁講

me too....
試左個妝先再睇岩唔岩自己

侯爵府

引用:Quote:蜜雪兒+發表於+13-4-25+13:15+試左個

我驚多人呀,我諗住搵日攞假放半天去試,唔知個男仔放邊日。。。
打去問下囉

首頁
12345...44

尾頁

跳至