婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

近排結婚 我感到阿媽好貪心 令我唔開心
其實我奶奶已經比左禮金 酒席我阿媽 甘雖然奶奶唔係比阿媽個價 不男我老公就自己比番足我阿媽 甘好啦 即係我阿媽買金個啲比我已經一個仙都無用自己錢

好: 人情都講好左男還男 女還女收都好公道 甘我就買左二個人情箱擺係reception啦 點知我阿媽見到好唔like話通常啲人比人情都會親自比佢 甘我咪話都係擺定係度 啲人如果擺係reception咪擺係入面先 再比番佢 佢慌死我會謀住佢啲人情話唔駛擺女家個箱啦 擺男家得啦 甘有無理田淨擺男家一個?!(我家姐話仲好 阿媽既人情掉左入去 追唔番) 又問住邊個會坐reception佢係想安排佢啲線眼坐 慌死我唔比番啲人情佢 (續…)

大宅

回覆:講自己阿媽 (結婚禮金 人情)

甘再講 我家姐既老爺 因為唔得閒 要出trip來唔到 就寫左張抬頭係我名既五千蚊支票比我 甘我阿媽就好唔鍾意 話無理由張支票係比我唔係比佢 就借我阿妹把口想我過番比佢 又講到家姐個老爺甘識人情世故 無理由會甘 講到係家姐特登要甘做

之後又講到話其實人情佢得好少 因為啲親戚會買金比我 佢袋好少

大宅

咁真係無需要放二個箱係到:D人會直接交主婚人 or reception(所以要放可信之人去收禮同keep禮)

大宅

引用:甘再講+我家姐既老爺+因為唔得閒+要出trip

原帖由 ho.Isabelle 於 13-04-27 發表
甘再講 我家姐既老爺 因為唔得閒 要出trip來唔到 就寫左張抬頭係我名既五千蚊支票比我 甘我阿媽就好唔鍾意 ...
家姐62那5k, 應該當佢買金俾你,其實應該attn:你媽咪才對(2k to 3k)

大宅

引用:甘再講+我家姐既老爺+因為唔得閒+要出trip

甘再講 我家姐既老爺 因為唔得閒 要出trip來唔到 就寫左張抬頭係我名既五千蚊支票比我 甘我阿媽就好唔鍾意 ...
其實樓主媽咪有幾錢禮金同tables?

大宅

再講
有個係美國既姑媽 寄左一千美金 同一個加拿大既表叔寄左一千加元番來 話比我結婚既 我阿媽都係自己袋 無話會買番野比我 甘我都無想住要問番佢攞 甘現在 家姐老爺比左錢我 佢都想我比番佢 我唔會囉 佢好像利用緊我擺酒甘 又唔係佢結婚擺酒 錢佢又無出又要長篇大論比說話我聽 講到好合情合理甘

大宅

引用:再講有個係美國既姑媽+寄左一千美金+同一個

再講
有個係美國既姑媽 寄左一千美金 同一個加拿大既表叔寄左一千加元番來 話比我結婚既 我阿媽都係自己袋 ...
外國親戚的禮:咁佢又貪左的(我亞媽會俾番我D妺)

大宅

回覆:strawberry16 的帖子

就算比左我阿媽 佢都唔會再另外買金比我 會自己袋 人情放二個箱 係想分開番男同女家 唔會放出來 reception叫左家姐 不過我阿媽會認為家姐一定幫我 收到人情唔會比佢 我唔開心係因為我阿媽連甘都唔信我

大宅

阿媽加埋有成十萬禮金同十枱架 不過阿媽話請唔曬 最後得七枱

大宅

引用:就算比左我阿媽+佢都唔會再另外買金比我+會

就算比左我阿媽 佢都唔會再另外買金比我 會自己袋 人情放二個箱 係想分開番男同女家 唔會放出來 reception ...
咁佢想放那人:細妹?

大宅

佢可能想放舅母 或者表妹
總之就有曬盤算 點樣可以收盡啲人情
所以我決定擺係reception既就自己袋
親手比佢就佢自己袋番

大宅

引用:阿媽加埋有成十萬禮金同十枱架+不過阿媽話

阿媽加埋有成十萬禮金同十枱架 不過阿媽話請唔曬 最後得七枱
十萬金cash,仲要買金給你。不過佢淨收入都唔少。亞媽得一個;結婚要開心,你試下係合理及能力範圍盡量滿足佢

大宅

回覆:ho.Isabelle 的帖子

就算買埋金比我
無計人情
佢都淨袋最少五萬啦
連家姐62個點都盤我想攞番

大宅

引用:佢可能想放舅母+或者表妹總之就有曬盤算+點

佢可能想放舅母 或者表妹
總之就有曬盤算 點樣可以收盡啲人情
所以我決定擺係reception既就自己袋
你記得「新娘的朋友及同事」嘅禮唔好俾佢cap左

大宅

我之前都甘想
不過現在佢甘既態度
我唔想再理佢

大宅

引用:就算買埋金比我無計人情佢都淨袋最少五萬啦

就算買埋金比我
無計人情
佢都淨袋最少五萬啦
你叫佢將外國親戚的禮買番金俾你law

大宅

回覆:ho.Isabelle 的帖子

反正做咩佢都有野講
我家姐六年前擺酒到現在仲講緊

大宅

無得叫 點叫 佢側側膊 現在提都唔提 當無左件事
仲有激氣野

大宅

引用:我之前都甘想不過現在佢甘既態度我唔想再理

我之前都甘想
不過現在佢甘既態度
我唔想再理佢
咁我都認為佢比較貪。婚前俾開多家用嗎?婚後會減嗎?第日要生bb,減佢家用一定嘈死了,唔好俾佢揍bb(可能連家用收好貴)

大宅

引用:Quote:原帖由+ho.Isabelle+於+13-04-27+發

原帖由 strawberry16 於 13-04-27 發表
家姐62那5k, 應該當佢買金俾你,其實應該attn:你媽咪才對(2k to 3k)
這5k,不用還佢了

首頁
12345...6

尾頁

跳至