烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:NamB+發表於+13-5-27+10:40+我倒扣後

原帖由 andyman 於 13-05-27 發表
多油脂易脫啲,如果加埋不沾模就唔使郁手都會自脫
有利有幣啦,不沾就升得冇咁高。
...
我已經係用 "三能日式天使蛋糕模"喇

大宅

引用:我倒扣後灘凍,一拎起個膜佢已自己脫膜,唔

原帖由 NamB 於 13-05-27 發表
我倒扣後灘凍,一拎起個膜佢已自己脫膜,唔駛我幫佢喎!
好靚呀

大宅

引用:Quote:原帖由+goolima+於+13-05-27+發表會

原帖由 wcandtt 於 13-05-27 發表
唔會咁大影響卦!?我真係唔清楚
多謝你

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:NamB+發表於+13-5-27+10:40+我倒扣後

原帖由 andyman 於 13-05-27 發表
多油脂易脫啲,如果加埋不沾模就唔使郁手都會自脫
有利有幣啦,不沾就升得冇咁高。
...
多謝指導!

7吋模,不是用不沾膜,因聽bk jm 話不可用不沾膜!

食譜如下:
3隻蛋黃
4隻蛋白
80g砂糖(分成2份,分別與蛋白和蛋黃打發)
少許幼鹽
45g低筋麵粉
20g無糖可可粉
40ml鮮奶
50g橄欖油

大宅

回覆:wcandtt 的帖子

唔該晒 請問你支班蘭香料點樣嫁 係邊買嫁 好味嗎

水晶宮

引用:唔該晒+請問你支班蘭香料點樣嫁+係邊買嫁+

原帖由 Cammy 於 13-05-27 發表
唔該晒 請問你支班蘭香料點樣嫁 係邊買嫁 好味嗎
在Orange 到買,味道唔錯。

大宅

回覆:wcandtt 的帖子

Tks

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

goolima 發表於 13-5-27 08:42
我次次都係試 tammy 分享譜
蛋白部份:
大蛋白 6只
我系用三能20cm模(也有人說是8寸模),唔知系咪同你一樣,我用4黃4白,低粉75,但系出爐體積都大過你wor,我系裕記買的啡蛋,都唔算大隻,我個蛋糊倒入模時都占到模的8-8.5成,如果你個份量比我一定滿有凸,不如你講下你的步驟點做法,戚風最最最關鍵是打蛋白漿,蛋黃漿求其得了,建議將所有白糖轉曬過來蛋白部份,我大約用70g糖,液體大約65左右,到最後我會看蛋黃漿的希傑度適當添加液體,烤焗溫度我用130度烤55-60分鐘左右,145度就45-50分鐘左右,是實際溫度。我看你出品似乎烤焗過度,個皮有d厚,你下次做的時候做返記錄,這個習慣是selko大師敎架,值得學習。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kenstin 發表於 13-5-28 00:02
我系用三能20cm模(也有人說是8寸模),唔知系咪同你一樣,我用4黃4白,低粉75,但系出爐體積都大過你wor, ...
仲有裕記咩................唔好呃我細路仔喎

kenstin  系裕記以前的舊員工開既雜貨店,唔知咩名,我地都叫返裕記。  發表於 13-5-28 19:24
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

引用:Quote:goolima+發表於+13-5-5+13:45+高人果

原帖由 tammy2008 於 13-05-05 發表
唔係高人呀.....咪鬼玩人 ~~

開頭千其唔好攪佢個溫度呀, 都唔好開爐門 ( 會降溫 ) ...起碼焗到 25- ...
「出事架嘛」笑死我

水晶宮

goolima 發表於 13-5-18 18:40
雪咗一晚變成咁,好似都唔夠鬆化

嘩.....妳切得好粗魯呀......係咪老公切架.....

切蛋糕要輕手來回咁拖...唔好由上向下死 unut ( 唔識打個字....先發 " nut" 音, 再係前面加 "un" 音 )

即話唔好死力用刀壓下去......

要愛惜吓呀.....

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tammy2008 發表於 13-5-28 19:22
嘩.....妳切得好粗魯呀......係咪老公切架.....

切蛋糕要輕手來回咁拖...唔好由上向下死 unut ( 唔識打個 ...
哎...............鬼咩,佢都冇攞個蛋糕出來先切,就咁在盒裏切,算好啦, 個盒都冇事
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

引用:Quote:tammy2008+發表於+13-5-28+19:22+嘩.

原帖由 andyman 於 13-05-28 發表
哎...............鬼咩,佢都冇攞個蛋糕出來先切,就咁在盒裏切,算好啦, 個盒都冇事
...
請問喺個盒入面切有咩影響㗎?

翡翠宮

goolima 發表於 13-5-28 23:14
請問喺個盒入面切有咩影響㗎?
盒邊阻住切唔到底, 取出時會扯爛隔離果件餅

大宅

引用:Quote:goolima+發表於+13-5-28+23:14+請問

原帖由 andyman 於 13-05-28 發表
盒邊阻住切唔到底, 取出時會扯爛隔離果件餅
Ic

首頁

尾頁

跳至