論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

原本想續約兩年,但工人只想續約一年後返印尼定居。因為佢個仔係印尼唔讀書變得好曳好蠢,佢老公返工,加上佢爸病左,佢媽要照顧佢爸,冇能力時間照顧佢仔,所以有此要求。佢原本七月要返印尼十四日,佢話唔返啦,機票用現金俾佢,又話續約一年的人工可照舊$3740,不用俾$3920;一年後返印尼的機票佢會自己買。如果我地唔願意,佢都會馬上返印尼定居。大家認為點呢?

男爵府

回覆 flower_1437 的帖子

唔好信佢講呀!到時佢實告你under paid,屈你一筆先走!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:印姐想續一年約,原因...

我都想知,可以只續一年約嗎?

珍珠宮

milky_red 發表於 13-5-5 21:54
我都想知,可以只續一年約嗎?
唔可以。政府 fix 死一定係兩年一個約,但如果雙方傾好,關係又 ok 信得過,可以第二張約開始後隨時完。我媽個個舊印試過類似情況,傾好 1 年後佢自己辭職走,如果乖乖地唔搞事搏抄就會獎多少俾佢。結果個工人都守諾言做到,大家都好 樓主千其唔好出 3740 俾佢。如果你 plan 請工人,點都係俾 3920。個工人只做多 1 年o既話,個 diff 都係 180 x 12 = around 2k,費事俾 d 咩痛腳工人渣住

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:milky_red+發表於+13-5-5+21:54+我都

原帖由 zitzai 於 13-05-05 發表
唔可以。政府 fix 死一定係兩年一個約,但如果雙方傾好,關係又 ok 信得過,可以第二張約開始後隨時完。我 ...
Thx

禁止訪問

引用:Quote:milky_red+發表於+13-5-5+21:54+我都

複式洋房

就算關係幾好 都唔好信佢地
而家佢心情靚 同你承諾續一年約
等佢心情差個陣 反轉豬肚

子爵府

引用:原本想續約兩年,但工人只想續約一年後返印

原帖由 flower_1437 於 13-05-05 發表
原本想續約兩年,但工人只想續約一年後返印尼定居。因為佢個仔係印尼唔讀書變得好曳好蠢,佢老公返工,加上 ...
唔Renew, if renew, just waste your agency fee

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

子爵府

識有個印尼工人話續一年, 最終都冇番泥香港
棧又要請個個新的

首頁

尾頁

跳至