自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

我D 同事好鐘意圍埋一齊"開會", 好多時候一開始係傾公事, 講講下有其他人加入, 之後最尾都係吹水.
因為佢地係圍住我坐, 我覺得佢地成日大叫大笑, 都幾騷擾. 我曾經好有禮貌建議佢地入會議室開會 (我地個位去會議室只係10步的距離), 不過同事們好不滿, 話我影響佢地BRAIN STORMING. 同HR 傾, 因為HR 幾次都聽到人地係傾公事, 就話我唔夠包容, 同做人要靈活, 唔通傾2句都要入會議室咩.

朋友叫我唔好理, 當聽唔到, 不過我真係聽到好清楚,
我可以點令自己EQ 高D, 當聽佢地唔到?

呻完, 多謝收聽!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:我想呻下工事

和氣生財,除非有拼死唔做既決心錄佢音,不過多一事不如少一事,包容啦

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

呻下冇事

Cutemom0808    發表於 13-5-6 18:15

子爵府

fanny3315 發表於 13-5-6 18:05
和氣生財,除非有拼死唔做既決心錄佢音,不過多一事不如少一事,包容啦

...

我明, 所以只係上黎呻, 係公司唔會再出聲LOR.

THANKS.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:fanny3315+發表於+13-5-6+18:05+和氣

原帖由 Luv-em 於 13-05-06 發表
我明, 所以只係上黎呻, 係公司唔會再出聲LOR.

THANKS.
我明架,我間蚊形公司咪又係一樣,有次搞到我爆煲,要揾老闆娘平息
依家我當佢哋透明

子爵府

fanny3315 發表於 13-5-6 18:14
我明架,我間蚊形公司咪又係一樣,有次搞到我爆煲,要揾老闆娘平息
依家我當佢哋透明

我公司的問題冇得平息架.
因為核心的人物同老細有曖昧, 全公司的同事都知, 爭住巴結佢, 所以佢鐘意點就點, 老細及各高層都唔會出聲. 只會要求其他唔係佢地一黨的同事要包容+和諧.

其實我知好少事, 不過各樣加加埋埋就好多野, 我只係想上黎呻一呻. 放左工, 唔洗對住佢地, 我好OK 架.

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

Luv-em 發表於 13-5-6 18:19
因為核心的人物同老細有曖昧, 全公司的同事都知, 爭住巴結佢, 所以佢鐘意點就點, ...

最怕D公私不分,千絲萬縷
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

水晶宮

Luv-em 發表於 13-5-6 18:19
因為核心的人物同老細有曖昧, 全公司的同事都知, 爭住巴結佢, 所以佢鐘意點就點, ...
呻完快收工....

子爵府

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-5-6+18:19+我公司

原帖由 ninjarabbit 於 13-05-06 發表
最怕D公私不分,千絲萬縷
打工仔真係好無奈!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

受人二分四就唯有忍下
每次返工遇到唔開心事
我就會同自己講: 人工包埋既, 同埋都係打份工啫, 唔駛咁上心
再諗下d可以令自己開心的野
例如我諗下有份人工我就可以去旅行 (開心 )
咁就捱得過了

有時做工唔係話要一定要巴結人
但真係唔好同人撐得太勁
冇著數,隨時辛苦自己

子爵府

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-5-6+18:19+我公司

原帖由 Judy03 於 13-05-06 發表
呻完快收工....
我走左啦。 今日真係幾件事一齊發生,我有少少要爆,我先忍唔到放工都要呻幾句。 依加冇事啦!

我好明白工作只係生活的一部分,放左工佢地的咩唔會影響到我。

子爵府

引用:受人二分四就唯有忍下每次返工遇到唔開心事

原帖由 littlesheep123 於 13-05-06 發表
受人二分四就唯有忍下
每次返工遇到唔開心事
我就會同自己講: 人工包埋既, 同埋都係打份工啫, 唔駛咁上心
好建議!

我明白其實個個打工仔都有自己的難度的。 我份人呻完就冇事!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

Luv-em 發表於 13-5-6 18:28
打工仔真係好無奈!

我之前公司都有咁上下既事,好彩無乜交手,我又成日出trip,只有當時運高見唔到,好好地都好,之後鬧分手時,全公司雞犬不寧,我都選擇轉工。諗起都煩
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

水晶宮

Luv-em 發表於 13-5-6 18:32
我走左啦。 今日真係幾件事一齊發生,我有少少要爆,我先忍唔到放工都要呻幾句。 依加冇事啦!

我好明白工 ...
我返工又係咁...但好彩有D同事啱傾...降左火...食埋杯雪糕...之後冇事.... 到我放工...跑出office!!

子爵府

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-5-6+18:28+打工仔

原帖由 ninjarabbit 於 13-05-06 發表
我之前公司都有咁上下既事,好彩無乜交手,我又成日出trip,只有當時運高見唔到,好好地都好,之後鬧分手 ...
做左n年的同事話佢地拍拖係好多年前的事啦,依加各自有家庭同小朋友,不過我地懷疑佢地唔係過去式,而係現在進行式。

所有同事第一日返工,自然會有人唔小心透露左佢地d野,等新人唔好對著抗,否則好易死於非命。

子爵府

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-5-6+18:32+我走左

原帖由 Judy03 於 13-05-06 發表
我返工又係咁...但好彩有D同事啱傾...降左火...食埋杯雪糕...之後冇事.... 到我放工...跑出office ...
我都想食雪糕,不過要等病好。 原來e度的人eq 咁好,我都要到學習下。

水晶宮

Luv-em 發表於 13-5-6 18:50
我都想食雪糕,不過要等病好。 原來e度的人eq 咁好,我都要到學習下。
我唔好得你好多。。。好多時好火爆。。。好彩有D 好同事。。。
同埋雪糕屋係公司樓下

男爵府

同佢地吹埋一份

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉, 一場同事, 左耳入右耳出囉

子爵府

引用:同佢地吹埋一份 +

原帖由 爽爽 於 13-05-06 發表
同佢地吹埋一份
如果同佢地吹,我驚我要ot冇得放工啦!佢地成日話忙推job比唔係佢地黨的人做架。

首頁

尾頁

跳至