自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:唉,+一場同事,+左耳入右耳出囉 +

原帖由 TMC3012 於 13-05-06 發表
唉, 一場同事, 左耳入右耳出囉
我好需要學習依樣

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+TMC3012+於+13-05-06+發表唉

原帖由 Luv-em 於 13-05-06 發表
我好需要學習依樣
呢樣好重要, 唔係比人排擠就

子爵府

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-5-6+18:50+我都想

原帖由 Judy03 於 13-05-06 發表
我唔好得你好多。。。好多時好火爆。。。好彩有D 好同事。。。
同埋雪糕屋係公司樓下
唔好食太多生冷野,對身體唔好架。
好彩頭先差不多夠鐘放工,唔係我差d爆。 哈哈!

子爵府

引用:Quote:原帖由+Luv-em+於+13-05-06+發表我好

原帖由 TMC3012 於 13-05-06 發表
呢樣好重要, 唔係比人排擠就
我反而覺得何水不犯井水係最好,你唔好煩我。 唔想埋堆。做工仔都為財,唔想太複習。

別墅

回覆:我想呻下工事

最憎d boss係公司攪d咁既野

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

一字記之若“忍“!

呢個字不容易學! 但又必須要好好學!

子爵府

引用:最憎d+boss係公司攪d咁既野 +

原帖由 yyin1437 於 13-05-06 發表
最憎d boss係公司攪d咁既野
打工仔控制唔到

子爵府

引用:一字記之若“忍“!呢個字不容易學!+但又

原帖由 yuen1818 於 13-05-06 發表
一字記之若“忍“!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:我D+同事好鐘意圍埋一齊\"開會\",+好多時候一

大宅

我以前公司d三八都係咁,成日吹,勁骚擾我會去厠所hea下,或者添下水,避開d煩音

子爵府

引用:Quote:原帖由+Luv-em+於+13-05-06+發表我D+

原帖由 bananamom 於 13-05-06 發表
如果真係好disturb,佢哋埋嚟傾,你就停手做嘢hea下,問你做乜做唔完D工作,你可以笑笑口話成日被分心,費 ...
我都想hea, 不過冇得停手,佢地話忙掉左好多野比我做,我唔想ot唔放工,只有可以快快手做晒。好彩收工前完成,唔洗ot.

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+Judy03+於+13-05-06+發表我返

我都想食雪糕,不過要等病好。 原來e度的人eq 咁好,我都要到學習下。
有時工作唔係純然工夫交收功課,認識工作環境,其實學到更多,就算其中講得興高采烈的,內心未必願意咁樣浪費時間,只是弄僵樹敵,花耗時間精神更多。慢慢學會say your piece &leave the argument.

子爵府

引用:我以前公司d三八都係咁,成日吹,勁骚擾我

原帖由 尖尖 於 13-05-06 發表
我以前公司d三八都係咁,成日吹,勁骚擾我會去厠所hea下,或者添下水,避開d煩音

...
我已經一個鐘去左4-5次廁所,沖左3次茶,

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

我D 同事好鐘意圍埋一齊"開會", 好多時候一開始係傾公事, 講講下有其他人加入, 之後最尾都係吹水.
因為佢地 ...
我諗。。。。應該咁講,如果你係一個無級別既staff,其實你活在自己世界裡埋頭苦幹,都無咩問題。但如果你有番咁上下年資、級別,有時唔係經驗、學歷就夠。交際手腕係十分重要。當然,如果你係咁唔鍾意同佢地吹水,咁到某些場口,咪抽身走囉。其實,避免跟同事衝突啦。。。對自己百害無一利,蝕章係自己。。。可能你話,唔鍾意咁假。但職場上,往往3分真7分假!一係你清高到劈炮。。。。但天下烏鴉一樣黑!嘗試改變下自己諗法,否則,好易成為一個unhappy staff。何必呢!

子爵府

引用:Quote:原帖由+Luv-em+於+13-05-06+發表我都

原帖由 wonderlulu 於 13-05-06 發表
有時工作唔係純然工夫交收功課,認識工作環境,其實學到更多,就算其中講得興高采烈的,內心未必願意咁樣浪 ...
多謝指教!

珍珠宮

環保接龍勳章

Luv-em 發表於 13-5-6 18:02
我D 同事好鐘意圍埋一齊"開會", 好多時候一開始係傾公事, 講講下有其他人加入, 之後最尾都係吹水.
因為佢地 ...

唯有自己行開....無計
人生本是苦

珍珠宮

環保接龍勳章

Luv-em 發表於 13-5-6 18:19
我公司的問題冇得平息架.
因為核心的人物同老細有曖昧, 全公司的同事都知, 爭住巴結佢, 所以佢鐘意點就點, ...

嘩!! 咁似我O個度O既, 好難頂! O個個女仔會當自己係女皇, 想點就點
人生本是苦

珍珠宮

sis, 你出聲 = 得罪人呀!!!!

出少句聲算啦~

我上星期無出聲, 但喊左....都好似得罪班 admin.........
唉...希望我忍到呢份工啦...........

男爵府

因為佢地 ...
我好明白,因為我隔離都有班同事成日大呼小叫,下午3點3 一定圍埋tea time + 大聲講電視經,基本上我唔駛睇電視都知有個節目review...
但可以點?費事玩投訢攪到面左左啦

子爵府

引用:Quote:原帖由+Luv-em+於+13-05-06+發表我D+

原帖由 彭三順 於 13-05-06 發表
我諗。。。。應該咁講,如果你係一個無級別既staff,其實你活在自己世界裡埋頭苦幹,都無咩問題。但如果你 ...
我同佢地唔同team, 如果企埋一齊吹水仲怪。 而且除佢地之外,老闆好唔鍾意同事工作時間好張揚咁吹水,佢真係會出聲話人。

不過我明白你的意思,我要調節及學習。

首頁

尾頁

跳至