婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

引用:推得就推,叫c6推左佢,你同你c6講搞不掂,

原帖由 wawa929 於 13-05-08 發表
推得就推,叫c6推左佢,你同你c6講搞不掂,係米想做死你,責任太大,揍BB咩都有機會發生,你叫佢請工人搞掂 ...
之前已講過,家中已有工人幫緊手,但我同佢講亦唔應該外來事件而加重姐姐負擔。

珍珠宮

回覆:有姊妹可教我如何面對?

我諗到萬一有事要入院,醫院要搵父母咖喎。小朋友發高燒,受傷,父母唔喺身邊,病情惡化,你哋要揹黑鍋。同姑仔講,萬一小朋友病咗,好需要父母愛護同照顧,而且仲係細,去邊度讀書都可以適應,仲有姑仔老公屋企人呢?

tsoi520  唔一定搵父母架, 可以轉監護人架嘛  發表於 13-5-8 09:18

別墅

我真係好想開口叫老人家過去幫佢地手,甘樣可能對各家庭成員影響比較低。但奈何c6話咪只會搞到大家反面唔開心。

別墅

引用:我諗到萬一有事要入院,醫院要搵父母咖喎。

原帖由 咖央 於 13-05-08 發表
我諗到萬一有事要入院,醫院要搵父母咖喎。小朋友發高燒,受傷,父母唔喺身邊,病情惡化,你哋要揹黑鍋。同 ...
我當時亦有提出,但佢地話番黎搵律師寫授權紙成為法定監護人。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+wawa929+於+13-05-08+發表推

原帖由 BooBee^o^ 於 13-05-08 發表
之前已講過,家中已有工人幫緊手,但我同佢講亦唔應該外來事件而加重姐姐負擔。

...
叫姑仔出錢請工人,無理由生得出但係推個b比人,就連呢啲都附出。如果佢死都唔肯,以你地家庭狀況又可唔可負擔多一個工人?

子爵府

回覆:BooBee^o^ 的帖子

同6299講出自己的難處,所以希望照顧bb的事,由他們負責(包括假日)

男爵府

當你屋企係保良局咩?
似住你有工人姐姐就乜都得呀?如果幾日我覺得可以幫下手,又唔知住幾耐冇了期就

別墅

引用:Quote:原帖由+BooBee^o^+於+13-05-08+發表

原帖由 AGa1111 於 13-05-08 發表
叫姑仔出錢請工人,無理由生得出但係推個b比人,就連呢啲都附出。如果佢死都唔肯,以你地家庭狀況又可唔可 ...
請多一個工人問題不大,但老人家覺無必要。而在我立場,老實講,一黎要我出$,條氣會有d唔順;二黎,始終工人唔多靠得住,多一個工人又有其他野煩。

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+AGa1111+於+13-05-08+發表叫

請多一個工人問題不大,但老人家覺無必要。而在我立場,老實講,一黎要我出$,條氣會有d唔順;二黎,始終工 ...
你有無將你嘅擔憂同老公傾過? 如果傾完佢都覺得無嘢,我都唔知可以比咩意見你,有個咁不負責任嘅姑仔,老公又唔體諒你,唯有祝福個bb係乖,唔好扭計,身體健康。

別墅

引用:當初你冇堅持反對,即等同你應允,到依家佢

原帖由 driedpork 於 13-05-08 發表
當初你冇堅持反對,即等同你應允,到依家佢地安排緊你至嚟擔心,太遲喇,
依家兩老喺你度住,咁可唔可以兩 ...
因當時係話住半年左右,所以覺得短暫時間,尚可接受。但突然話要放低好幾年,我⋯⋯真係唔知點面對。

禁止訪問

男爵府

聽你咁講,點都要接埋過嚟㗎喇!

咁就先小人後君子喇!
1。要你C6放假幫手湊小朋友囉!但你要同C6講定訓練好佢,能獨力湊小朋友至好接過嚟呀!唔係真係辛苦囉~
2。父母唔係身邊,邊個話事?因為有事起上嚟,一個決定可能影響好大~
3。管教方式要同你仔女一致會較好
4。經濟問題:姑仔應該會有比生活費吧~咁或者可以請鐘點幫下手!

不過你2個小朋友幾大?姑仔嗰小朋友又幾大呀?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+driedpork+於+13-05-08+發表

因當時係話住半年左右,所以覺得短暫時間,尚可接受。但突然話要放低好幾年,我⋯⋯真係唔知點面對。

...
幾年?要返學喎。要教要養?不如問下點解要你幫人養仔女? 錢唔係問題,但你地倣到一視同仁嗎?指教育,心力同時間喎。

如果自己仔女問點解要一視同仁,你地點答?共產黨? 自己仔女都會jealous 啦,仲加個外人?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

姑仔同姑爺咩國家既人?可以放個小朋友幾年係你屋企?

當年,講緊30年前,我表姊同表姊夫去法國做野,都會同埋自己既女去啦。

佢去邊到做野,連個bb都接唔到過去。
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

冇理由要你地負責佢無計劃生出黎嘅BB,生佢就識生,手尾就你地執。一系叫姑仔比錢6299搬開住再叫佢請個工人幫佢亞爸亞媽揍,咁佢可以擺低個B幾十年都得啦!

男爵府

引用:我真係好想開口叫老人家過去幫佢地手,甘樣

我真係好想開口叫老人家過去幫佢地手,甘樣可能對各家庭成員影響比較低。但奈何c6話咪只會搞到大家反面唔開 ...
妳老公有無諗過而家係妳吾開心呢,自私

子爵府

一係你就講明吾會插手個個b,係屋企當睇吾到

公爵府

我覺得樓主係多左一個小朋友係屋唔方便。99.身為亞媽唔幫唔得,做亞哥既見到自己個妹有事又唔可以置身度外唔施加援手。佢地都係一家人互相照應,你咁樣諗會唔會好過d呢?其實要屋企人咁樣幫,大家都唔好過。

tsoi520  同感, 我都係咁諗的  發表於 13-5-8 09:19

男爵府

養幾年,勞心勞力,就算自己無細路又唔洗做都唔岩數,有心力都俾自己細路同家人啦。細路無父母理咁可憐,到時你一定唔會唔理佢,唔會淨係有得佢食飽著暖就算 (就算係咁都唔簡單)人地係死老豆老母先會咁細個就交俾舅父母養。你教育好幾年感情好深厚,第時俾返人你又實傷心到喊,個細路仲可憐,因為佢跟你地大,要同你分開同埋你d細路分開會好可憐好可憐。千祈唔好。

首頁
12345...6

尾頁

跳至