烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

joewong911 發表於 13-5-9 18:26
1.是放雪櫃下格
2.我是放在焗爐內發酵
3.我冇用過麵包機解答不了

我未做過面包, 因為怕搓好耐又撻好耐粉. 白痴地想問下, 放焗爐內發酵, 咁焗爐要預熱幾多度跟住熄爐比佢發呀?

同埋, 係咪最後發酵之後, 就可以搓自己想要既形狀同落料, 如芝士提子等等?

大宅

joewong911 發表於 13-5-10 08:59
系先造型,如要加芝士腸仔或任何配料請在造型時加入、然後放焗爐內發酵,發酵時不用調溫開爐。

...
意思係, 最後發酵前, 都唔駛預熱焗爐跟住熄爐, 再入去發酵?

大宅

我想問,你有無試過夜晚焗第朝食?
我擒日造型加最後發酵加焗,都一個鈡了。我唔想朝朝晨早搓型等焗。
但之前聽人講,自製包,放一晩至食會好硬,所以想問你有無咁嘅經驗

大宅

joewong911 發表於 13-5-13 13:47
搞錯!
你用Part4果個軟D架!
呢個硬小小!一定要叮20秒先好食

邊個PART 4?
我用你第一頁個食譜, 即係硬小小定軟D?

大宅

我今朝又焗左,比第一次焗發大左。但兩次都有一個問題,就係皮硬。係咪應該低火焗耐奌等個面無咁硬呢(無濃過)

大宅

我擒晚唔忿気,再焗多次,試下無造型就咁入爐係咪軟d.結果係軟好多,但切開我覚得似旦糕多奌。係咪呢種造法係咁架

大宅

how can I post the photo?

大宅

第一次焗的, 懶叻不知天高地厚搞造型. 睇睇下, 好似唔夠鬆軟.

第一盆粉糰我分左三日焗. 一次比一次差, 唉. 最差係用紅豆粒黎焗, 無眼睇. 一盆糰焗三機都唔滿意, 摛晚漏夜索性做最後一次實驗~~~就係唔搓型, 唔壓糰(係雪櫃拎出黎後), 索性摺埋掉落盆焗. 所以, 好多氣泡, 軟係軟過之前三爐. 不過, 越睇越似旦糕TEXTURE咁~~~定係我把刀問題呢?

ong911 發表於 13-5-16 16:33
我用手機上傳架,
電腦的話要先上傳系自己的相薄就可以放在貼子上。

大宅

擒晚呢爐, 我冚蓋焗, 同埋冚蓋最後發孝, 唔知係咪咁, 會軟D.

我諗住試埋呢爐, 唔滿意我就放棄呢個方法整包了.

大宅

今朝焗的菠蘿包, 其實用返前晚剩返既面糰. 又好似好鬆喎, 想問係乜原因呢? 我今朝都碌, 拎起就隨便磋少少掉落盆焗的.

想問, 其實呢種TEXTURE係咪岩架?

大宅

joewong911 發表於 13-5-17 10:08
1:我一直係度唸,你D酵母會吾會有D已經在咗!?
2:仲有你取麺團造型時,是剪斷定mit斷?
一定要用剪刀剪 ...

SORRY, 第一點, 乜野叫在咗?

我第一盆面糰, 係搣斷, 所以, 覺得好硬.
前晚(即橫切話似旦糕)同今朝菠蘿包, 係切斷. 連碌都唔敢碌. 但我會見到面個層有就爆既氣泡, 其實係咪要壓一壓佢, 等佢放下氣架?

仲有, 我想問呢, 我焗左出黎, 中間好似有少少深色, 但又唔係未熟, 因為唔濕的, 想影出黎但效果唔係好清楚. 總之係有少少薄膜既色係深少少, 係咪未熟透, 定係蜜糖色黎?

大宅

奌睇酵母係咪死左?
今朝菠蘿包size 有雙倍變大(我無放気),咁算唔算死左

大宅

3509 發表於 13-5-17 19:09
網上教, 呢個做法, 整型動作要快, 唔好以揉, 以免漏氣. 你應該係漏左氣, 所以硬. 下次再嚟過, 真係幾好玩. ...

乜野叫揉呀

大宅

樓主, 早兩日你提過我的YEAST可能死左後, 我都驚驚地, 所以掉左. 因為我上網睇返, 都唔知我買個隻, 係乾定INSTANT (材料店自己包裝), 跟住我用完, 又無放入雪櫃. 索性掉左算.

今日買左幾包仔, 希望從頭黎過.

不過, 我想問, 之前間材料店話用暖水開YEAST, 所以我係成杯暖水倒落粉到架. 係咪錯哂呢?

定用少少暖水溝溶左YEAST, 再用返室温水按返份量比例落粉架?

同埋, 唔該哂你咁有心機POST 過程呀. 但我想問, 如果唔放料, 純做港式提子包或菠蘿包, 仲要唔要碌呢? 我上次菠蘿包無碌, 一剪出黎掉落盆咋 (但發到比之前幾盆都大喎)

再次多謝哂你既心機同回應先

大宅

樓主呀樓主, 我想問, 其實係咪我要求太高呀。可唔可以比點意見我, 因為我未焗過包。今朝又焗了, 只是好輕力碌一碌然後PEI 埋一堆當包, 但食落, 無街買咁鬆既, 你睇下, 其實係咪咁既TEXTURE 呢?我已經買過包新既酵母了, 都仲係咁, 唔通要GIVE UP
外表好似好靚。

食落好密咁, 無街買咁鬆。係咪咁既呢? 究竟我邊度出錯呀

大宅

我住屯門架,可以嘅話我想比你試食,等你比意見,嘻嘻

另外,奌知夠唔夠水份呢?我勉強可以用面糰"Lai"哂撈唔到的粉,最後當佢均勻(肉眼見無白色),咁算唔算夠水?

我忽然醒起,有點吃茶樓包的質地多過鬆軟包。唔知係我手法錯定呢款包係咁呢

大宅

joewong911 發表於 13-5-22 16:11
哈!我都住屯門喎!
真係可以組過5分鐘麺包交流團
麵粉我出,
我住巿中心嘻嘻,可能要求高,覚得唔似街咁鬆。我唔敢問姐姐,佢實乜都話好食架(唔敢得罪老闆吖嘛)

大宅

我岩岩焗左幾個,岩岩廿分鐘熄火,未變晒金黃,不過好像比菠蘿包鬆軟。一陣再試菠蘿包睇下得唔得先。

另外,有無試過痴住面盤的糰,唔洗。加新材料再造呢?呢種包唔知可唔可以加老種

大宅

頭圥個菠蘿包又鬆過摛日, 我發覺舊面糰, 通常第二三日焗, 會軟D咁.

真係多謝樓主好介紹呀. 以後日日有面包食, 可惜我要早一個鐘起身 因為唔想叮返佢比小朋友食.

謝謝

大宅

BABYCHU0213 發表於 13-6-2 17:46
點解會有D濕?!
你個係咪火腿包?我都試過咁濕,最近發現低火焗耐少少,無咁濕。剛剛周末用新鮮菠蘿整包(有水份)焗耐少少。無呢個現象了

首頁

尾頁

跳至