母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿B就2個月啦,但每次只係食5至10分鐘,上就個半鐘就要搵食唔肯訓,晚上11點食完可以訓到5點先醒。其實阿B食咁少正5正常

別墅

我個B都系甘,體重增長達標就可以,我沒好在意

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:阿B就2個月啦,但每次只係食5至10分鐘,上

原帖由 manyilau 於 13-05-18 發表
阿B就2個月啦,但每次只係食5至10分鐘,上就個半鐘就要搵食唔肯訓,晚上11點食完可以訓到5點先醒。其實阿B ...
少食多餐冇問題呀,仲戒埋夜奶添

大宅

回覆:manyilau 的帖子

健康院姑娘話如果 bb 食得好,十零分鐘都夠飽呀,唔洗擔心,bb 好叻,仲戒咗夜奶,我個仔6個月都未戒

大宅

引用:我個B都系甘,體重增長達標就可以,我沒好

原帖由 MAMACHEN 於 13-05-18 發表
我個B都系甘,體重增長達標就可以,我沒好在意
哦,因為埋身唔知佢食幾多

大宅

回覆:siujanjan 的帖子

食得密出街喂好煩,又唔鍾意人包住。遲小小都發晒皮4

大宅

引用:健康院姑娘話如果+bb+食得好,十零分鐘都夠

原帖由 Amaimai 於 13-05-18 發表
健康院姑娘話如果 bb 食得好,十零分鐘都夠飽呀,唔洗擔心,bb 好叻,仲戒咗夜奶,我個仔6個月都未戒:yummy ...
你地咁講都安心D。之前未戒夜奶,零晨要人同佢玩玩到累先肯訓而家變佐晏就唔訓要玩抱住先肯訓,放低一陣又張開眼要人抱

大宅

回覆:manyilau 的帖子

BB 仲細,要安全感要人抱都好正常呀,我個仔半歲仲成日要扭抱

大宅

我女都係食少少!! 3-5 mins見佢重得ok先放心ja
係訓前先會食20 mins
FTM 全埋身
囡囡出世 3.61kg; 第5日出院 3.66 kg; 第19日 3.96 kg
1個月2日 4.50 kg;  1個月14日 5.26 kg
2個月3日 5.46 Kg (57.5 cm)
4個月 7.02 kg (64.5 cm)
6個月 8 kg (68.5 cm)
1歲 10.5kg (78 cm)

大宅

我個都系5-10分鐘,食完可以訓3-4個鐘,有時甚至5個鐘,食完唔扭計,生長線達標就OK啦

大宅

manyilau 發表於 13-5-18 14:18
你地咁講都安心D。之前未戒夜奶,零晨要人同佢玩玩到累先肯訓而家變佐晏就唔訓要玩抱住先肯訓,放低 ...
我個B差唔多一個月,已經有你所講嘅情況,只係食5-10分鐘就瞓左右,但又瞓唔臨,一放落床就喊,喊到要搵野啜,比佢啜兩野又瞓番,我應唔應該比奶咀佢呢?其實我都擔心佢唔夠飽,而家泵奶都只係得3-4安,d奶量好似越嚟越少,點算好呢?

男爵府

回覆:BB就2個月每次只食5至10分鐘

好羡慕,我都想的仔快戰戒夜奶

男爵府

引用:好羡慕,我都想的仔快戰戒夜奶

原帖由 koichipat 於 13-05-19 發表
好羡慕,我都想的仔快戰戒夜奶
係我仔快啲戒夜奶

大宅

引用:我個都系5-10分鐘,食完可以訓3-4個鐘,有

原帖由 yukitam 於 13-05-19 發表
我個都系5-10分鐘,食完可以訓3-4個鐘,有時甚至5個鐘,食完唔扭計,生長線達標就OK啦 ...
你都好D可以訓到3至4個鐘。個個鐘搵你一次

大宅

引用:Quote:manyilau+發表於+13-5-18+14:18+你地

原帖由 RW915 於 13-05-19 發表
我個B差唔多一個月,已經有你所講嘅情況,只係食5-10分鐘就瞓左右,但又瞓唔臨,一放落床就喊,喊到要搵野 ...
我都係得4安到,上奶開始到而家好似冇多過咁mouth:

大宅

引用:Quote:原帖由+koichipat+於+13-05-19+發表

原帖由 koichipat 於 13-05-19 發表
係我仔快啲戒夜奶
我就8點到餵完到10先餵之後要佢訓,通常唔肯訓要人同佢講野,11點到又再餵,食食下就訓佢自己咁就戒佐

男爵府

引用:Quote:原帖由+koichipat+於+13-05-19+發表

原帖由 manyilau 於 13-05-20 發表
我就8點到餵完到10先餵之後要佢訓,通常唔肯訓要人同佢講野,11點到又再餵,食食下就訓佢自己咁就 ...
但當時幾大呀?我仔尋晚一點食完奶粉,每兩個半鐘喊食,今次仲曳到要抱住自肯訓,訓自己床仔就喊,攪到我成晚無訓救命

大宅

引用:Quote:原帖由+manyilau+於+13-05-20+發表我

原帖由 koichipat 於 13-05-20 發表
但當時幾大呀?我仔尋晚一點食完奶粉,每兩個半鐘喊食,今次仲曳到要抱住自肯訓,訓自己床仔就喊,攪到我成 ...
個時1個月到,間中3點都會賴尿賴醒要換片片。

大宅

koichipat 發表於 13-5-20 11:35
但當時幾大呀?我仔尋晚一點食完奶粉,每兩個半鐘喊食,今次仲曳到要抱住自肯訓,訓自己床仔就喊,攪到我成 ...
我個B同你一樣,個半兩個鐘就喊食,食完仲要抱住瞓放左落床冇耐又比外來聲音嘈醒,救晒命,我自己想休息都唔得

男爵府

引用:Quote:koichipat+發表於+13-5-20+11:35+但

原帖由 RW915 於 13-05-20 發表
我個B同你一樣,個半兩個鐘就喊食,食完仲要抱住瞓放左落床冇耐又比外來聲音嘈醒,救晒命,我自己想休息都 ...
真係好攞命,希望佢快啲自己戒到夜奶呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊