親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

有冇人去過立山黑部, 可以分享下嗎? 想六月去, 景色如何? 值得去嗎?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

自由痕去過呀, 行下山睇下風景, 唔錯~
好耐冇見過你啦

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:有冇人去過立山黑部.............

How about August? 小朋友啱去嗎?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我舊年九月同我三歲既囡囡一家三口去過,其實岩小朋友既地方唔太多, 都係以風景為主, 而且又唔可以揸車上山, 所以去立山果日只係不斷搭唔同交通工具.

不過, 名古屋有個鐵道博物館真係好1岩鍾意火車既大人小朋友, 會有好多架新幹線同唔同既火車展覽.

侯爵府

topkidsmom 發表於 13-5-20 11:38
有冇人去過立山黑部, 可以分享下嗎? 想六月去, 景色如何? 值得去嗎?

立山黑部最好是4月中下旬去看雪牆, 或是9月下旬到10月上旬去看紅葉, 夏天去可以行山, 有幾個湖. 我是02年4月去看雪牆的, 放了幾張相在BK, 有興趣可以去看看:

http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=881048&do=album&view=me

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:自由痕去過呀,+行下山睇下風景,+唔錯~好耐

原帖由 TMC3012 於 13-05-20 發表
自由痕去過呀, 行下山睇下風景, 唔錯~
好耐冇見過你啦
真係世界之大都有你腳毛

by the way 我上親 bk 都見你

寶石宮

引用:Quote:topkidsmom+發表於+13-5-20+11:38+有

原帖由 dillon 於 13-05-20 發表
立山黑部最好是4月中下旬去看雪牆, 或是9月下旬到10月上旬去看紅葉, 夏天去可以行山, 有幾個湖. 我是02年4 ...
WOW........你 d 相好pro 呀......

睇過你d 相;未去已愛上;

唔去瞓唔着

thank you for sharing

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+TMC3012+於+13-05-20+發表自

原帖由 topkidsmom 於 13-05-20 發表
真係世界之大都有你腳毛

by the way 我上親 bk 都見你

大宅

畀面勳章

dillon 發表於 13-5-20 19:43
立山黑部最好是4月中下旬去看雪牆, 或是9月下旬到10月上旬去看紅葉, 夏天去可以行山, 有幾個湖. 我是02年4 ...

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:topkidsmom+發表於+13-5-20+11:38+有

原帖由 dillon 於 13-05-20 發表
請問六月中去有無雪牆睇架?稔住未到暑假無咁多人

侯爵府

topkidsmom 發表於 13-5-20 21:31
WOW........你 d 相好pro 呀......
你可以去立山黑部的官方網站看看, 那裡的相更漂亮:

http://www.alpen-route.com/tw/

侯爵府

LittlePan 發表於 13-5-21 00:44
請問六月中去有無雪牆睇架?稔住未到暑假無咁多人

雪牆主要是在4月看, 到六月中就算不是完全融掉, 也應該沒有看頭了. 不過夏天的風景也不錯, 你可以去立山黑部的官方網站看看:

http://www.alpen-route.com/tw/

LittlePan  Thankssss  發表於 13-5-21 16:35

大宅

回覆:有冇人去過立山黑部.............

大肚時跟團去睇紅葉。
唔建議帶細路去,欣賞自然景色未必個個細路受。而且上山要坐六種交通工具頗迫,未必有位坐。
我大肚先有人讓座乍!

侯爵府

立山黑部的交通班次算是頻密了, 可能我比較早出發, 我去看雪牆時坐的巴士幾乎沒有其他人. 我想這是逍遙自在的自由行和幾十個團友要擠上一班巴士或纜車的分別了.

當年我自己去, 明年的復活節時間不錯, 我也許會帶兩個小朋友重遊.

大宅

回覆:dillon 的帖子

其實看紅葉的季節,曰本本土旅行團蠻多哦。

寶石宮

dillon 發表於 13-5-21 13:06
你可以去立山黑部的官方網站看看, 那裡的相更漂亮:

very useful website, thx.......

想問問該區有否受到幅射影響,

侯爵府

topkidsmom 發表於 13-5-23 11:34
very useful website, thx.......

想問問該區有否受到幅射影響,

這個問題每個人的意見都不同. 我自己並不擔心, 311後我帶了小朋友去過3次日本, 共停留了個半月.

立山黑部與福島核電廠的航空距離超過300公里.

topkidsmom  i c, thank you so much........  發表於 13-5-23 22:13

侯爵府

寯寯媽 發表於 13-5-22 23:48
其實看紅葉的季節,曰本本土旅行團蠻多哦。

旅行團參觀的時間有一定的規律, 同一時間一窩蜂地去那裡的交通一時間當然應付不了, 自己去時間方面有彈性得多.

大宅

剛從立山黑部自駕遊回來,雪之大谷現在依然有看頭,還順道去了趟白川鄉。六月雪應該溶掉了。黑部上山,立山下山較好。遊人大多數由立山上山,逆流而行或可以避開人潮。
立山黑部距離福島十分遠,而且旅途中所有基本食品都是當地出產,無須太擔心食物安全。

寶石宮

strayteddy 發表於 13-5-23 13:50
剛從立山黑部自駕遊回來,雪之大谷現在依然有看頭,還順道去了趟白川鄉。六月雪應該溶掉了。黑部上山,立山 ...
多謝你的寶貴分享.

首頁

尾頁

跳至