網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我已經用兩條only

原帖由 黃女士 於 13-06-05 發表
我已經用兩條only
你有無保持空氣流通?有無開窗?

你不能讓所有人滿意,因為不是所有的人都是人。

男爵府

回覆 mrs_happy 的帖子

如果浸腳就浸一會再加熱水。燒艾就燒完一支再燒另外一支囉。

男爵府

bebeyan 發表於 13-6-8 15:20
請問你們浸脚多出汗嗎?我初浸時很少汗,好像反應不大好的。幾次之後好多汗,濕洒衫,滴下來。我看很多網講 ...

你幾次就出多左汗係好現象,真係鄧你開心!你幾次就咁好成績,你既身體都吳差呀!咁即係幫你將體內的濕氣整走左,你遲些就會發覺自己無咁腫,個人都會輕鬆D。我初初都係吳覺有乜改善,後來個幾兩個月之後就好快個人無咁腫,我有時綁個小艾盒係腳眼,一陣就會有少少水出來,因為我個到係最水腫西利既,繼續加油啊。

男爵府

回覆 taya 的帖子

我都買左新野,今次買左個4聯的,一次過放4枝艾條,用來艾背脊同肚腩。之前用一個真係吳夠喉。

四联不锈钢随身灸温灸盒

36元

男爵府

bebeyan 發表於 13-6-9 01:33
我暫時未敢燒艾,只用艾草薑粉浸腳。初期汗水很少,再浸大约六次(不是每天浸),兩星期到,同同事飲茶,突 ...

我都係D同事係猛咁話我做乜事變得精神左同成個人瘦左咁,我話天氣熱未瘦左囉,我只介紹好野比我D好朋友咋!

男爵府

引用:Quote:原帖由+seenine+於+13-06-09+發表我

原帖由 bebeyan 於 13-06-09 發表
一起加油吧!剛開始,見到少少成效,開心!我未痩,不過面色好左都好好了,我也才開始了不久。介紹朋友都好 ...
十分認同,我有d朋友都無恆心,試一兩次後就話無效果放棄,我當吹下水說算。

不過最開心係我教屋企人用艾葉水同一個嚴重濕疹小朋友浸身,幾個月後d濕疹好左好多,佢同時有介口,我覺得雙管齊下效果快d,而家個小朋友中學都無返發。

男爵府

引用:我個仔本身好惹蚊,+用左艾草煲水沖涼之後就

原帖由 小黑咪 於 13-06-10 發表
我個仔本身好惹蚊, 用左艾草煲水沖涼之後就冇再比蚊咬喇, 真係好神奇.
因為艾草有驅蚊蟲作用的﹐d蟲蟲怕艾草味,我燒艾當點蚊香囉。
艾草仲有好多功效既,生完仔坐月可用艾草加薑煲水洗身洗頭,可驅風。想生仔的又可燒艾暖子宮,而家好多中醫都幫人用艾草醫病。

男爵府

引用:M到是否要停晒???

原帖由 bebeyan 於 13-06-10 發表
M到是否要停晒???
M到最好停用艾,除非係醫某些經痛,就會係m時用艾。你普通保健就最好暫停先。

男爵府

回覆:中藥浸脚

就算真係有得摘左都吳好用,新鮮艾草藥性太強,會容易令人上火,有反效果的。不要泡腳或燒,一定要放最少一年,等佢藥性散走d先好用。

如果掛係門口辟邪或驅蚊蟲就無問題。

男爵府

引用:新手想買個艾試下,那一種易handle?thanks.

原帖由 bebeyan 於 13-06-11 發表
新手想買個艾試下,那一種易handle?thanks.
可以試下用艾葉浸下腳仔先囉。當日常保健都ok,又無乜味。效果當然要慢慢之後才看到,有恆心就得。

男爵府

引用:艾灸盒,有幾蚊至十幾都有,那些岩初用,笨

艾灸盒,有幾蚊至十幾都有,那些岩初用,笨手笨腳用?
睇你有咩需要囉,都係點艾條咁用,如果想集中腳底就足艾盒,如果想手腕腳眼細細範圍用圓形個隻隨身盒,因為可以夾薑燒,可能我太濕,我真係feel到d水走出來,腰背頸痛暖宮可用幾個聯埋一齊個款。

其實有隻無煙的艾條,但我覺得都係有煙好d,視你自己可否接受個味道。

你身體應該幾好啦,浸咁小日子就有功效。我就好慢先見效果,但有進步已經好開心。

男爵府

bebeyan 發表於 13-6-11 19:16
我心目中想買腳和一细的。成排,我擔心初用handle不到。細的只需幾蚊,我擔心得吾得。 其實我身體麻麻地, ...

其實無乜要HANDLE的,細圓形個D都OK架,你初初燒艾可以用睇下可否接受D艾草味,我就好既。個盒仔有橡跟帶的,可以綁住手腳來用。好方便。不過我就用4聯(個)個款,貪佢可以COVER我成個背脊。真係好舒服!仲可以反轉做肚TIM。

男爵府

引用:Quote:原帖由+seenine+於+13-06-11+發表其

因為我以前買過棒型,夾支艾入去。真是很難攪,跌返出來。而且有火,熱力,擔心跌出來燒着。我見依家的好似 ...
棒形個枝係我老公至愛佢look腳底,因為好夠熱,我要包毛巾系佢腳先look。

不過我就自己會用圓形個款,自己cool住手腳就得。我D朋友都活浸腳後腳踭滑左好多架。因為艾葉本身有油份,浸完吳使查野架!

男爵府

引用:Quote:原帖由+seenine+於+13-06-11+發表其

原帖由 ozoz 於 13-06-15 發表
我尋晩試個足艾箱,燒艾好大味,請問有冇小味d嘅?你會喺toilet 定喺廳艾?

...
我係廳燒的,我順便當滅蟲嘛。D味同煙可趕蟲的。如果你接受不到燒艾的味道,不要勉強自己,就好似食雪茄咁,有人話好臭有人覺得好欣賞咁。你是一次插晒咁多個洞嗎?可試減少枝數的。

男爵府

回覆 ozoz 的帖子

你燒左幾多次呀?大味既話你試下只用2枝先,慢慢適應下先囉。如果艾柱有雜質吳夠純都會好臭的,靚既艾條應該味道係中草藥味咁架。不過咁快就有效果既話真係開心。祝你好快可以同痛脚SAY GOODBYE啦!

途中係咪不能整熄?

我無試過呀。我有時要做野想停都由得佢自己燒完為止。

你用乜野點火?我用打火機點到火機好熱都未著曬。

我就咁打火機點著其中一面,吳使等全枝燒著的,吹一吹著火個面,好似點香咁,見到出煙就得啦。

你買開邊間艾柱,有link嗎?

李时珍中药蕲艾官方店 (滿99元人仔包郵,送5元優惠卷和細艾條)

男爵府

回覆 dayday 的帖子

浸腳都好呀。你平時身體是否OK的吧?我以前因為身體很弱,初初用艾葉浸腳就有反應,你未試過的話,先用少少,約半隻手掌就夠。水不要過熱,浸第一次不要超過20分鐘。浸完你會見到隻腳皮膚會好似滑左咁架。

如果燒艾,我而家多數用艾中之王,純度最高,煙都較少。一枝可燒成粒幾鐘,所以我會CUT開來用的。

男爵府

回覆 Win0501 的帖子

艾葉我係呢間李時珍中藥蘄艾官方店買的。一包份量可用20次的

每次用一個手掌份量,我放入涼茶袋內,開水煲到出色水,倒入膠盆到再放凍水就浸得腳。水涼左就不要浸,可加熱水加溫。最初慢慢來,不出汗都不緊要,不需要日日浸的。體質不同反應都不同的。有D JM一兩次後就見到隻腳皮膚白滑左啦~

温灸精选 蕲艾叶 艾草 可自制艾绒 艾叶泡脚 产地直销

¥3.90

呢個就係圓形隨身艾,一個手板都包到咁大SIZE,入面可放艾條仔同夾埋薑一齊用的。我而家嫌一個太小,用緊4個一塊個款。不過你初用都係試下D味道得吳得先啦。

艾条温灸器 随身炙送金艾段包邮

男爵府

回覆:中藥浸脚

不清楚你用邊款,是否用太長的艾條或燒得太長時間,出煙口係會薰黑的,但我用個款無溶膠喎。你一次用多少時間?
我個款有個布袋比你放入去用的,會有少少紅,但好快會退的。你試下放遠皮膚一點吧。

首頁

尾頁

跳至