夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

同c6一齊左年半,最近意外有左,依家11week.以前同c6都同居過,仲有佢爸媽同佢家姐一起住,有左我地打算結婚擺酒,我地係小康之家,我地以前已經成日意見不合,最近因為結婚擺酒意見極之分歧,結婚後,講真果句,我真係吾想同佢屋企人住,我已經作出好大讓步,雖然佢屋企人對我幾好,但一山不能藏二虎,何況仲有個家姐,想做咩都就住就住,連睇電視轉個台都怕會吾係幾好,又驚會得失佢地,完全覺得無左自我咁,我同c6講,我同你屋企人住係最大讓步,佢發晒脾氣咁話吾同佢屋企人住既女仔吾會娶,呢句說話令我覺得好難受,佢咩都會企係佢媽果邊,我覺得好無助,我同佢講,你試下同我屋企人住囉,佢又無聲出仲有,c6份人成日都覺得佢自己係最大壓力果個,所有人都應該要體諒佢,同成日都呻自己無用,令我覺得好難受,c6係一個自私既大男人,我有左都吾會體諒我,有時仲會嫌我麻煩,我未嫁已經覺得好難受,好辛苦,好無助,因為結婚擺酒同自己工作問題我自己已經好大壓力,我真係覺得好辛苦,好似孤身作戰甘,我覺得我就黎有抑鬱症

SUSANNA  早知今日,當初就不要和他人發生關係, 仲要和他人同住.依家有左仲難返轉頭  發表於 13-5-27 11:34
JJS12110  更加不要因為有BB而結婚,可以的話,不妨利用懷孕時期去細看這男人對你如何  發表於 13-5-26 23:17
JJS12110  不是教人分開,真心想你自己好好去想,別期望婚后情況會如你所願變美好.  發表於 13-5-26 23:13
JJS12110  阿妹,問自己,冇呢個人,你日子能過嗎?現時情況在婚后都會一樣,你能忍多久?  發表於 13-5-26 23:08

子爵府

回覆 hkcscs 的帖子

如果經濟環境許可, 當然係搬出嚟住啦。你未來老公好幼稚同自私。
一齊住就好似你咁講, 要就住就住, 長期下去, 對大家都唔好。

男爵府

畀面勳章

回覆:關於未來老公…未嫁就feel到將來既難堪!我應該點做……

有好有吾好。我同C6拍拖無耐就搬左去同佢屋企人住、無幾耐我有咗,都系一齊住。我地相處好好。同埋可以草到$。而家樓價好貴。吾好話買,租都頂吾到。。。

你諗吾諗住做野?你生完牙B邊个睇?請工人?

最重要系經濟能力。

个人意見、吾喜勿插

大宅

回覆:關於未來老公…未嫁就feel到將來既難堪!我應該點做……

我同我c6拍拖時已講明同佢屋企人住我就唔會嫁佢。咁辛苦,寧願單身。你依家要講掂數,一住咗入去有排你受。不過你好似已經肯讓步?

大宅

看一下這些問題你以後能不能忍受,如果不是原則問題應該可以接受他,但你有了他都不太關心你這個似乎說不過去吧,還有,你到底喜歡他什麼??

複式洋房

講得岩、電視睇邊台都唔到你話事、唯有係房整個小天地啦!加油!

複式洋房

請三思呀!
同老爺奶奶住...難! 同埋老公的其他屋企人住...更難!

我當初都係諗和他屋企人一齊住是我最大讓步...我應該考慮他的家庭狀況....但已經差不多8年了...仍是很多不便和不開心事情發生了...倒頭來是我的忍耐不夠...總之做咩都係他的屋企人啱晒...

況且你們拍拖時間咁短...係咪真係要同佢一世架...除非你係一個優秀嘅忍者啦!!!

祝你好運!

大宅

如果可能我会企硬hold住结婚擺洒,再同未來C6傾,我E加得個奶好已经唔係好爽,何況佢一家人 你C6都幾無賴,知你有咗就焗你嫁,仲要唔锡住你,点对一世

大宅

引用:有好有吾好。我同C6拍拖無耐就搬左去同佢屋

原帖由 trinityau 於 13-05-26 發表
有好有吾好。我同C6拍拖無耐就搬左去同佢屋企人住、無幾耐我有咗,都系一齊住。我地相處好好。同埋可以草到 ...
我諗住生完年幾後就會出去做野,但我係網上面都一直有搞緊啲小生意,我住同佢屋企人住果層樓係佢名既,已經供完,吾駛交租

大宅

引用:回覆+hkcscs+的帖子如果經濟環境許可,+當然

原帖由 guigui82 於 13-05-26 發表

如果經濟環境許可, 當然係搬出嚟住啦。你未來老公好幼稚同自私。
無論搬到去邊,佢都要同佢牙媽住

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

呢d男人嫁過呀~ 嫁左你要完全遷就到佢,佢先會好面色你睇ga! 滯唔過囉

唔好因為有咗bb就結婚, 我成日同阿女講結婚係保障唔到你ge, 雖然我自己好幸福,我都係咁講ga

子爵府

點解一定要黐住阿媽呢? 佢成年未呀?
唔係話結左婚就唔理阿媽, 可以一星期返去一、兩次媽媽度食飯, 但唔係要一齊住囉。

我地都係一星期返奶奶度食飯或同佢飲茶, 但晚晚我老公都會打俾佢媽問候下。

別墅

嫁唔過,樣樣都要請是佢阿媽,何苦呢?真系慘過單身。如系我,我會鋪後路。等B出世後再返工。自己辛苦d好過一世受氣。

男爵府

我的ex都係裙腳仔,乜都呀媽呀媽。
永遠呀媽就岩晒,我就錯晒。
我暈向條街都無理過我:;pppp:
所以

你自己諗清楚 !

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

佢發晒脾氣咁話吾同佢屋企人住既女仔吾會娶<---咁佢同你拍拖時, 有無講過, 你知唔知先?

你C6可能覺得, 拍拖時你肯同居. 咁即係都可以相處到....咁男人唔鐘意變唔出奇...

佢會覺得結婚擺酒只係因為有BB, 否則佢可能都只係諗住一路都係同居....

我識大把男人係只想同居.....

大宅

一個屋企唔可以有兩個女主人, 何況仲有個家姐, 一定唔得。我唔明點解啲99係都唔明99同媳婦真係唔可以同住架, 媳婦忍唔到99, 講真99都忍唔到個媳婦啦。99係屋企既女主人, 有咩唔鍾意只可以忍, 真係好辛苦架……如果個99係極煩, 又要同佢住, 老公又唔撐我, sorry都要講句, 我會狠心唔要阿b住……

50246419  我都係咁話  發表於 13-5-28 11:22

大宅

其實大家都有權選擇,點解要你老公就你,如果唔like可以唔嫁

男爵府

同佢講,你話吾同你屋企人住既女人吾會娶,咁你話要同99住既你係吾會嫁架既。。。最多咪吾生不喜勿插

大宅

陪月勳章 畀面勳章

如果不能接受, 你還是另找他人比較好

我們應該找個80%match的人,不是找個人來硬要跟他match成80%~

男爵府

現實D講 樓主只可睇送食飯 如果經濟許可 咪搬出去住lor 會唔會係突然要擺酒&有左 所以c6計唔掂條數ar? 心平氣和傾下la 我有個女性朋友又係死都唔肯同6299住 但佢同c6嘅收入要租樓又好吃力 但個女仔又唔幫手解決問題 一味只識話要搬 最終攪到爭d離婚

首頁

尾頁

跳至