烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左個新焗爐,點用呢?

我剛剛買左個新燒烤焗爐,不過係新手,所以有d問題想請教大家,請問要焗蛋糕的話,普通鐵盤(蒸蘿蔔糕個種)可以放入焗爐嗎?另外普通淨色o既碗碟亦可以嗎?若果不行的話,邊度可以買呢 ?
Thanks!

複式洋房

Re: 買左個新焗爐,點用呢?

焗蛋糕要甩番個蛋糕出黎,所以你要買個可以甩底的焗盤。去油麻地上海街附近,有好多舖頭賣呢D用具,或者你可以去下面兩個網睇吓,有好多資料:

www.twinsco.com
www.cookeasy.com.hk
[img align=left]http://us.f2.yahoofs.com/users/3f27cc30_115c7/bc/Bakery/__sr_/Vivian%27s+B-day+cake.jpg?[/img]

大宅

BigBaby,

Thank You晒,上海街呀!要搵日得閑先可以出去搵喇!係呀!我今日仲買晒d材料諗住聽朝試整綠茶蛋糕添?

請問若果係supermarket買左圓形個d鍚紙盤,可以用得著嗎?還有其他辦法呢?(因上海街太遠了)
謝謝!

大宅

BigBaby,

Thank You晒,上海街呀!要搵日得閑先可以出去搵喇!係呀!我今日仲買晒d材料諗住聽朝試整綠茶蛋糕添?

請問若果係supermarket買左圓形個d鍚紙盤,可以用得著嗎?還有其他辦法呢?(因上海街太遠了)
謝謝!

禁止訪問

大宅

suilangmui,

吾該晒!吾好意思呀!我想請問係咪就咁將個鍚紙盤放入個焗爐架上面焗就可以了?因為我係網上其他recipes上見到話要將d水注入去個盤度,但係....個焗盤得1吋左右深,跟本擺吾到水入去,係咪要專登買個盤,或是就這樣放係架上焗已OK呢?

另外,請問淡忌廉同忌廉芝士可以係邊度買到呢?淡忌廉可否用president隻牌子呢?因為Welcome & Parknshop只有這款產品,但只註名忌廉,不知與淡忌廉是否無分別呢?

那麼,忌廉芝士可否用大大pack隻baby cheese呢?定係一定要係city super買呢?

P.S. Sorry呀!因為我係新手,第一次用焗爐同試做蛋糕,所以太多問題了,請不要介意!謝謝!

公爵府

2023年兔年勳章

上海街有4間舖,其中有間叫亞洲銹鋼具工程有限公司,工具多及價錢都最平,地址油麻地上海街296號地下,電話23849980。

如果沒有心目中想買的款式或size,記得問店員。我昨天才order一個12頭易潔模,2星期就有貨。

這間舖星期日照常營業,公眾假期才休息。其他有2間星期日休息,要行4間舖,最好星期六去,不用走多一次。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

siupak01,

President紙盒裝寫住whipping cream個隻就岩架喇,大盒大約三十幾元,細盒就十六元左右.百佳惠康都有.如果食譜寫明要用cream cheese,就唔可以用其他芝士代替,個質感完全唔同.做唔到食譜要求既效果架.cream cheese 係百佳惠康都有得買,多數係Kraft,會放係牛油同忌廉附近,質地有D似溶溶地既牛油.用個打蛋器一搞就散,幾好玩架.因為佢好軟身,同普通芝士片或硬身既芝士根本做唔到.

至於焗盤既問題,應該用原裝跟焗爐個盤就得.有D食物係焗既過程要D水來幫助烤焗(好似西米布甸之類)等佢唔會太乾.淺淺地都OK.

大宅

Strawberrys,
好多謝你呀!咁詳細將d資料話俾我知呀!其實今朝我留左個message之後,不停咁check,希望有人覆我啦!不過,我今日專登去大埔吉之島睇d焗蛋糕用品,但係好貴呀!最cheap個模盤都要成七十幾蚊一個,所以最後冇買呀!不過,好彩返黎馬鞍山時係間十蚊店搵到個細size o既蛋糕模盤,等我聽日試下先.

好開心一返黎一開機就收到reply喇!Thank you晒!

大宅

Blythemia,

正如同Strawberry咁講,收到你o地o既reply,好開心同多謝晒你呀!因為我d friend完全吾使入廚房煮飯架,所以做蛋糕...真係無人幫到我了.係呀!我今日專登係吉之島買左你講o既cream cheese啦!同埋個隻whipping cream,因為我呢邊間Welcome太細了,全完搵吾到隻cream cheese,依家買到了.開頭諗住十零二蚊買住先啦!專登走黎大埔搵,就算吾OK都算啦!
點知,即刻收到你o既message,好彩,無買錯,用得著了,Thank you你啦!
嘩...聽日可以整蛋糕了,請問係咪就咁將個模盤放落焗盤上就可以了?因為我個模盤係底部牌鐵片可以甩出來個隻,定係要放係鐵架上焗呢?吾該晒!

大宅

siupak01,

唔好客氣,我都係開始整蛋糕冇幾耐咋.好多野都唔識架.
其實d書冇提到個蛋糕模應該放係個盤定係架度,不過我自己覺得放係架度應該好d,唔會阻住d熱力,如果唔係可能有機會個蛋糕外面焦而裏面唔熟.

另外小小經驗之談,留意食譜上烘烤既時間同度數會因焗爐大小唔同而要調校.特別係比較細既焗爐(我自己個個得13litre)會比較熱.度數我會減十至二十度,時間亦會減三分之一,寧願之後加時,否則烤焦真係冇得救,一殼眼淚...

大宅

Blythemia,

Thank you晒!我今日會試下做蛋糕,遲d話俾你聽做成點呀!

公爵府

2023年兔年勳章

siupak01 ,

蛋糕造得如何?我都是造了幾次,所以週圍向人請教。

Blythemia,

你有沒有造雪芳蛋糕的經驗?我曾造過牛油蛋糕,但就不夠鬆軟。

大宅

你問得真岩時候,我剛剛係星期日做個第一個雪芳蛋糕.我係跟戚風蛋糕零失敗果本食譜做既,講唔上百分百成功,八九成左右啦.因為我估D蛋白都係搞得唔夠耐,差左一D時間,另外將打發好既蛋白混和麵粉漿D手勢都有待改善.不過都算係自己做得最軟熟既一個喇.雖然只係原味,冇咩特別,但係睇住個蛋糕係個爐裏面發得起,食落都幾香滑軟熟,都好開心架.

工欲善其事,必先利其器.你有冇買電子磅?以前我用普通廚房磅仔,D份量其實唔係咁準,自從添左個電子磅之後,要量幾刁鑽有幾刁鑽,不知幾正

大宅

Strawberrys & Blythemia,

我今日整左個cheese cake,原本昨天做的,因為吾得閑,所以今天才動工,好開心呀!我老公話好食喎,不過若果再鬆化一點會較好.第一次來看,我也覺得做得不錯了.因為我沒有攪拌器,全程都是用發蛋雞那款鐵線圈來做....嘩!好辛苦呀!打都打到手軟,加上我只是十蚊店買來的低b磅,所以,效果不夠鬆化啦!

正如,Blythemia所言,工欲善其事,必先利其器,睇怕要快快買個攪拌器同電子磅了.請問邊度可以買到平o野呢!Tkx!

呢個site有好多中西美點o既recipes,你地得閑入去search下啦!我個cheese cake都係呢度搵架!

http://www.cookeasy.com.hk

大宅

siupalk01,

你係唔係用人手打蛋器來打cream cheese呀?如果第時你想做戚風或海綿蛋糕,咁用電動打蛋器會舒服好多,如果d蛋白打唔起,起唔到角,個蛋糕就唔係幾升得起架,重有打忌廉,由液體變做固體,又係好花時間同手力架.

電子磅而家都算好抵.以前我係永安見到起碼要三四百蚊,我個個係citysuper買,只係190.至於打蛋器,一般大間既電器店(好似豐澤百老匯之類)都會有好幾種選擇,記住揀個搞搞個頭大d圓d既款,重要夠馬力,咁先至會打得快.應該二三百蚊左右.

大宅

Blythemia,

Thank you晒!係呀!我係用人手打蛋器來打cream cheese呀!所以,手都軟晒呀!不過,個cake係雪櫃雪左一晚後,依家食落去比較硬,不夠鬆化,所以,要快快買d用具了!

公爵府

2023年兔年勳章

Blythemia ,

我用的磅是Diet Scale,不是電子磅,價錢是42元。反而我想買電動打蛋器,因為我打4隻蛋白都已經手軟。

想知你買那隻牌子及型號的電動打蛋器?我想參考一下如何知道馬力夠強勁,打得快起泡沫。

我之前做過藍莓鬆餅,朱古力牛油小蛋糕,6吋心形蛋糕,每次都是用手動打蛋棒。雖然手很累,但每次見焗爐內蛋糕慢慢升起,廚房充滿蛋糕的氣味,吃入口那種前所未有的滋味,真是非筆墨所能形容。
Blythemia 寫道:
siupalk01,

你係唔係用人手打蛋器來打cream cheese呀?如果第時你想做戚風或海綿蛋糕,咁用電動打蛋器會舒服好多,如果d蛋白打唔起,起唔到角,個蛋糕就唔係幾升得起架,重有打忌廉,由液體變做固體,又係好花時間同手力架.

電子磅而家都算好抵.以前我係永安見到起碼要三四百蚊,我個個係citysuper買,只係190.至於打蛋器,一般大間既電器店(好似豐澤百老匯之類)都會有好幾種選擇,記住揀個搞搞個頭大d圓d既款,重要夠馬力,咁先至會打得快.應該二三百蚊左右.

大宅

我個打蛋器係萬能牌easy max,淺黃色,有七段力度,係用信用卡cash coupon係電器舖換既,所以唔係好記得幾錢,好似三百蚊樓下.馬力都OK,開起來唔算太嘈.

點解我特別提到支搞搞既形狀呢,係因為最近我睇過D台灣譯日本既蛋糕書,裏面話如果形狀唔係下闊上窄,打發蛋白同忌廉既時間可能會多一倍.咁岩我個真係咁既形狀,打起上來都唔算耐.兩三分鐘左右啦.

做鬆餅小蛋糕之類對打發蛋白既要求唔算太高.真係做個八寸生日蛋糕之類你就會發覺,冇電動打蛋器就好似跛左雙手,根本做唔成.(呢句係講我呢挺新手既,高手當然冇問題) :-P

如果你想爭取成功或經驗,有時間可以去商務或天地打書釘,特別留意台灣出版日本師傳著作既蛋糕甜品書.圖片精美唔在講,有好多都會逐個步驟影相,可以睇到何謂七成八成打發,點樣叫做過龍,甚至麵糊既稀薄都見得到.我間唔中都會上cookeasy偷下師,但有D野用文字來表達未必明得哂.所以睇住D相來做,對於新近學整餅既人來講,特別有幫助.

公爵府

2023年兔年勳章

Blythemia ,

我今日去百老

首頁

尾頁

跳至