自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我媽媽幫我湊小朋友, 佢成日話我冇用, 煮飯家務要請姐姐做, 1至5又唔使點湊仔...

媽媽今年60, 佢20幾歲黎香港, 之後生左我. 因為係香港冇乜親人, 爸媽乜野都係自己攪掂, 坐月照落街買餸. 因為要照顧我同細佬, 我媽就拎野返屋企做, 到我返小學, 佢就搵左份日頭嘅工, 爸爸就轉左去返夜班, 日頭就照顧我同細佬. 果陣冇洗衣機, 要用手洗衫都幾花時間. 日子比而家好多人都過得辛苦, 不過肯做就一定餓唔死, 養得大仔女. 佢地有申請過公屋, 申請到果陣, 有公屋風化案, 我媽驚驚地又冇要到. 以前D人冇政府幫, 乜都係自己諗辨法, 生仔女就當然係自己養自己湊, 難聽D講句: 養唔掂就唔好生...

我就覺得佢地好勁, 乜都自己攪掂, 3頭6臂...

題外話: 今日叫阿女要做小蜜蜂同螞蟻, 教佢做人要努力工作, 如果小蜜蜂同螞蟻唔工人作會點, 佢識答冇野食, 咁爸爸媽媽唔工作會點, 佢都係話冇野食, 之後老公細細聲答, 而家最新嘅答案應該係拎綜緩...而家到底係乜野世界...

tzeyeemama    發表於 13-5-27 10:10
wcpcelia    發表於 13-5-27 08:42
榮盛    發表於 13-5-27 07:26

複式洋房

上一代真係太強, 我細個果陣, 一屋加埋有5個細路, 婆婆一個湊5個, 仲要做埋家務煮埋飯, 而家我湊一個已經想暈啦...

Chowying    發表於 13-5-27 17:19
丫雅    發表於 13-5-27 15:57
C-Lai  Agree, 而家一個獨生子女, 最少有父母同工人一齊照顧! (我識唔少仲係FTM)  發表於 13-5-27 10:27
falalala    發表於 13-5-27 03:27

伯爵府

回覆:阿媽果個時代D女人好勁

我媽生7個,在她生命裏從來没有“坐月“二字!

falalala    七個.. 勁  發表於 13-5-27 03:27

男爵府

唔止阿媽個代,我阿嫲係我細個既時候要湊我同我細佬係全天候由細到大同阿媽無用別仲要照顧我太嫲,我太嫲傷殘行唔到仲要大小二便失禁沖涼都係我嫲幫佢

伯爵府

唉,社會風氣問題。為有自己教好的仔女腳踏實地做人。

BB你來咗啦?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

伯爵府

BK Milk勳章

我都係媽咪一個湊5個,仲要洗衫煮飯!不過媽咪話自己都幸福少少,有婆婆成日黎幫手坐月同湊我哋幾個!而我依家湊一個都想死!

每天在家安胎...生活苦悶!但亦為迎接小新命的來臨而感到興奮和緊張!雖然生活苦悶,但有丈夫疼鍚和愛護。是我感到最幸褔的!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

一代不如一代...:;pppp:

珍珠宮

係!我6299,父母都好勁. e家d人淨係識投訴, 咩都賴政府

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我99都好勁, 一個湊3個洗衫煮飯拾屋, 有時重要照顧埋佢奶奶.. 勁..

子爵府

勁佩服呀媽個代人,我呀媽生我個日仲要開工做緊野,佢地冇坐月,第二日仲要去返工,我都覺得呀媽3頭6臂,佢地以前生仔冇笑氣冇止痛針

http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我媽果時除咗要照顧我哋三個化骨龍,仲要返工放工買送煮飯,仲要養我公公婆婆兩個細姨,佢細個時仲要揹住細姨煮飯洗衫,阿信咁,十分佩服

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我媽媽幫我湊小朋友,+佢成日話我冇用,+煮飯

原帖由 PP_Couple 於 13-05-27 發表
我媽媽幫我湊小朋友, 佢成日話我冇用, 煮飯家務要請姐姐做, 1至5又唔使點湊仔...

媽媽今年60, 佢20幾歲黎 ...
好彩我有個公援親戚,我個女好驚我地唔返工,唔想似佢咁

水晶宮

哈,突然記得,曾經都分享過類似嘅事,但居然有個現代媽咪回覆話:都唔點解d人咁鍾意講返以前...仲出個咁樣嘅公仔.......

Anyway, 我仍然係咁佩服上一代人咁tough,仍然係欣賞佢地做人嘅價值觀,我係咁老土架啦,吹咩!

禁止訪問

水晶宮

都係架,所以真係唔好怪阿媽99唔識點坐月同幫你,佢地都覺得生個b就又工人又陪月好誇張架。

珍珠宮

珍珠宮

我阿媽都好勁,3年抱3,生大哥時仲要制水(62年)。佢哋果個年代睇醫生好唔方便,有事一係用偏方,一係抱出九龍醫院排通宵。啲小朋友仲要係飲壽星公鍊奶大嘅。一切對於我哋呢代好不可思議。

大宅

引用:我阿媽都好勁,3年抱3,生大哥時仲要制水(

原帖由 咖央 於 13-05-27 發表
我阿媽都好勁,3年抱3,生大哥時仲要制水(62年)。佢哋果個年代睇醫生好唔方便,有事一係用偏方,一係抱出 ...
我姑9又係話飲煉奶大,但其實係後期,前期係母乳。如果一出世飲煉奶,營養不良啦

伯爵府

引用:我媽生7個,在她生命裏從來没有“坐月“二

原帖由 maisy-lee 於 13-05-27 發表
我媽生7個,在她生命裏從來没有“坐月“二字!
我奶奶都是生七個,自己 2公婆挨大

凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

首頁

尾頁

跳至