自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我媽媽幫我湊小朋友, 佢成日話我冇用, 煮飯家務要請姐姐做, 1至5又唔使點湊仔...

媽媽今年60, 佢20幾歲黎香港, 之後生左我. 因為係香港冇乜親人, 爸媽乜野都係自己攪掂, 坐月照落街買餸. 因為要照顧我同細佬, 我媽就拎野返屋企做, 到我返小學, 佢就搵左份日頭嘅工, 爸爸就轉左去返夜班, 日頭就照顧我同細佬. 果陣冇洗衣機, 要用手洗衫都幾花時間. 日子比而家好多人都過得辛苦, 不過肯做就一定餓唔死, 養得大仔女. 佢地有申請過公屋, 申請到果陣, 有公屋風化案, 我媽驚驚地又冇要到. 以前D人冇政府幫, 乜都係自己諗辨法, 生仔女就當然係自己養自己湊, 難聽D講句: 養唔掂就唔好生...

我就覺得佢地好勁, 乜都自己攪掂, 3頭6臂...

題外話: 今日叫阿女要做小蜜蜂同螞蟻, 教佢做人要努力工作, 如果小蜜蜂同螞蟻唔工人作會點, 佢識答冇野食, 咁爸爸媽媽唔工作會點, 佢都係話冇野食, 之後老公細細聲答, 而家最新嘅答案應該係拎綜緩...而家到底係乜野世界...

tzeyeemama    發表於 13-5-27 10:10
wcpcelia    發表於 13-5-27 08:42
榮盛    發表於 13-5-27 07:26

男爵府

好媽媽勳章

我婆係鄉下人, 字都唔識多個. 佢生左10個, 養得大得7個, 我媽有個家姐係十幾歲果年仲一病不起. 我外公因為後來對眼有事, 睇唔到, 生活擔子係晒婆婆身上. 我媽成日讚婆婆好叻, 話佢好聰明, 冇讀書但心算比好多人快, 連屋企個磚地都係自己舖, 生完第2日就落床做野...

所以媽媽從來唔覺得自己好叻, 因為婆婆更勁, 佢只係覺得我好渣

男爵府

好媽媽勳章

草 發表於 13-5-27 09:53
有時諗下佢地就更覺得我而家其實湊仔都唔係咁辛苦, 不過至慘係而家唔可以獨留兒童, 以前十家有八家都係留仔 ...

我細個都成日俾我媽獨留我同細佬在家中, 佢要推架車仔去拎野返屋企做, 自己一個去就一個小時來回, 咁佢會LOCK住我同細佬係房, 叫同屋鄰居幫手睇住. 我媽話因為得好同細佬係屋企, 會鎖WINDOW, 將電制都吊高, 我同細佬知道佢要出去就乖乖被鎖...

而家獨留小孩, 諗都唔好諗...不過總有辦法, 我朋友會搵鄰居幫忙睇一陣, 所以要有好嘅鄰里關係.

首頁

尾頁

跳至