夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 shirley10212004 的帖子

男人永遠都唔會唸長遠既..佢地只係會有事發生, 個下反應係咁, 以為處理左..
其實往往就傷受左女人, 而女人係好記住既..

佢地唔會知咁樣係對個女人做成永久傷害,
積積埋埋, 只係差幾時爆..

你要做既首先係明白男人係一種咩心態的人類..
其實所謂既了唔了解, 都係人同人之間有冇溝通姐..
唔會有人一出細就了解你,
可能一個由細玩到大既朋友會了解你,
但係可能好耐冇搵之後, 又唔再了解你..

點解?
因為人係會隨時間, 身邊既人唔同..
每日不停長大,
所以人同人之間係要keep on溝通,
等大家知道對方想法..

好多人一開始以為,
我係佢女朋友, 佢應該知道我想佢點..
咁就錯晒..
下下要講到出口好冇引, 其實係呀, 你唔講佢點知..
你個case應該要趁呢件事, 話佢知你唸法,
你可以先認錯, 話佢知買左係你唔岩,
但你好唔滿意佢鬧你唔停..

如果你地而家拍緊拖都唔去開始坦白了解對方,
你地結左婚會好多問題出現..
而問題來源唔係你地可以解決咁簡單..

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

複式洋房

回覆:shirley10212004 的帖子

其實又唔洗咁唔開心,佢覺得大家兩位一體,錢應該一齊洗,無分你我。而且可能只係唔捨得洗係自己身上only,但捨得洗係你度,所以我覺得佢都係錫你既

子爵府

shirley10212004 發表於 13-5-28 12:09
回覆 yau_grace 的帖子

佢就係咁同我講!話我唔尊重佢..咁我再3問佢:你中唔中意件衫先??佢又話中意..咁我又 ...
其實表面睇黎係件小事, 所以妳可能唔明點解佢咁嬲. 但對佢黎講可能錢反而係小事, 尊重先係大事.
如果今次你無同佢提過, 直接買比佢, 佢可能無咁嬲, 但妳問左, 佢又答左, 但妳仍然要買, 呢個先係問題.
佢唔接受, 可能佢都唔想日後相處上仍然係咁.

其實我明白妳心的, 可能只係好心做壞事. 經過呢件小事, 又大個左架喇!

伯爵府

shirley10212004 發表於 13-5-28 10:37
真係好鬼唔開心,
話說琴日係一田最後一日大減價,
我都去左掃貨,
為免步佢媽媽後塵, 妳最好同佢傾下~

大宅

yau_grace 發表於 13-5-28 18:15
其實表面睇黎係件小事, 所以妳可能唔明點解佢咁嬲. 但對佢黎講可能錢反而係小事, 尊重先係大事.
如果今次你 ...
佢琴晚真係咁同我講..同你講既一模一樣.....

大宅

Jolin_Yuen 發表於 13-5-28 13:38
回覆 shirley10212004 的帖子

男人永遠都唔會唸長遠既..佢地只係會有事發生, 個下反應係咁, 以為處理左..
謝謝你細心分析......我會試下多d同佢溝通..

珍珠宮

回覆:買衫比bf仲要比佢鬧..

買件衫都要鬧到咁,咁將來幾十年大家應該点相處?你地應該好好傾吓。。。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

樓主.. 請問同男朋友拍左幾耐拖? 你.. 有幾愛佢??

子爵府

你男友好大男人,佢叫你唔好買,你買左,佢咪嬲囉。
點算?一係你試下做小女人,佢性格係咁好難改。

禁止訪問

引用:回覆+kawan1117+的帖子真的我做錯了嗎..我

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

中意唔一定需要去擁有 就好似我媽咁 買左個幾百蚊既袋比我 我中意但我唔覺得有需要用到咁貴 佢一點都唔尊重我既意願 另一個就係我老公 佢成日買野比我 衫褲鞋襪內衣褲 樣樣都買 我中意佢買既野 但我一樣覺得有點不受尊重 因為我跟本唔想買 佢意見接受但態度照舊 所以。。我習慣左了 但唔係人人都一定接受到 你覺得係好意 但對方未必會咁諗 係婚姻內尊重對方係好重要

大宅

我都試過
以前男友見到隻錶話靚, 我話遲d咩咩日子送比你囉, 佢話唔洗
結果我買左... 佢知道後同樣地一句多謝都冇, 開心都唔開心
反而話以前佢見到d咩都唔同我講, 費時我又買左佢

諗深一層其實係我想佢帶隻錶中意隻錶, 多過佢
佢本身已經有一隻反工用, 係我想佢多一隻做運動用
而唔係佢需要

相似既事唔指發生過一次
溝通多d傾多d啦
我都係年幾2年先悟到依個道理

有時男人同女人諗既野真係唔同
女人話唔想要心裡係想
但有時男人話唔要就真係唔要架喇

大宅

回覆:shirley10212004 的帖子

男人犯賤,對佢吾使甘好,以後佢要乜等佢自己買

子爵府

hiden 發表於 13-7-6 20:33
我都試過
以前男友見到隻錶話靚, 我話遲d咩咩日子送比你囉, 佢話唔洗
結果我買左... 佢知道後同樣地一句多 ...
呢個真係好睇人,我男朋友又係話唔要唔要,最後我買左俾佢佢鬼咁開心~ 我覺得男人都要口不對心,不過佢地比較實在,即係無錶就想買錶,有錶就算鍾意都唔會想買~呢一點同女人好唔同~ 佢成日都唔明點解我可以係咁買野哈哈

大宅

育兒性格勳章

引用:回覆+kawan1117+的帖子真的我做錯了嗎..我

原帖由 shirley10212004 於 13-05-28 發表
回覆 kawan1117 的帖子

真的我做錯了嗎..
你想俾surprise佢,點解又要打俾佢問,又話佢知幾錢?人地話左唔要,你又要照買俾人,另外佢已經當左你既錢佢都有份,即係人地唔想買,你又硬要迫人買,咁點會開心?

買俾佢就唔好俾佢知價錢。

大宅

其實男人大部分都比較慳, 唔鐘意嘥錢係衣著上, 總覺得屋企仲大把衫, 著得咪OK囉, 以後佢叫得你唔好買, 你就真係唔好買, 換轉丫, 我BF話想幫我買上次我睇中件飾物, 我當時緊有我既理由先唔買啦, 叫佢唔好幫我買, 而佢都仲買黎氹我, 我都會好滾

大宅

反而我覺得佢想快d同你儲夠$買樓,所以先會咁炆同埋語氣重左。

洋房

好好溝通先係最重要,相信佢會體諒你

大宅

引用:真係好鬼唔開心,話說琴日係一田最後一日大

原帖由 shirley10212004 於 13-05-28 發表
真係好鬼唔開心,
話說琴日係一田最後一日大減價,
我都去左掃貨,
要睇吓您哋打算點儲錢啦。。如果您哋已經到達談婚論嫁嘅時候,用錢就要緊啲。。。但佢都唔應該鬧您,所以其實您可以藉此事再了解佢多啲

大宅

經過今次我真係唔感再亂買野比佢, 努力儲$$買樓社目標!thx咁多位jm既意見

首頁

尾頁

跳至