親子王國

標題: 見工忌... [打印本頁]

作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 14:26     標題: 見工忌...

今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋友練習"對望"
2. 回答問題時言不及義: 唔識就答"我係呢方面既經驗比較淺",好過老作啦.
3. 回答問題時長篇大論: 我仲有幾個人要見,你講咁長,我唔夠時間見第二個架.
4. 聽人講野時皺晒眉頭: 我介紹個職位既主要工作,你皺咩眉姐? 係咪好討厭工作?
5. 無做好準備: 問多兩句就露底,大佬呀,約你interview時,我已經將工作大概內容及面試過程、要求(想了解你哪方面的才能和經驗)講過架啦,你都預備下先至來in啦,我家下唔係請Junior呀,幾萬蚊人工請你架,你空槍上陣都得?

以上只係今日面試時遇到既情況,下次再in人時有其他狀況,再同大家分享啦.
多謝收看
作者: 豬b老公    時間: 13-5-28 14:33     標題: 回覆:方方媽媽 的帖子

Thanks!! It\'s really useful for me, though I just have 1 yr exp.. Haha

作者: Babystar001    時間: 13-5-28 14:42     標題: 回覆:見工忌...

Thank you for share!

作者: sampcy    時間: 13-5-28 14:43

多謝分享

有d人真係幾叻都無用, 溝通唔到, 點做同事呀!
作者: tkop    時間: 13-5-28 14:48     標題: 引用:今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋 ...
請咩位?重請唔請人啊

作者: tkop    時間: 13-5-28 14:54     標題: 引用:今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.

見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋 ...
回答好簡單會唔會唔太好

作者: joyeeso    時間: 13-5-28 14:55     標題: 回覆:見工忌...

仲請唔請人?我比樓主最尾個"萬幾蚊"吸引左

作者: joyeeso    時間: 13-5-28 14:56     標題: 引用:仲請唔請人?我比樓主最尾個"萬幾蚊"吸引左

原帖由 joyeeso 於 13-05-28 發表
sorry, 係萬幾蚊先啱

作者: beiette    時間: 13-5-28 14:58     標題: 引用:仲請唔請人?我比樓主最尾個"萬幾蚊"吸引左

係 幾萬蚊

作者: MRS.KAREN    時間: 13-5-28 15:00

方方媽媽 發表於 13-5-28 14:26
見工忌:

如果係幾皮野既職位,見工咁既表現又真係差D WOR
作者: joyeeso    時間: 13-5-28 15:02     標題: 引用:Quote:原帖由+joyeeso+於+13-05-28+發表仲

原帖由 beiette 於 13-05-28 發表
係 幾萬蚊
咦~打極都錯,實唔請我啦

作者: oxford0158    時間: 13-5-28 15:04

想問下, 用果有個人做一份工做o左十幾年, 你地會唔會覺得佢無用o既呢???
作者: Rilakcc    時間: 13-5-28 15:27

我試過in人, 問佢點解想轉工, 佢答我"因為而家份工無得準時收工"......真係好坦白
作者: abcabc181818    時間: 13-5-28 15:27

方方媽媽 發表於 13-5-28 14:26
見工忌:

C6 話見過d 90後, 帶埋阿媽, 男朋友 上去見工.  

其實我都試過一次, 我下屬話我知, 個女仔帶埋男友黎見工, 我吩咐下屬叫佢走, 唔洗見.   

作者: abcabc181818    時間: 13-5-28 15:29

Rilakcc 發表於 13-5-28 15:27
我試過in人, 問佢點解想轉工, 佢答我"因為而家份工無得準時收工"......真係好坦白 ...

試個有個話同佢上司唔岩, 跟住仲數佢上司點衰 mouth:
作者: natural19985    時間: 13-5-28 15:33     標題: 引用:我試過in人,+問佢點解想轉工,+佢答我"因為

原帖由 Rilakcc 於 13-05-28 發表
我試過in人, 問佢點解想轉工, 佢答我"因為而家份工無得準時收工"......真係好坦白 ...
咁老實 咁最終有無請佢?

作者: stepchk    時間: 13-5-28 15:34

回覆 Rilakcc 的帖子

我都遇唔少呢D人,而家好多工都要開OT架啦,你唔係諗住D野做唔晒拍拍羅友走人呀﹖開OT都驚我點請你做野呀﹖個位無野做就唔駛請你返黎啦
作者: stepchk    時間: 13-5-28 15:35

natural19985 發表於 13-5-28 15:33
有得揀都唔會請啦,你想唔想請個人返黎嚴三嚴四﹖
作者: moonszema    時間: 13-5-28 15:35

Thanks for sharing
作者: dordor1207    時間: 13-5-28 15:37     標題: 回覆:見工忌...

又想請教下!

我呢條肥魚為左向上爬攪到個 cv so jumpy 2-2.5 yrs changed a job!  但公司愈做愈大有時遇到 lay off 或者癲婆老闆所以轉工;當然我無數臭啦!但我見左好多工都唔夠人爭。請問點樣 present 我呢樣 jumpy 致命傷?  

請多多指教,我做左快兩年 temp 單親媽手停口停;真係好想搵份長工!謝謝幫忙分享!

作者: Queenie_0012    時間: 13-5-28 15:37

仲有, 忌遲到呀~~!

果D 我即刻OUT 左佢~
作者: baby_baby2010    時間: 13-5-28 15:42

tkop 發表於 13-5-28 14:48
請咩位?重請唔請人啊

我都想知,我老公想轉工
作者: BK2002    時間: 13-5-28 15:42

回覆 stepchk 的帖子

我見呢份工時就講明唔會OT, 佢當係賣點架. 如果公司大多數要OT, 見工時由僱主講清楚好D, 做唔做由見工個位自己決定囉......(個人意見)
作者: yy-Fung    時間: 13-5-28 15:43     標題: 回覆:見工忌...

作者: Rilakcc    時間: 13-5-28 15:46

natural19985 發表於 13-5-28 15:33

其實見見下已經覺得唔太啱, 同埋佢表現都唔太好, 正正係樓主話眼神閃縮嗰種, 見佢咁講, 我就直程同佢講"咁我唔想害你, 費事請你入嚟你要日日OT啦, 因為我入咗嚟六年都未試過有一晚可以準時走".
作者: abcabc181818    時間: 13-5-28 15:55

yy-Fung 發表於 13-5-28 15:43
我見左十幾份工,得出既結論,運氣佔大部份。

一定唔係, 見工有技巧.   

想當年我個舊同事同你一樣, 覺得搵工要靠運氣, send 幾拾封CV 都係得幾個有回音. 要搵好耐先有人請, 所以人工愈叫愈低.  但佢做野都OK 架.  後來我幫佢汁一汁個CV, 再同佢汁下D 見工技巧, 成功率即時大增, 人工仲高過佢本身既 MARKET VALUE 小小.

作者: sherryyeung    時間: 13-5-28 15:57     標題: 引用:Quote:yy-Fung+發表於+13-5-28+15:43+我見

原帖由 abcabc181818 於 13-05-28 發表

想當年我個舊同事同你一樣, 覺得搵工要靠運氣, send 幾拾封CV 都係得幾個有回 ...
可請教一下,CV可以點執,有乜地方要留意?

作者: miffy    時間: 13-5-28 15:58

作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 16:01

oxford0158 發表於 13-5-28 15:04
想問下, 用果有個人做一份工做o左十幾年, 你地會唔會覺得佢無用o既呢???

唔會.但如果做左十幾年,都無升過職,人工又加得好少,我會懷疑佢:
1. 無本事~ 所以做極都係手板眼見功夫.
2. 唔上進~ 公司無升職位,咪跳槽囉.
3. 唔肯承擔~ 有時公司比你做新project,又推又盛
4. 思維較封閉~ 因為見識少

作者: felicesmile    時間: 13-5-28 16:05     標題: 引用:仲請唔請人?我比樓主最尾個"萬幾蚊"吸引左

係 '幾萬蚊'

作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 16:07

abcabc181818 發表於 13-5-28 15:55

想當年我個舊同事同你一樣, 覺得搵工要靠運氣, send 幾拾封CV 都係得幾個有回 ...

完全同意.
我有一位做左十幾年導遊既朋友想轉行做社會服務機構既福利工作員.
我幫佢執CV,練見工,作好晒轉行的理由同點解佢係right person,間公司點解應該請佢.
(搵出佢過往既經驗點樣轉移至新工)
佢最後見左兩份,兩份都請,而且人工仲唔差添.

作者: powerlady    時間: 13-5-28 16:09

回覆 joyeeso 的帖子

作者: stepchk    時間: 13-5-28 16:10

回覆 BK2002 的帖子

咁而家好多僱主都會表明既
作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 16:14

Queenie_0012 發表於 13-5-28 15:37
仲有, 忌遲到呀~~!

果D 我即刻OUT 左佢~

今日唯一比我睇中果位,亦係唯一遲到果位,不過,唔嚴重,只係10分鐘.
我對遲到,唔係太介意,最緊要有能力,做到野.那怕你每日遲半粒鐘,但你做既野多人一倍,效果好,我都無所謂.

之前我有個post都講過,我有個下屬,經常遲到,改極都改唔到,連罰錢都試過,都改唔到.
最後,我改佢返工時間,佢比其他同工遲返半小時.
都有JM都嘲笑我架,
不過,我覺得,搵到個做得野又忠誠既同事,唔係咁易,
我唔會因為一D小瑕疵而抹煞人地全部既優點.

作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 16:14

補充: 遲到真係比人唔好既印象.如果你唔係超晒班,就千奇咪遲到啦.
作者: SkylarMum    時間: 13-5-28 16:15     標題: 回覆:見工忌...

作者: abcabc181818    時間: 13-5-28 16:21

sherryyeung 發表於 13-5-28 15:57
可請教一下,CV可以點執,有乜地方要留意?

最基本係整齊(有D人連FORMAT 都冇汁就掟出街, 一行字出, 一行字入.  D 字既FONT 又隻隻都唔同. ) , 冇錯字, 簡潔 (不要太簡單, 樣樣得一兩個字) , 個人資料, 有埋張4正既証件相, 要求人工, 同上班日期等等. . .  可以既就寫埋離職原因.   如果期間做過D好短既工(騎牛搵馬個D) , eg 未過試用期就走左, 做得幾個月又唔做個D, 除非係有信証明係TEMP JOB, 否則唔洗寫出黎.  

上網摷下D 基本格式啦.  最好搵個有經驗既人再幫你過一過目.  

而見工技巧, 你可以參考下JM係呢個TOPIC 既發言都會有得著

作者: PiscesMama    時間: 13-5-28 16:25

方方媽媽 發表於 13-5-28 16:07
完全同意.
我有一位做左十幾年導遊既朋友想轉行做社會服務機構既福利工作員.
我幫佢執CV,練見工,作好晒轉 ...
haha 我想做你朋友, 因為我要再揾工

作者: mcdullyiu    時間: 13-5-28 16:30

abcabc181818 發表於 13-5-28 15:27
C6 話見過d 90後, 帶埋阿媽, 男朋友 上去見工.  

其實我都試過一次, 我下屬話我知, 個女仔帶埋男友黎見工 ...
我經常性預到, 帶男朋友女朋友阿媽來見工, 有d聰明的,開門後都留另一個在出面,  你都可以見到當見唔到,唔聰明的仲敢一齊等,真係可以88。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-5-28 16:32

我想話: 明知公司名既, 唔該做下research至去見工啦
我公司做business consulting, 前排想請個analyst, 大大話話十個有九個都渣master degree, 學樓主話齋傾多兩傾已經露餡, 問佢知唔知份工會做咩, 佢反問我地公司係咪做audit, 一d一聽到要出差就好似劏左佢咁, 大佬呀!!!
作者: yingsiufaye    時間: 13-5-28 16:32

請問你請咩post 呀?
作者: Queenie_0012    時間: 13-5-28 16:34     標題: 引用:Quote:Queenie_0012+發表於+13-5-28+15:37+

今日唯一比我睇中果位,亦係唯一遲到果位,不過,唔嚴重,只係10分鐘.
我對遲到,唔係太介意,最緊要有能力,做到 ...

咁真係工種唔同,唔同須要。
我要佢去serve個客,佢黎同我玩遲到,要個客等?佢c十次都唔夠!
要met deadline,黎玩遲交,因為要perfect? Sorry. No way.
但我認同你其他觀點!

作者: dordor1207    時間: 13-5-28 16:36

請問有無人可以指教下我呀~~  希望有人可以比左意見我參考下啦... 謝謝...
作者: mcdullyiu    時間: 13-5-28 16:41

有次簽約,果阿媽仲一定要陪係旁邊添.我唔比囉.一係你就唔好簽.  發表於 2 分鐘前

唔係掛?我真係會話你滿左18歲未?我唔係請童工喎?

作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 16:43

Queenie_0012 發表於 13-5-28 16:34
咁真係工種唔同,唔同須要。
我要佢去serve個客,佢黎同我玩遲到,要個客等?佢c十次都唔夠!
要met deadli ...

同意呀.
我個staff,唔洗見客,主要係report to me.
而且,佢只係返工遲到,但做野交足功課,有時D野多起上來,又要meet deadline,佢都默默承受,自己OT都無出聲.
所以,我先至會咁珍惜佢.

作者: abcabc181818    時間: 13-5-28 16:43

方方媽媽 發表於 13-5-28 16:07
完全同意.
我幫佢執CV,練見工,作好晒轉 ...

係呀, 所以"作"定d 離職原因係好重要架.  

同埋我會教我朋友, 話你一定唔係最叻o個個, 所以你一定要"表現"得好有熱誠, 同對自己既工作態度好有自信, 因自己的工作熱誠和態度, 雖然經驗比其他人不足, 但都好有信心會盡快上手, 但問題係點練到表現出自己既"熱誠和態度"係好好呢.  呢點就要小心過火啦. . . 如果變左自大同作大, 會好乞人憎架.   呢樣都用左我好多時間同佢練..

作者: mcdullyiu    時間: 13-5-28 16:45

dordor1207 發表於 13-5-28 15:37
又想請教下!

我呢條肥魚為左向上爬攪到個 cv so jumpy 2-2.5 yrs changed a job!  但公司愈做愈大有時遇 ...
lay off 都易解,有信證明, 需然你都難解釋點解人地就lay off你, 唔lay off其他人,但都叫比較易搵理由呀。
同埋你記住, 如果你打算告訴別人你是lay off, 就要預人地問你上面的問題, 你要想下點解釋。

癲老板其實無咩理由捱到3個月, 不足3個月又唔洗寫入cv。咁就真係好難解你成日轉工這個問題。

作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 16:53

Rilakcc 發表於 13-5-28 15:27

如果太簡單咁答,就唔太好,
可以補充:
如果因季節性或有緊急需要,我唔介意OT.
但我情願係工作時間內集中精神做野,提高效率,好過hea住來做,然後又OT扮勤力.

作者: Jessiest    時間: 13-5-28 16:57     標題: 回覆:見工忌...

咁如果帶病戴住口罩黎in,你會點睇,覺得好有誠意,定係話“病就唔好黎in la”咁呀,

作者: abcabc181818    時間: 13-5-28 17:00

oxford0158 發表於 13-5-28 15:04
所以要係cv 下d 苦功, 盡量爭取見工機會.
作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 17:00

dordor1207 發表於 13-5-28 15:37
又想請教下!

我呢條肥魚為左向上爬攪到個 cv so jumpy 2-2.5 yrs changed a job!  但公司愈做愈大有時遇 ...

jumpy真係唔太理想.
你搵咩level 咩職位?
出來做野幾耐?
如果係十年之內,你仍然可以有理由解釋既,
例如:
第一次jump,係朋友掘角,
第二次jump,係公司出現危機,咁自己唔會坐以待斃嘛.
第三次jump,就係公司派系鬥爭,以致大家都唔係做野,而係玩野,我唔想夾係中間,所以主動離開是非之地.(然後補充:) 不過,依家我個人成熟左,知道點樣handle呢D是非啦,所以,再遇到咁既情況,都唔會一走了之啦!
以上既理由/藉口,當然唔應該單純老作啦,
應該有"事實"既支持,就算唔係全部係事實,都要有部份係真囉.
只不過,你無講晒全部野出來之嘛.
為左人工高而跳糟,其實都唔係壞事來架.

作者: yuen1818    時間: 13-5-28 17:00     標題: 回覆:見工忌...

Thx

作者: chuklung888    時間: 13-5-28 17:02     標題: 回覆:見工忌...

系咪請人

作者: nono76    時間: 13-5-28 17:02

見到甘多位高手. 我又想請教下各位

如果我係因為想要返5日而辭職, 甘走既理由係咩好呢? (我做左份工快9年la)

我真係唔知點講好. 因我想多d時間比家庭. 平時ot唔係問題.

謝謝!
作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 17:02

Jessiest 發表於 13-5-28 16:57
咁如果帶病戴住口罩黎in,你會點睇,覺得好有誠意,定係話“病就唔好黎in la”咁呀,

...

病成點?
如果咳得厲害,我情願你唔好來,咪傳染我呀.
最好,就早少少打個電話來,問對方介唔介意,或者方唔方便另約時間.
我今次in人,都唔係一日就in晒,所以,如果第一日有人想改期,我會就佢,改第二日.
帶住口罩,有點難溝通既感覺.

作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 17:04

nono76 發表於 13-5-28 17:02

如果我係因為想要返5日而辭職, 甘走既理由係咩好呢? (我做左份工快9年l ...

你講既原因已經好好啦.
最like你最後果句.

最大問題,係間公司係咪5 days work姐.
如果係,咁咪好match囉.
如果唔係,就唔好side大家時間啦.

作者: nono76    時間: 13-5-28 17:07

方方媽媽 發表於 13-5-28 17:04
你講既原因已經好好啦.
最like你最後果句.

多謝你丫! 我怕公司覺得我只顧家庭, 其實我就係想2邊都顧先甘.

有你甘講, 我安心去搵5 日工la. 感謝你

作者: girlbear    時間: 13-5-28 17:10     標題: 回覆:見工忌...

幾萬蚊真係好吸引啊!
請咩位呀?
等我介結人嚟in

作者: bbpompom    時間: 13-5-28 17:12     標題: 回覆:見工忌...

作者: CarCar11111    時間: 13-5-28 17:14     標題: 引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+13-05-28+發表今

原帖由 tkop 於 13-05-28 發表
請咩位?重請唔請人啊
x2

作者: oxford0158    時間: 13-5-28 17:16

方方媽媽 發表於 13-5-28 16:01
唔會.但如果做左十幾年,都無升過職,人工又加得好少,我會懷疑佢:
1. 無本事~ 所以做極都係手板眼見功夫.
2. ...

其實咪係我囉..... 咁我份工而家好定咁, 無理由要走O者....... 好彩都有內部調升, 接觸唔同O既野.... 都定 D

但我驚有一日呢份工無得做, 到時人又老, 出到去俾人話十幾年無轉過工, 有問題O者

作者: abcabc181818    時間: 13-5-28 17:19

nono76 發表於 13-5-28 17:02

如果我係因為想要返5日而辭職, 甘走既理由係咩好呢? (我做左份工快9年l ...

平時ot唔係問題. << 只要你去見既新工係返 5日工, 照講想搵份5日工都唔怕, 不過你要表明如公司有需要時, 除了平日可以開ot 外, 即使是sat, sun, public holidays, 只要工作需要, 即使沒有ot 錢, 都會以完成工作為先.   (你個心係唔係咁諗都好, 攞左份工番黎先決定去唔去做 !)
作者: nono76    時間: 13-5-28 17:25

方方媽媽  我公司好樂意見到員工可以兼顧家庭.因為咁樣先至有穩定既工作表現.  發表於 1 分鐘前

你公司真係好!
作者: summertown    時間: 13-5-28 17:27     標題: 回覆:見工忌...

大部份JM 都係問點樣去面試,但係我就想請教點樣請人睇人。

唉,之前請的那個人staff, 面試態度一流,點知做多半年就現形:叫佢做嘢面黑,又講是非,工作效率奇低,忍無可忍,最後惟有say goodbye .

就來又要in 人,我怕我又睇錯,究竟點樣可以睇人叻d?

作者: nono76    時間: 13-5-28 17:27

abcabc181818 發表於 13-5-28 17:19
平時ot唔係問題.

哈...講到甘誇

我怕佢會甘,你甘ot 發, 甘唔駛返5日la...haha

作者: 妤妤    時間: 13-5-28 17:28     標題: 回覆:方方媽媽 的帖子

依家好多年輕人興 no show 添!

作者: bkteapot    時間: 13-5-28 17:29

請問如果我想知道工作時間(係咪5日工)  我應該響interview既時候問嗎? 定有offer果陣先問呢
作者: nono76    時間: 13-5-28 17:29

妤妤 發表於 13-5-28 17:28
依家好多年輕人興 no show 添!

係丫係丫, 我公司人事部成日都講約晒可以唔見人. 真係唔知咩世界!
作者: IwanBB    時間: 13-5-28 17:30

樓主 & 各位媽咪,

想問問, 我份工係勞工假, 年假有大部分被公司o係農曆新年,佛誕,復活節迫放, 做左5年有9日年假, 扣左迫放既6日, 最後只剩3日. 因為有兩位小朋友, d假期唔夠用黎去家長日, 學校旅行, 健康院復診, 比賽等等. 雖然5日工, 但要OT, 一個月有兩個星期六OT...

好想轉工, 好想多D時間照顧小朋友.

離職理由點寫好呢? 見工時點樣知道份工既OT情況又唔會影響見工成果?

請大家幫忙!! Thanks so much!!!!

作者: Irvine    時間: 13-5-28 17:31

thanks for your sharing, very useful for me.
thanks.
作者: yy-Fung    時間: 13-5-28 17:31     標題: 引用:Quote:方方媽媽+發表於+13-5-28+16:01+唔會

作者: dordor1207    時間: 13-5-28 17:31

方方媽媽 發表於 13-5-28 17:00
jumpy真係唔太理想.
你搵咩level 咩職位?
出來做野幾耐?

Shu~~ 我做左 17 年啦.. 唔高又唔係低既秘書.. 秘書既人工真係好大 range..

最經典我之前有朋友介紹我去見佢朋友既公司.. 有份 temp team sec... 見左 7 次都唔夠人爭.. 另一間重好笑, 唔睇清楚我既 cv 叫我去見中國人話我點解咁 jumpy, 但佢上司對我 current employer 勁憎.. 話大家都係同做o個o的野, 你公司只係 average... 同埋我係唔會請 below average staff 入我公司囉... 呢位外國人真係有趣~~

我無所謂既, 只想從經驗中學習, 抱著總有人請我做長工o卦.. 唔可以比人睇死...

作者: me0913    時間: 13-5-28 17:33     標題: 回覆:見工忌...

我搵緊工。做開秘書。可否介紹下。

作者: dordor1207    時間: 13-5-28 17:34

bkteapot 發表於 13-5-28 17:29
請問如果我想知道工作時間(係咪5日工)  我應該響interview既時候問嗎? 定有offer果陣先問呢 ...

hr 唔講既咪最後問有無野想知咪禮貌咁問想了解下貴公司既返工時間係點, 咁咪知道份工係唔係 5 日囉..
作者: 上校車    時間: 13-5-28 17:34

我成日 IN d 唔正眼望我既, 一定唔請
作者: bkteapot    時間: 13-5-28 17:36

dordor1207 發表於 13-5-28 17:34
hr 唔講既咪最後問有無野想知咪禮貌咁問想了解下貴公司既返工時間係點, 咁咪知道份工係唔係 5 日囉..  ...

即係你覺得可以響interview既時候問?
作者: abcabc181818    時間: 13-5-28 17:40

nono76 發表於 13-5-28 17:27
哈...講到甘誇

我怕佢會甘,你甘ot 發, 甘唔駛返5日la...haha

所以臨場表現好重要, 熱誠得黎又唔可以太誇.   

作者: nono76    時間: 13-5-28 17:44

abcabc181818 發表於 13-5-28 17:40
所以臨場表現好重要, 熱誠得黎又唔可以太誇.

感激晒你ar!

有你地分享好緊要

作者: oxford0158    時間: 13-5-28 17:47

yy-Fung 發表於 13-5-28 17:31
係架!之前我份工做左10年,而家再搵工好難咁,人又老又無學曆,好煩。

...
唉~ 學歷點夠而家 d 後生黎呀......... 只怪書到用時方恨少.... 自己個腦又唔聽使

作者: DottyDoggies    時間: 13-5-28 17:47     標題: 回覆:dordor1207 的帖子

我比你更jumpy,頭2份各做1年,第3份2年多啲,第4份3個月,而家呢份2年多,未想走

見而家呢份工時,佢問我點解咁jumpy,我話第1份合約完,所以走,第2份係因為搵到perm,所以走,perm安全感大d,第3份係因為身體愈本愈差,覺得自己表現得唔好,所以resign休息幾個月先再搵工(因為我冇show 第4份工,所以話休息咗幾個月就解釋到中間個gap)講嘅嘢有真有假,但HR聽得滿意就得

作者: bkteapot    時間: 13-5-28 17:48

oxford0158 發表於 13-5-28 17:47
唉~ 學歷點夠而家 d 後生黎呀......... 只怪書到用時方恨少.... 自己個腦又唔聽使
...

用經驗黎fight...
作者: dordor1207    時間: 13-5-28 17:50     標題: 引用:我比你更jumpy,頭2份各做1年,第3份2年多啲

原帖由 DottyDoggies 於 13-05-28 發表
我比你更jumpy,頭2份各做1年,第3份2年多啲,第4份3個月,而家呢份2年多,未想走

見而家呢份工時,佢問我 ...
我覺得佢地滿意架,只係我屎唔夠人爭

作者: abcabc181818    時間: 13-5-28 17:51

bkteapot 發表於 13-5-28 17:36
即係你覺得可以響interview既時候問?

人地問你有咩問題時, 你盡量問下頭先interview時冇講過, 而係有關工作既問題先 , 先再好問返工時間和福利.
作者: VPL    時間: 13-5-28 18:01

作者: castle100    時間: 13-5-28 18:07

請咗人未
作者: hoiching930    時間: 13-5-28 18:13

作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 18:26

IwanBB 發表於 13-5-28 17:30
樓主 & 各位媽咪,

想問問, 我份工係勞工假, 年假有大部分被公司o係農曆新年,佛誕,復活節迫放, 做左5年有9 ...

第1,2年,每年7天,
第3年,每年8天,
第4年,每年9天,
第5年,每年10天,
第6年,每年11天.
如此每年加1天,至14天為止.

離職理由,老老實實就係唔夠年假用囉.
好合理.
當然,係辭職信上面,就只係寫"personal reason/私人原因"就夠,但見工時問起,咪老實答囉.
因為,如果新公司都要你係特別日子放晒D假,你都唔會做架啦,唔怕照直講喎.

作者: 小軒軒    時間: 13-5-28 18:31     標題: 回覆:見工忌...

唔好話見,淨係約都唔上心啦!
1)send 左 cv 都唔知?你 send 得多都唔洗講!
2)份 app 講左地區,又嫌遠!
3)約時間好似選秀咁!anytime 好唔好!
4)叫阿媽覆電話?你會唔會一齊嚟見工?

作者: SW_Ball    時間: 13-5-28 18:32     標題: 引用:仲請唔請人?我比樓主最尾個\"萬幾蚊\"吸引左

幾萬,不是萬幾:;pppp:

作者: myww    時間: 13-5-28 18:43     標題: 引用:Quote:原帖由+joyeeso+於+13-05-28+發表仲

sorry, 係萬幾蚊先啱
好係係 幾萬 喎

作者: Luv-em    時間: 13-5-28 18:46     標題: 回覆:見工忌...

因為我做開細公司,20人左右的,好多時職位結構比較簡單,經理上就真係出糧的老細。 我去見工,有時都作下未來有咩目標,好似開發d新的客源,開發一d唔係通街都有的open item, 讀書增值等等。不過問到5年10年的目標,唔識點答得得體d。 請指教!

作者: bkteapot    時間: 13-5-28 18:59

方方媽媽  約interview時已經可以問定: 請問你地公司係咪five days work架.

你有比人咁問過嗎? 有無hard feeling?
作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 19:00

Luv-em 發表於 13-5-28 18:46
因為我做開細公司,20人左右的,好多時職位結構比較簡單,經理上就真係出糧的老細。 我去見工,有時都作下 ...

好睇唔同既職位.
比方說,我做人事,我會咁答:
我追求既係work life balance,
未來5至10年,我希望可以係專業領域上增加知識,協助公司係人事政策、編制、管理、培訓方面,做得更加好,使公司既員工更有歸屬感,減少流失率,並且提升工作效率.
但同時,我亦期望可以兼顧家庭崗位,唔可以因工作而忽略家庭.有健康既家庭生活,先至會有喜樂既心情去工作.

你做咩職業?可以參詳下,設計個好答案.

作者: moonszema    時間: 13-5-28 19:05     標題: 引用:Quote:yy-Fung+發表於+13-5-28+15:43+我見

原帖由 abcabc181818 於 13-05-28 發表

唉,可惜我身邊無朋友係做HR。無得幫我執執份CV

作者: melody228    時間: 13-5-28 19:21     標題: 引用:Quote:Queenie_0012+發表於+13-5-28+15:37+

我對遲到,唔係太介意,最緊要有能力,做到 ...
好過果啲日日準時返工,但坐响位度誓願按章工作果啲多多聲啦

越來越多人渾水摸魚

作者: Kamania    時間: 13-5-28 19:39     標題: 回覆:見工忌...

請問喺香港interview一般時間有幾長?我從未喺香港返過工,我想知多少少見工情況,謝謝

作者: 小綿羊~婷    時間: 13-5-28 19:41

作者: 方方媽媽    時間: 13-5-28 19:41

melody228 發表於 13-5-28 19:21
好過果啲日日準時返工,但坐响位度誓願按章工作果啲多多聲啦

越來越多人渾水摸魚

我公司有個秘書就係咁,日日返工就傾電話,周圍講是非,放左工先至來做野,扮晒多野做,要ot.
但佢老闆同我講: 我都無咩比佢做,唔知點解佢日日ot.
佢真係以為佢老闆係低能架,咁都會比佢昆到

作者: lingluk1306    時間: 13-5-28 19:43     標題: 回覆:見工忌...

見幾萬蚊人工,d人都唔把握機會?

作者: elong    時間: 13-5-28 19:51     標題: 引用:回覆+Rilakcc+的帖子我都遇唔少呢D人,而家

原帖由 stepchk 於 13-05-28 發表
回覆 Rilakcc 的帖子

我都遇唔少呢D人,而家好多工都要開OT架啦,你唔係諗住D野做唔晒拍拍羅友走人呀﹖開OT ...
我覺得份工係有寫明工作時間,求職者係有自己權利去選擇,有啲人真係收工後好多私事要處理,或者家庭好需要佢,唔鐘意OT不是錯啊!當然請人的公司亦有權選擇啦,希望揀到願意OT的人。我做appraisal好老實同我上司講我平時唔會OT,啲野唔急做唔曬我會留返第二日做,我上司話:無人話打工要OT先係好員工架。

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5