自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

jacquesau 發表於 13-5-29 11:01
第一個pt同第二個pt, 我成日用!

我第二個 pt 成日都會講既.. 我會輕輕帶過唔會講係 lay off... 但係年紀愈大愈難搵工, 以前後生又嫌自己 green.. 好喇.. 辛辛苦苦向上爬, 結果人地又嫌我老..

我見工見到好灰呀, 成日都比人奚落心諗我來見工o者.. 想考我反應都唔使咁講野o卦...又要笑住講..唉... 攪完一大餐結果又唔夠人爭.. 真係黑仔都無朋友呀....
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

約左d人上公司面試,唔來又唔通知,至憎!

水晶宮

maggiemeow10 發表於 13-5-29 10:49
but bureaucracy exists in many big firms. any other reasons i can use?

你諗諗,有無D例子,証明係不必要既工序?
例如所有野要經老闆秘書,但佢會"浪"住D文件,係都要放工前先至分發,但你就要明早9點做委工作交回老闆.
我只係舉一些例子,實際情況,要你自己再諗諗.

珍珠宮

方方媽媽 發表於 13-5-28 17:00
jumpy真係唔太理想.
你搵咩level 咩職位?
出來做野幾耐?
第一個pt同第二個pt, 我成日用!

好好過每一天......

水晶宮

GreenLam 發表於 13-5-29 10:45
真心問 : 請問方方媽媽請問會不會因為生咗小朋友唔考慮, 因為有朋友試過。 ...

正常來講就唔會.
你朋友會唔會有其他問題?
或者面試時,講多左?
有小朋友,都可以係優點.
我會話:
有左小朋友之後,我既職業取向係穩定,由於我既責任心係非常強,對家庭如是,對工作崗位都如是.所以,我希望可以搵到一份工作,係同時可以兼顧事業與家庭.

水晶宮

回覆 方方媽媽 的帖子

有時想請教, 之前做開文職, 如果冇做野照顧左屋企幾年, 再重投工作你地點睇?
我當然明白會由低做起, 但連IN既機會都唔多...

方方媽媽  那怕只是練番中文輸入法,或word, excel,都係好的.  發表於 13-5-29 11:01
方方媽媽  你試下進修一D相關科目,以顯示你重投工作的決心.再係求職信上highlight此點.  發表於 13-5-29 11:00
方方媽媽  係架.因為無做幾年野,再做番,步伐真係慢D,需要時間適應.  發表於 13-5-29 10:59

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:maggiemeow10+發表於+13-5-29+09:39+

子爵府

好媽媽勳章

真心問 : 請問方方媽媽請問會不會因為生咗小朋友唔考慮, 因為有朋友試過。

水晶宮

maggiemeow10 發表於 13-5-29 09:39
i worked 8 yrs at my last job. working at my current job for 2 months, but looking for another job n ...

講路程遠,唔係咁好,你上工之前已經知架啦,唔考慮清楚就認承做,做一陣就唔做,對間公司好大影響架.人地花左好多時間去請人,你上工又要教你做野,兩個月叫做定左少少,你又話走.
你可以考慮咁講:
由於新公司的行政程序比較複雜(或是架構架床疊屋之類,或是一些其他的工作要求,例如上司通常上午外出洽談業務,或開會之類,下午才回來批閱文件,又或者因為資料不足,經常需要將已完成的工作覆手再做),以致某些工作經常被拖延,原本可以一天(或一週之類)完成既任務,往往因人為因素而被拖延至兩三天(或兩三週),好多時,仲會係放工前一刻先至交回文件給我跟進處理,所以,原本無需要,但最後就變成要超時工作,很晚才下班.事實上,我個人非常樂意因有真正的需要而超時工作,但唔係因為呢D人為因素囉.你預見既將來,都係長期超時工作,我覺得對個人身心健康都唔係太好,所以,我考慮轉工.我期望加入一間講求辦事效率和效益既公司辦事.

水晶宮

千千萬萬 發表於 13-5-29 09:42
你真係一個好上司!好理解我地!我就係一個天生遲到狂,返工會遲,放假約人去街都遲,但我返到工超勤力,每 ...

我點會唔明呀,我都係D咁既人
我老闆又係好包容我,佢話,如果我改晒D缺點,我就唔係我,連除我原有既優點都會消失架啦

p.s. 不過,我十年前比一位朋友點醒左,原來我遲到,我D朋友會唔開心(因為人地遲到,我都唔會介意,我唔知人地會介意),因此,我開始改過,所以,依家約人去街,我會預早半小時到達(最終就會剛剛好),但返工仍然有遲

男爵府

大宅

回覆:見工忌...

水晶宮

VPL 發表於 13-5-29 09:13
咁即係要寫一個月通知期, 自己決定補錢早走定辭左職先揾工

除非有特別原因,否則,係未搵到工之前,我唔會辭職住.因為唔知要搵幾耐嘛.
舊公司寫得三個月通知期,我估你職位都唔低,因此,新公司如果睇岩你,你可以與他們商討,睇下可以比到幾多時間等你,所以,在求職信上,唔寫可以上工日期住,或者寫"面議"囉.
有D公司,會出埋錢比個求職者做代通知金添.掘角就當然要付出啦.
但如果自己唔係超晒班,人地未必等,你就可以衡量下,新工比你既薪酬福利前途,係咪值得你賠錢比舊公司囉.

VPL  thanks for your advice!!!  發表於 13-5-29 10:46

子爵府

想搭單請教箍緊牙會影響面試印象嗎?

方方媽媽  又唔係要cool一世,拆左之後仲會變靚女,OK既.盡量唔好E起棚牙囉  發表於 13-5-29 10:26

男爵府

引用:Quote:Queenie_0012+發表於+13-5-28+15:37+

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
今日唯一比我睇中果位,亦係唯一遲到果位,不過,唔嚴重,只係10分鐘.
我對遲到,唔係太介意,最緊要有能力,做到 ...
你真係一個好上司!好理解我地!我就係一個天生遲到狂,返工會遲,放假約人去街都遲,但我返到工超勤力,每一分鐘都努力做嘢,業績好,維護公司利益,有d人好准時返工,但係冇靈魂,淨係帶個軀殼返工,又飯又tea,一陣又出去坐下食支煙,有時又去超市買下嘢,做嘢嗰陣又掛住傾私人電話,同人傾偈,所以我公司暫時對我都算寬容。

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

別墅

咁面試好唔好打電話問result呢??等電話等到好

禁止訪問

珍珠宮

引用:今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋 ...
幾萬

大宅

有用,

首頁
34567...11

尾頁

跳至