自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

biba2013 發表於 13-5-30 17:05
你jumpy係無問題的,重點係你要比interviewer 睇到你每跳一步都係比之前的好(例如職位或薪金)。都係果句 ...

多謝解說.. 所以我都 keep 住現在既版本, 希望我既伯樂好快會出現啦... 做左快 2 年 temp.. 以我既 preference 來講, 應該好快可以轉工.. hahahhahahah....

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

我照直講我係單親無需要講大話架.. 就算返左工好多野都收唔埋噃...

單身/已婚/單親既打工仔, 要偷懶既都可以有好多藉口, 要勤力既都可以有好多... 如果一間公司用呢個藉口唔請, 不做也罷啦....

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

水晶宮

dordor1207 發表於 13-5-30 17:28
我照直講我係單親無需要講大話架.. 就算返左工好多野都收唔埋噃...

單身/已婚/單親既打工仔, 要偷懶既都 ...

問到就當然唔應該講大話啦.
但無問,又唔洗特登去講.
人地如果根本唔care,但見你咁"認真"去講,反而會比你引導去諗你會唔會因為單親而會影響工作.
如果因為咁既誤會而唔請你,你連努力工作既機會都無,又何必呢?

有次in某個文員位,個求職者無啦啦話比我知,佢之前破過產,
我問佢點解要主動講比我知,佢話唔想厄我.
我問佢曾經破產會唔會影響佢依家既工作,佢又話唔會.
咁你破過產,關我咩事?
我地公司斷估將來都唔會升你升到做董事啦!
佢講完,我反而多左好多野要擔心.攪到我個心都唔舒服.

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

dordor1207 發表於 13-5-30 17:28

單身/已婚/單親既打工仔, 要偷懶既都 ...

Honesty is the best policy

侯爵府

方方媽媽 發表於 13-5-30 17:40
人地如果根本唔care,但見你咁"認真"去講,反而會比你引 ...

某些行業係必需要知道申請人財政狀況, candidate 主動講係誠實o者佢自己唔太了解公司背景就講出來, 唔關升唔升董事既...

當然問先講啦, 無啦啦爆出來攪笑o的既.. 不過發問者都唔應該問婚姻狀況囉會帶點歧視

水晶宮

dordor1207 發表於 13-5-30 17:50
某些行業係必需要知道申請人財政狀況, candidate 主動講係誠實o者佢自己唔太了解公司背景就講出來, 唔關升 ...

我都明白,某些行業,甚至某些職位,都需要知道個申請人既財政狀況,不過唔係我個文員位囉.
係我既角度睇,佢主動講,唔係誠實既表現,係無知既表現.
婚姻狀況我一向都唔會問,但有時我會問下整體既家庭生活.

子爵府

玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

方方媽媽 發表於 13-5-30 17:40
人地如果根本唔care,但見你咁"認真"去講,反而會比你引 ...

已经破ed或破ing嘅、单親的,人家無問,其实真係唔需要主动提出。好多公司的入職申請表已有一欄要申請人塡有冇曾经破產的及婚姻狀況,如實塡報已经ok。

侯爵府

引用:Quote:dordor1207+發表於+13-5-30+17:50+某

原帖由 方方媽媽 於 13-05-30 發表
我都明白,某些行業,甚至某些職位,都需要知道個申請人既財政狀況,不過唔係我個文員位囉.
係我既角度睇,佢主 ...
Interviewer 如了解整體家庭生活既時候我只答享受家庭生活。

閒時同家人外出飲茶,行街

水晶宮

dordor1207 發表於 13-5-30 18:12
Interviewer 如了解整體家庭生活既時候我只答享受家庭生活。

閒時同家人外出飲茶,行街

我比較少問呢方面既問題,
但我老闆就好多時都問,
因為佢覺得從家庭生活可以了解一個人好多野.
佢唔係問得咁簡單架,佢會問好詳細架,例如同咩人一齊住,邊個湊大你,有幾多家人係做野,幾多在學,幾多已退休,有無經濟壓力,平時家中邊個出主意最多,有無成日一齊有家庭活動,做D咩多,點解無.....
一個人住就問日常生活既野.
我老闆問人好有技巧,好似同你傾計咁,唔覺唔覺就比佢套左一大堆料出來.
所以,通常我就睇知識、技能同工作態度,佢就睇背景性格.
我地兩個都睇過既人,評價準確度可達99.99%

侯爵府

引用:Quote:dordor1207+發表於+13-5-30+18:12+In

原帖由 方方媽媽 於 13-05-30 發表
我比較少問呢方面既問題,
但我老闆就好多時都問,
因為佢覺得從家庭生活可以了解一個人好多野.
嘩,問咁多野過哂火啦。我見工啫唔係查家宅,通常我唔會多講私人野。只講工作,家庭與事業可共存。

水晶宮

dordor1207 發表於 13-5-30 19:07
嘩,問咁多野過哂火啦。我見工啫唔係查家宅,通常我唔會多講私人野。只講工作,家庭與事業可共存。

...

我老闆係高手來架,同佢傾計,如沐春風架.
而且,佢好真誠咁關懷每一個員工,大家都feel到,所以,係好舒服架.

首頁

尾頁

跳至