自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

冬日勳章 畀面勳章

請問你請咩post 呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Queenie_0012+發表於+13-5-28+15:37+

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
今日唯一比我睇中果位,亦係唯一遲到果位,不過,唔嚴重,只係10分鐘.
我對遲到,唔係太介意,最緊要有能力,做到 ...

咁真係工種唔同,唔同須要。
我要佢去serve個客,佢黎同我玩遲到,要個客等?佢c十次都唔夠!
要met deadline,黎玩遲交,因為要perfect? Sorry. No way.
但我認同你其他觀點!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

請問有無人可以指教下我呀~~ 希望有人可以比左意見我參考下啦... 謝謝...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

有次簽約,果阿媽仲一定要陪係旁邊添.我唔比囉.一係你就唔好簽. 發表於 2 分鐘前

唔係掛?我真係會話你滿左18歲未?我唔係請童工喎?

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

Queenie_0012 發表於 13-5-28 16:34
咁真係工種唔同,唔同須要。
我要佢去serve個客,佢黎同我玩遲到,要個客等?佢c十次都唔夠!
要met deadli ...

同意呀.
我個staff,唔洗見客,主要係report to me.
而且,佢只係返工遲到,但做野交足功課,有時D野多起上來,又要meet deadline,佢都默默承受,自己OT都無出聲.
所以,我先至會咁珍惜佢.

侯爵府

方方媽媽 發表於 13-5-28 16:07
完全同意.
我有一位做左十幾年導遊既朋友想轉行做社會服務機構既福利工作員.
我幫佢執CV,練見工,作好晒轉 ...

係呀, 所以"作"定d 離職原因係好重要架.

同埋我會教我朋友, 話你一定唔係最叻o個個, 所以你一定要"表現"得好有熱誠, 同對自己既工作態度好有自信, 因自己的工作熱誠和態度, 雖然經驗比其他人不足, 但都好有信心會盡快上手, 但問題係點練到表現出自己既"熱誠和態度"係好好呢. 呢點就要小心過火啦. . . 如果變左自大同作大, 會好乞人憎架. 呢樣都用左我好多時間同佢練..

方方媽媽    發表於 13-5-28 16:47

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

dordor1207 發表於 13-5-28 15:37
又想請教下!

我呢條肥魚為左向上爬攪到個 cv so jumpy 2-2.5 yrs changed a job! 但公司愈做愈大有時遇 ...
lay off 都易解,有信證明, 需然你都難解釋點解人地就lay off你, 唔lay off其他人,但都叫比較易搵理由呀。
同埋你記住, 如果你打算告訴別人你是lay off, 就要預人地問你上面的問題, 你要想下點解釋。

癲老板其實無咩理由捱到3個月, 不足3個月又唔洗寫入cv。咁就真係好難解你成日轉工這個問題。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

Rilakcc 發表於 13-5-28 15:27
我試過in人, 問佢點解想轉工, 佢答我"因為而家份工無得準時收工"......真係好坦白 ...

如果太簡單咁答,就唔太好,
可以補充:
如果因季節性或有緊急需要,我唔介意OT.
但我情願係工作時間內集中精神做野,提高效率,好過hea住來做,然後又OT扮勤力.

子爵府

回覆:見工忌...

咁如果帶病戴住口罩黎in,你會點睇,覺得好有誠意,定係話“病就唔好黎in la”咁呀,

侯爵府

oxford0158 發表於 13-5-28 15:04
想問下, 用果有個人做一份工做o左十幾年, 你地會唔會覺得佢無用o既呢???
所以要係cv 下d 苦功, 盡量爭取見工機會.

水晶宮

dordor1207 發表於 13-5-28 15:37
又想請教下!

我呢條肥魚為左向上爬攪到個 cv so jumpy 2-2.5 yrs changed a job! 但公司愈做愈大有時遇 ...

jumpy真係唔太理想.
你搵咩level 咩職位?
出來做野幾耐?
如果係十年之內,你仍然可以有理由解釋既,
例如:
第一次jump,係朋友掘角,
第二次jump,係公司出現危機,咁自己唔會坐以待斃嘛.
第三次jump,就係公司派系鬥爭,以致大家都唔係做野,而係玩野,我唔想夾係中間,所以主動離開是非之地.(然後補充:) 不過,依家我個人成熟左,知道點樣handle呢D是非啦,所以,再遇到咁既情況,都唔會一走了之啦!
以上既理由/藉口,當然唔應該單純老作啦,
應該有"事實"既支持,就算唔係全部係事實,都要有部份係真囉.
只不過,你無講晒全部野出來之嘛.
為左人工高而跳糟,其實都唔係壞事來架.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Thx

男爵府

系咪請人

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

見到甘多位高手. 我又想請教下各位

如果我係因為想要返5日而辭職, 甘走既理由係咩好呢? (我做左份工快9年la)

我真係唔知點講好. 因我想多d時間比家庭. 平時ot唔係問題.

謝謝!

水晶宮

Jessiest 發表於 13-5-28 16:57
咁如果帶病戴住口罩黎in,你會點睇,覺得好有誠意,定係話“病就唔好黎in la”咁呀,

...

病成點?
如果咳得厲害,我情願你唔好來,咪傳染我呀.
最好,就早少少打個電話來,問對方介唔介意,或者方唔方便另約時間.
我今次in人,都唔係一日就in晒,所以,如果第一日有人想改期,我會就佢,改第二日.
帶住口罩,有點難溝通既感覺.

水晶宮

nono76 發表於 13-5-28 17:02
見到甘多位高手. 我又想請教下各位

如果我係因為想要返5日而辭職, 甘走既理由係咩好呢? (我做左份工快9年l ...

你講既原因已經好好啦.
最like你最後果句.

最大問題,係間公司係咪5 days work姐.
如果係,咁咪好match囉.
如果唔係,就唔好side大家時間啦.

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

方方媽媽 發表於 13-5-28 17:04
你講既原因已經好好啦.
最like你最後果句.

多謝你丫! 我怕公司覺得我只顧家庭, 其實我就係想2邊都顧先甘.

有你甘講, 我安心去搵5 日工la. 感謝你

方方媽媽  我公司好樂意見到員工可以兼顧家庭.因為咁樣先至有穩定既工作表現.  發表於 13-5-28 17:23

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

幾萬蚊真係好吸引啊!
請咩位呀?
等我介結人嚟in

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

別墅

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+13-05-28+發表今

原帖由 tkop 於 13-05-28 發表
請咩位?重請唔請人啊
x2

首頁
12345...11

尾頁

跳至