自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

方方媽媽 發表於 13-5-28 16:01
唔會.但如果做左十幾年,都無升過職,人工又加得好少,我會懷疑佢:
1. 無本事~ 所以做極都係手板眼見功夫.
2. ...

其實咪係我囉..... 咁我份工而家好定咁, 無理由要走O者....... 好彩都有內部調升, 接觸唔同O既野.... 都定 D

但我驚有一日呢份工無得做, 到時人又老, 出到去俾人話十幾年無轉過工, 有問題O者

方方媽媽  你有內部調升,無問題呀.  發表於 13-5-28 17:22

侯爵府

nono76 發表於 13-5-28 17:02
見到甘多位高手. 我又想請教下各位

如果我係因為想要返5日而辭職, 甘走既理由係咩好呢? (我做左份工快9年l ...

平時ot唔係問題. << 只要你去見既新工係返 5日工, 照講想搵份5日工都唔怕, 不過你要表明如公司有需要時, 除了平日可以開ot 外, 即使是sat, sun, public holidays, 只要工作需要, 即使沒有ot 錢, 都會以完成工作為先. (你個心係唔係咁諗都好, 攞左份工番黎先決定去唔去做 !)

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

方方媽媽 我公司好樂意見到員工可以兼顧家庭.因為咁樣先至有穩定既工作表現. 發表於 1 分鐘前

你公司真係好!

子爵府

回覆:見工忌...

大部份JM 都係問點樣去面試,但係我就想請教點樣請人睇人。

唉,之前請的那個人staff, 面試態度一流,點知做多半年就現形:叫佢做嘢面黑,又講是非,工作效率奇低,忍無可忍,最後惟有say goodbye .

就來又要in 人,我怕我又睇錯,究竟點樣可以睇人叻d?

方方媽媽  我都係憑感覺架乍.主要係睇眼神.真係不幸請錯左,就炒!!  發表於 13-5-28 18:29

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

abcabc181818 發表於 13-5-28 17:19
平時ot唔係問題.

哈...講到甘誇

我怕佢會甘,你甘ot 發, 甘唔駛返5日la...haha

男爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

依家好多年輕人興 no show 添!

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

珍珠宮

請問如果我想知道工作時間(係咪5日工) 我應該響interview既時候問嗎? 定有offer果陣先問呢

方方媽媽  約interview時已經可以問定: 請問你地公司係咪five days work架.  發表於 13-5-28 18:23

侯爵府

妤妤 發表於 13-5-28 17:28
依家好多年輕人興 no show 添!

係丫係丫, 我公司人事部成日都講約晒可以唔見人. 真係唔知咩世界!

子爵府

樓主 & 各位媽咪,

想問問, 我份工係勞工假, 年假有大部分被公司o係農曆新年,佛誕,復活節迫放, 做左5年有9日年假, 扣左迫放既6日, 最後只剩3日. 因為有兩位小朋友, d假期唔夠用黎去家長日, 學校旅行, 健康院復診, 比賽等等. 雖然5日工, 但要OT, 一個月有兩個星期六OT...

好想轉工, 好想多D時間照顧小朋友.

離職理由點寫好呢? 見工時點樣知道份工既OT情況又唔會影響見工成果?

請大家幫忙!! Thanks so much!!!!

男爵府

thanks for your sharing, very useful for me.
thanks.

禁止訪問

引用:Quote:方方媽媽+發表於+13-5-28+16:01+唔會

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

方方媽媽 發表於 13-5-28 17:00
jumpy真係唔太理想.
你搵咩level 咩職位?
出來做野幾耐?

Shu~~ 我做左 17 年啦.. 唔高又唔係低既秘書.. 秘書既人工真係好大 range..

最經典我之前有朋友介紹我去見佢朋友既公司.. 有份 temp team sec... 見左 7 次都唔夠人爭.. 另一間重好笑, 唔睇清楚我既 cv 叫我去見中國人話我點解咁 jumpy, 但佢上司對我 current employer 勁憎.. 話大家都係同做o個o的野, 你公司只係 average... 同埋我係唔會請 below average staff 入我公司囉... 呢位外國人真係有趣~~

我無所謂既, 只想從經驗中學習, 抱著總有人請我做長工o卦.. 唔可以比人睇死...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

子爵府

回覆:見工忌...

我搵緊工。做開秘書。可否介紹下。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

bkteapot 發表於 13-5-28 17:29
請問如果我想知道工作時間(係咪5日工) 我應該響interview既時候問嗎? 定有offer果陣先問呢 ...

hr 唔講既咪最後問有無野想知咪禮貌咁問想了解下貴公司既返工時間係點, 咁咪知道份工係唔係 5 日囉..
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

水晶宮

我成日 IN d 唔正眼望我既, 一定唔請

方方媽媽  X 2  發表於 13-5-28 18:31

珍珠宮

dordor1207 發表於 13-5-28 17:34
hr 唔講既咪最後問有無野想知咪禮貌咁問想了解下貴公司既返工時間係點, 咁咪知道份工係唔係 5 日囉.. ...

即係你覺得可以響interview既時候問?

侯爵府

nono76 發表於 13-5-28 17:27
哈...講到甘誇

我怕佢會甘,你甘ot 發, 甘唔駛返5日la...haha

所以臨場表現好重要, 熱誠得黎又唔可以太誇.

侯爵府

abcabc181818 發表於 13-5-28 17:40
所以臨場表現好重要, 熱誠得黎又唔可以太誇.

感激晒你ar!

有你地分享好緊要

子爵府

yy-Fung 發表於 13-5-28 17:31
係架!之前我份工做左10年,而家再搵工好難咁,人又老又無學曆,好煩。

...
唉~ 學歷點夠而家 d 後生黎呀......... 只怪書到用時方恨少.... 自己個腦又唔聽使

方方媽媽  經驗搭夠都得架.但你要真係有料到囉.  發表於 13-5-28 18:31

大宅

回覆:dordor1207 的帖子

我比你更jumpy,頭2份各做1年,第3份2年多啲,第4份3個月,而家呢份2年多,未想走

見而家呢份工時,佢問我點解咁jumpy,我話第1份合約完,所以走,第2份係因為搵到perm,所以走,perm安全感大d,第3份係因為身體愈本愈差,覺得自己表現得唔好,所以resign休息幾個月先再搵工(因為我冇show 第4份工,所以話休息咗幾個月就解釋到中間個gap)講嘅嘢有真有假,但HR聽得滿意就得

naqua  佢地冇問你show返d doctor proof架咩?  發表於 13-5-29 16:05
奇異果小邱  中間因為有病而停...會唔會怕你成日請病假?  發表於 13-5-29 12:36

首頁
23456...11

尾頁

跳至