自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

侯爵府

moonszema 發表於 13-5-28 19:05
唉,可惜我身邊無朋友係做HR。無得幫我執執份CV

你搵下邊個朋友好容易見得成工, 又守得秘密既人都可以架啦, 未必一定HR .

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-5-28+18:46+因為我

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
好睇唔同既職位.
比方說,我做人事,我會咁答:
我追求既係work life balance,
我係出口sales, 我試過好brief咁答,結果個高層不斷要我詳細d說明,我吹到唔個想講咩。 唔該晒你的意見!

珍珠宮

joyeeso 發表於 13-5-28 15:02
咦~打極都錯,實唔請我啦

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:又想請教下!我呢條肥魚為左向上爬攪到個+c

原帖由 dordor1207 於 13-05-28 發表
又想請教下!

我呢條肥魚為左向上爬攪到個 cv so jumpy 2-2.5 yrs changed a job! 但公司愈做愈大有時遇 ...
2~2.5 years will not be considerate as jumpy. Don\'t worry.

水晶宮

jodyfan 發表於 13-5-28 20:21
2~2.5 years will not be considerate as jumpy. Don\'t worry.

頭幾年都仲可以,轉左3,4份工之後仲係咁就唔太好啦.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

方方媽媽 發表於 13-5-28 20:33
我第2份工做左5年都比人話jumpy (其中見既一份)

其實佢係咪想考我應對

侯爵府

引用:Quote:jodyfan+發表於+13-5-28+20:21+2~2.

我都唔想,但慶幸愈做間公司愈大間兼人工不斷加!

我都想有落街地方!唉!

方方媽媽  或會給人誤會,你為左人工就不斷跳糟,無咩忠誠度.  發表於 13-5-28 21:55
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+dordor1207+於+13-05-28+發表

原帖由 jodyfan 於 13-05-28 發表
2~2.5 years will not be considerate as jumpy. Don't worry.
Hihi, 最慘我次次都比人問我轉工好有 preference, 每份都係二年就轉!

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

珍珠宮

THANKS!

子爵府

我有野想問
我之前幾份都係TEMP JOB都係完左約
而家尼份同上司關係麻麻地
所以做左5個月走

我睇番我自己份CV 份份都短期合約
無固定
係咪好難工

男爵府

回覆:見工忌...

Tks for share!!

男爵府

我都想講,如果去見工係啲大公司,就唔該見工前,上網做啲research,了解下公司業務性質,甚至個post既性質,越做定多啲功課,越表現對份工作既誠意,有時請個人未必要相關工作經驗,反而係態度。我只係做過一次請人,見左起碼30人,但見唔少都冇準備見工,甚至冇帶腦見工,呢班人想搵到工都難啦!

大宅

有用,

珍珠宮

引用:今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.

今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋 ...
幾萬

禁止訪問

別墅

咁面試好唔好打電話問result呢??等電話等到好

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

男爵府

引用:Quote:Queenie_0012+發表於+13-5-28+15:37+

今日唯一比我睇中果位,亦係唯一遲到果位,不過,唔嚴重,只係10分鐘.
我對遲到,唔係太介意,最緊要有能力,做到 ...
你真係一個好上司!好理解我地!我就係一個天生遲到狂,返工會遲,放假約人去街都遲,但我返到工超勤力,每一分鐘都努力做嘢,業績好,維護公司利益,有d人好准時返工,但係冇靈魂,淨係帶個軀殼返工,又飯又tea,一陣又出去坐下食支煙,有時又去超市買下嘢,做嘢嗰陣又掛住傾私人電話,同人傾偈,所以我公司暫時對我都算寬容。

子爵府

想搭單請教箍緊牙會影響面試印象嗎?

方方媽媽  又唔係要cool一世,拆左之後仲會變靚女,OK既.盡量唔好E起棚牙囉  發表於 13-5-29 10:26

水晶宮

VPL 發表於 13-5-29 09:13
咁即係要寫一個月通知期, 自己決定補錢早走定辭左職先揾工

除非有特別原因,否則,係未搵到工之前,我唔會辭職住.因為唔知要搵幾耐嘛.
舊公司寫得三個月通知期,我估你職位都唔低,因此,新公司如果睇岩你,你可以與他們商討,睇下可以比到幾多時間等你,所以,在求職信上,唔寫可以上工日期住,或者寫"面議"囉.
有D公司,會出埋錢比個求職者做代通知金添.掘角就當然要付出啦.
但如果自己唔係超晒班,人地未必等,你就可以衡量下,新工比你既薪酬福利前途,係咪值得你賠錢比舊公司囉.

VPL  thanks for your advice!!!  發表於 13-5-29 10:46

首頁
45678...11

尾頁

跳至