自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hot_babe 發表於 13-5-29 16:08
同意!

去見工比人壓價已經梗!仲要比人質,其實你唔like 可以唔約我見工...

你可以企硬唔減價架,
你有足夠既議價能力,企硬,無人可以壓到你.
至於人地係咪"質"緊你,真係見仁見智.
我昨日都問到個申請人口啞啞,佢都可能覺得我"質"佢.
但我唔問你,又點知你咪真係識做(識做事,識做人)?

伯爵府

牛年勳章

我試過見工,諗好左一陣問D咩問題,但見工時對方已好詳細咁講晒,最後都唔知可以問咩?
我通常會問,有無晉升機會? 呢條問題係未唔係咁好呢??

我呢份工做左6年,但無升職,人工又加得小,並唔係我問題,而係根本呢間公司係唔會加得多人工比D員工,個個都係咁
去見工時,人地見到,好似覺得我工作能力有問題咁........

方方媽媽  問晉升機會,好呀! 做左6年都無得加,所以心灰意冷走,都係合理.  發表於 13-5-29 17:03
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

男爵府

回覆:見工忌...

最緊要一樣,見工最忌遲到!

要BB沖上雲霄, 努力中!我呢個仔呀玩就最叻!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Sweetcar 發表於 13-5-29 13:52
我尋日見工,10分鐘裡面都尚算滿意自己表現,亦感覺到對方都ok,但最後轉唔切諗唔到問咩問題,我只係答「暫 ...

我會笑住咁講, 無問題, 以上講解都好詳細.. 有時遇到無講公司既返工時間咪話想了解下返工時間係點...

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

伯爵府

回覆 nelnie 的帖子

方方媽媽 之前既跳槽,全部都好合理,但最後休左年幾,點解呢? 發表於 15 分鐘前

其實最初佢都有搵工,有得見工,但成日OFFER唔合心水...同埋之前份工搞到佢個人勁緊張,我覺得佢個陣時有小小思覺失調.......咁宜家抖左咁耐,想開始搵工,儲番私己咁

侯爵府

BabyGorgeous 發表於 13-5-29 13:20
我呢排都見好多人。因為公司比較大,所以搵recruiter同我地揀人選。recruiter send來的已經係可考慮的。基 ...

真係要問最後一條問題??? 我真係唔多問, 已經講得好詳細重要再追問落去, 我怕比 interviewer 覺得好攪笑咋
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

水晶宮

CutieSo 發表於 13-5-29 16:16
我試過見工,諗好左一陣問D咩問題,但見工時對方已好詳細咁講晒,最後都唔知可以問咩?
我通常會問,有無晉升機 ...

如果係咁,你可以讚一讚對方嘛:
好多謝你既講解,好詳細,已經解答晒我心中既疑問,我暫時都無野需要再問啦.多謝你.

水晶宮

nelnie 發表於 13-5-29 16:35
回覆 nelnie 的帖子

方方媽媽 之前既跳槽,全部都好合理,但最後休左年幾,點解呢? 發表於 15 分鐘前

每個人都有個價.
如果所有offer都唔合心水,但又間間公司都係比咁上下既offer比佢,你話係邊個既問題?
如果佢之前果份工,個個同事都做到痴線,咁即係間公司既問題,如果只係佢一個人頂唔順D壓力,佢應該早D走.
建議佢搵輔導,學下點樣舒緩壓力,否則,無做野成年,突然有份工,佢都未必做得來.

伯爵府

回覆 方方媽媽 的帖子

thx ur advise !!

大宅

BabyGorgeous 發表於 13-5-29 13:20
我呢排都見好多人。因為公司比較大,所以搵recruiter同我地揀人選。recruiter send來的已經係可考慮的。基 ...

Thank You Email / Letter 真的會為求職者加分?

有些面試官不會走動遞他們的NAME CARD, 面試臨走時, 問他們拿,會5會變得好奇怪 ?

有些面試官,就會答,你有咩,就打GENERAL LINE,就得啦.....

方方媽媽  我唔會無啦啦比張name card比求職者.  發表於 13-5-29 19:11

大宅

引用:Quote:oxford0158+發表於+13-5-28+15:04+想

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
唔會.但如果做左十幾年,都無升過職,人工又加得好少,我會懷疑佢:
1. 無本事~ 所以做極都係手板眼見功夫.
2. ...
請問方方媽媽, 咁好似我咁, 份工差唔多做咗九年, 因為大公司, 但個部門得我一個做呢個位, 所以從來無升職機會, 但係人工已經係double 有多, 我自己覺得係above market price, 咁如果我去interview都應該炆炆地架喇

方方媽媽  唔一定,睇全面架嘛.  發表於 13-5-29 19:12

子爵府

多謝分享

公爵府

環保接龍勳章

收到

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:仲請唔請人?我比樓主最尾個"萬幾蚊"吸引左

原帖由 joyeeso 於 13-05-28 發表
仲請唔請人?我比樓主最尾個"萬幾蚊"吸引左
無錯,我都覺得好吸引,究竟請咩位

公爵府

引用:Quote:原帖由+jodyfan+於+13-05-28+發表2~

原帖由 dordor1207 於 13-05-28 發表
Hihi, 最慘我次次都比人問我轉工好有 preference, 每份都係二年就轉!

...
良禽擇木而棲,何況你是鳳凰 ?

男爵府

引用:Quote:千千萬萬+發表於+13-5-29+09:42+你真

原帖由 方方媽媽 於 13-05-29 發表
我真係晤介意人地遲到架!我有個好朋友又係咁,佢俾佢朋友點醒左,跟住佢開始改,又教育我晤好再遲到,本身兩個都係狂遲到,宜家我同佢開始改,好左d,遲少左,不過都係遲,應該改唔到啦!屋企人話我漏氣,細個讀書又係遲,成日要爸爸寫家長信解釋。

方方媽媽  我又係呀,讀書時已遲到,次數多到要記缺點  發表於 13-5-30 07:53

男爵府

方方媽媽,多謝你同其他幾位JM既分享,有否見工都大有禆益,同上司如何溝通,用唔同角度去思考問題,如何定位自己,等等,非常之有意義有得著既帖,希望作為公司管理層既JM們,多d分享職場經驗,俾我地低層前線人員學習,學識有效既工作同溝通,可以有更好既工作表現!多謝曬你地!

方方媽媽  不用客氣,大家交流下姐.  發表於 13-5-30 07:53

大宅

引用:今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋 ...
幾萬咩工黎?

方方媽媽  我公司收緊幾萬人工既,有好多架.最激氣係有D廢柴都係收咁高  發表於 13-5-30 07:54

男爵府

熱血勳章

回覆 方方媽媽 的帖子

好感激呢度有咁多實戰經驗分享,學到好多,亦都自我檢討過
方方媽媽,想請教下你
前日去見工,見左department head,自覺表現唔錯
聽日second in,會見埋 regional manager
好緊張,請問有無地方我需要注意呢?

方方媽媽  友善的眼神+笑容!  發表於 13-5-30 07:56

男爵府

嘩~~~以經有百幾人收藏左啦,包括我

首頁

尾頁

跳至