自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋友練習"對望"
2. 回答問題時言不及義: 唔識就答"我係呢方面既經驗比較淺",好過老作啦.
3. 回答問題時長篇大論: 我仲有幾個人要見,你講咁長,我唔夠時間見第二個架.
4. 聽人講野時皺晒眉頭: 我介紹個職位既主要工作,你皺咩眉姐? 係咪好討厭工作?
5. 無做好準備: 問多兩句就露底,大佬呀,約你interview時,我已經將工作大概內容及面試過程、要求(想了解你哪方面的才能和經驗)講過架啦,你都預備下先至來in啦,我家下唔係請Junior呀,幾萬蚊人工請你架,你空槍上陣都得?

以上只係今日面試時遇到既情況,下次再in人時有其他狀況,再同大家分享啦.
多謝收看

mamahippo    發表於 13-5-30 17:43
CurryCheng    發表於 13-5-29 09:30
vivibabyvivi    發表於 13-5-28 23:26
柏架山莊    發表於 13-5-28 17:32
808280    發表於 13-5-28 17:06
NATCHENG    發表於 13-5-28 16:27
horlickbaba    發表於 13-5-28 16:06
ant3210    發表於 13-5-28 15:02
熙fi媽媽  講出重點  發表於 13-5-28 14:47

水晶宮

oxford0158 發表於 13-5-28 15:04
想問下, 用果有個人做一份工做o左十幾年, 你地會唔會覺得佢無用o既呢???

唔會.但如果做左十幾年,都無升過職,人工又加得好少,我會懷疑佢:
1. 無本事~ 所以做極都係手板眼見功夫.
2. 唔上進~ 公司無升職位,咪跳槽囉.
3. 唔肯承擔~ 有時公司比你做新project,又推又盛
4. 思維較封閉~ 因為見識少

水晶宮

abcabc181818 發表於 13-5-28 15:55
一定唔係, 見工有技巧.

想當年我個舊同事同你一樣, 覺得搵工要靠運氣, send 幾拾封CV 都係得幾個有回 ...

完全同意.
我有一位做左十幾年導遊既朋友想轉行做社會服務機構既福利工作員.
我幫佢執CV,練見工,作好晒轉行的理由同點解佢係right person,間公司點解應該請佢.
(搵出佢過往既經驗點樣轉移至新工)
佢最後見左兩份,兩份都請,而且人工仲唔差添.

chuchu9999    發表於 13-5-30 13:47

水晶宮

Queenie_0012 發表於 13-5-28 15:37
仲有, 忌遲到呀~~!

果D 我即刻OUT 左佢~

今日唯一比我睇中果位,亦係唯一遲到果位,不過,唔嚴重,只係10分鐘.
我對遲到,唔係太介意,最緊要有能力,做到野.那怕你每日遲半粒鐘,但你做既野多人一倍,效果好,我都無所謂.

之前我有個post都講過,我有個下屬,經常遲到,改極都改唔到,連罰錢都試過,都改唔到.
最後,我改佢返工時間,佢比其他同工遲返半小時.
都有JM都嘲笑我架,
不過,我覺得,搵到個做得野又忠誠既同事,唔係咁易,
我唔會因為一D小瑕疵而抹煞人地全部既優點.

biba2013  其實都係弹性中班时间啫,我buy 㗎。  發表於 13-5-30 18:23
chuchu9999  但我知道有些面試官是非常介意面試者遲到!  發表於 13-5-30 13:50
chuchu9999  只有那位遲到同事遲半小時上班, 遲半小時下班?  發表於 13-5-30 13:49
annawong1122  好同意方方媽媽!搵到個有能力的幫手,比搵到個只是懂得守規矩的人重要得多  發表於 13-5-30 12:06
yanyan524  搵到妳咁好既上c, 佢算好彩  發表於 13-5-28 16:39
mcdullyiu   不過我覺得遲到都算操守問題, 除了工作能力外我都介意這點的!  發表於 13-5-28 16:32

水晶宮

補充: 遲到真係比人唔好既印象.如果你唔係超晒班,就千奇咪遲到啦.

Chirley  但未共事,點會知對方係咪超班呢  發表於 13-5-28 21:08

水晶宮

Queenie_0012 發表於 13-5-28 16:34
咁真係工種唔同,唔同須要。
我要佢去serve個客,佢黎同我玩遲到,要個客等?佢c十次都唔夠!
要met deadli ...

同意呀.
我個staff,唔洗見客,主要係report to me.
而且,佢只係返工遲到,但做野交足功課,有時D野多起上來,又要meet deadline,佢都默默承受,自己OT都無出聲.
所以,我先至會咁珍惜佢.

水晶宮

Rilakcc 發表於 13-5-28 15:27
我試過in人, 問佢點解想轉工, 佢答我"因為而家份工無得準時收工"......真係好坦白 ...

如果太簡單咁答,就唔太好,
可以補充:
如果因季節性或有緊急需要,我唔介意OT.
但我情願係工作時間內集中精神做野,提高效率,好過hea住來做,然後又OT扮勤力.

水晶宮

dordor1207 發表於 13-5-28 15:37
又想請教下!

我呢條肥魚為左向上爬攪到個 cv so jumpy 2-2.5 yrs changed a job! 但公司愈做愈大有時遇 ...

jumpy真係唔太理想.
你搵咩level 咩職位?
出來做野幾耐?
如果係十年之內,你仍然可以有理由解釋既,
例如:
第一次jump,係朋友掘角,
第二次jump,係公司出現危機,咁自己唔會坐以待斃嘛.
第三次jump,就係公司派系鬥爭,以致大家都唔係做野,而係玩野,我唔想夾係中間,所以主動離開是非之地.(然後補充:) 不過,依家我個人成熟左,知道點樣handle呢D是非啦,所以,再遇到咁既情況,都唔會一走了之啦!
以上既理由/藉口,當然唔應該單純老作啦,
應該有"事實"既支持,就算唔係全部係事實,都要有部份係真囉.
只不過,你無講晒全部野出來之嘛.
為左人工高而跳糟,其實都唔係壞事來架.

水晶宮

Jessiest 發表於 13-5-28 16:57
咁如果帶病戴住口罩黎in,你會點睇,覺得好有誠意,定係話“病就唔好黎in la”咁呀,

...

病成點?
如果咳得厲害,我情願你唔好來,咪傳染我呀.
最好,就早少少打個電話來,問對方介唔介意,或者方唔方便另約時間.
我今次in人,都唔係一日就in晒,所以,如果第一日有人想改期,我會就佢,改第二日.
帶住口罩,有點難溝通既感覺.

水晶宮

nono76 發表於 13-5-28 17:02
見到甘多位高手. 我又想請教下各位

如果我係因為想要返5日而辭職, 甘走既理由係咩好呢? (我做左份工快9年l ...

你講既原因已經好好啦.
最like你最後果句.

最大問題,係間公司係咪5 days work姐.
如果係,咁咪好match囉.
如果唔係,就唔好side大家時間啦.

水晶宮

IwanBB 發表於 13-5-28 17:30
樓主 & 各位媽咪,

想問問, 我份工係勞工假, 年假有大部分被公司o係農曆新年,佛誕,復活節迫放, 做左5年有9 ...

第1,2年,每年7天,
第3年,每年8天,
第4年,每年9天,
第5年,每年10天,
第6年,每年11天.
如此每年加1天,至14天為止.

離職理由,老老實實就係唔夠年假用囉.
好合理.
當然,係辭職信上面,就只係寫"personal reason/私人原因"就夠,但見工時問起,咪老實答囉.
因為,如果新公司都要你係特別日子放晒D假,你都唔會做架啦,唔怕照直講喎.

水晶宮

Luv-em 發表於 13-5-28 18:46
因為我做開細公司,20人左右的,好多時職位結構比較簡單,經理上就真係出糧的老細。 我去見工,有時都作下 ...

好睇唔同既職位.
比方說,我做人事,我會咁答:
我追求既係work life balance,
未來5至10年,我希望可以係專業領域上增加知識,協助公司係人事政策、編制、管理、培訓方面,做得更加好,使公司既員工更有歸屬感,減少流失率,並且提升工作效率.
但同時,我亦期望可以兼顧家庭崗位,唔可以因工作而忽略家庭.有健康既家庭生活,先至會有喜樂既心情去工作.

你做咩職業?可以參詳下,設計個好答案.

水晶宮

melody228 發表於 13-5-28 19:21
好過果啲日日準時返工,但坐响位度誓願按章工作果啲多多聲啦

越來越多人渾水摸魚

我公司有個秘書就係咁,日日返工就傾電話,周圍講是非,放左工先至來做野,扮晒多野做,要ot.
但佢老闆同我講: 我都無咩比佢做,唔知點解佢日日ot.
佢真係以為佢老闆係低能架,咁都會比佢昆到

水晶宮

jodyfan 發表於 13-5-28 20:21
2~2.5 years will not be considerate as jumpy. Don\'t worry.

頭幾年都仲可以,轉左3,4份工之後仲係咁就唔太好啦.

水晶宮

VPL 發表於 13-5-29 09:13
咁即係要寫一個月通知期, 自己決定補錢早走定辭左職先揾工

除非有特別原因,否則,係未搵到工之前,我唔會辭職住.因為唔知要搵幾耐嘛.
舊公司寫得三個月通知期,我估你職位都唔低,因此,新公司如果睇岩你,你可以與他們商討,睇下可以比到幾多時間等你,所以,在求職信上,唔寫可以上工日期住,或者寫"面議"囉.
有D公司,會出埋錢比個求職者做代通知金添.掘角就當然要付出啦.
但如果自己唔係超晒班,人地未必等,你就可以衡量下,新工比你既薪酬福利前途,係咪值得你賠錢比舊公司囉.

VPL  thanks for your advice!!!  發表於 13-5-29 10:46

水晶宮

千千萬萬 發表於 13-5-29 09:42
你真係一個好上司!好理解我地!我就係一個天生遲到狂,返工會遲,放假約人去街都遲,但我返到工超勤力,每 ...

我點會唔明呀,我都係D咁既人
我老闆又係好包容我,佢話,如果我改晒D缺點,我就唔係我,連除我原有既優點都會消失架啦

p.s. 不過,我十年前比一位朋友點醒左,原來我遲到,我D朋友會唔開心(因為人地遲到,我都唔會介意,我唔知人地會介意),因此,我開始改過,所以,依家約人去街,我會預早半小時到達(最終就會剛剛好),但返工仍然有遲

水晶宮

maggiemeow10 發表於 13-5-29 09:39
i worked 8 yrs at my last job. working at my current job for 2 months, but looking for another job n ...

講路程遠,唔係咁好,你上工之前已經知架啦,唔考慮清楚就認承做,做一陣就唔做,對間公司好大影響架.人地花左好多時間去請人,你上工又要教你做野,兩個月叫做定左少少,你又話走.
你可以考慮咁講:
由於新公司的行政程序比較複雜(或是架構架床疊屋之類,或是一些其他的工作要求,例如上司通常上午外出洽談業務,或開會之類,下午才回來批閱文件,又或者因為資料不足,經常需要將已完成的工作覆手再做),以致某些工作經常被拖延,原本可以一天(或一週之類)完成既任務,往往因人為因素而被拖延至兩三天(或兩三週),好多時,仲會係放工前一刻先至交回文件給我跟進處理,所以,原本無需要,但最後就變成要超時工作,很晚才下班.事實上,我個人非常樂意因有真正的需要而超時工作,但唔係因為呢D人為因素囉.你預見既將來,都係長期超時工作,我覺得對個人身心健康都唔係太好,所以,我考慮轉工.我期望加入一間講求辦事效率和效益既公司辦事.

水晶宮

GreenLam 發表於 13-5-29 10:45
真心問 : 請問方方媽媽請問會不會因為生咗小朋友唔考慮, 因為有朋友試過。 ...

正常來講就唔會.
你朋友會唔會有其他問題?
或者面試時,講多左?
有小朋友,都可以係優點.
我會話:
有左小朋友之後,我既職業取向係穩定,由於我既責任心係非常強,對家庭如是,對工作崗位都如是.所以,我希望可以搵到一份工作,係同時可以兼顧事業與家庭.

水晶宮

maggiemeow10 發表於 13-5-29 10:49
but bureaucracy exists in many big firms. any other reasons i can use?

你諗諗,有無D例子,証明係不必要既工序?
例如所有野要經老闆秘書,但佢會"浪"住D文件,係都要放工前先至分發,但你就要明早9點做委工作交回老闆.
我只係舉一些例子,實際情況,要你自己再諗諗.

水晶宮

kekeka 發表於 13-5-29 12:05
我反而想問, 如果公司有意將成個dept 北移, 未實行, 只係由d 人自動流失, 唔再係hk 請人, 咁我去interview ...

北移,並非因個別部門同事工作不力,而係成間公司既發展政策來架.
一個部門既人手,唔會係同一時間請返來,如果表現欠佳,都可以從多方面著手整理.例如炒左D唔function既員工,或者加強培訓,或者添加新血,或者引入新電腦系統提升工作效率和準確度,或者聘請顧問公司建議改善流程,但唔會用北移呢個方法囉.
你朋友自己做緊咩職位架,係咪大公司管理層啊? 佢既諗法,非常之"簡單"喎.
我覺得你咁答你好OK.

首頁

尾頁

跳至