自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:見工忌...

又想請教下!

我呢條肥魚為左向上爬攪到個 cv so jumpy 2-2.5 yrs changed a job! 但公司愈做愈大有時遇到 lay off 或者癲婆老闆所以轉工;當然我無數臭啦!但我見左好多工都唔夠人爭。請問點樣 present 我呢樣 jumpy 致命傷?

請多多指教,我做左快兩年 temp 單親媽手停口停;真係好想搵份長工!謝謝幫忙分享!

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

請問有無人可以指教下我呀~~ 希望有人可以比左意見我參考下啦... 謝謝...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

方方媽媽 發表於 13-5-28 17:00
jumpy真係唔太理想.
你搵咩level 咩職位?
出來做野幾耐?

Shu~~ 我做左 17 年啦.. 唔高又唔係低既秘書.. 秘書既人工真係好大 range..

最經典我之前有朋友介紹我去見佢朋友既公司.. 有份 temp team sec... 見左 7 次都唔夠人爭.. 另一間重好笑, 唔睇清楚我既 cv 叫我去見中國人話我點解咁 jumpy, 但佢上司對我 current employer 勁憎.. 話大家都係同做o個o的野, 你公司只係 average... 同埋我係唔會請 below average staff 入我公司囉... 呢位外國人真係有趣~~

我無所謂既, 只想從經驗中學習, 抱著總有人請我做長工o卦.. 唔可以比人睇死...

侯爵府

bkteapot 發表於 13-5-28 17:29
請問如果我想知道工作時間(係咪5日工) 我應該響interview既時候問嗎? 定有offer果陣先問呢 ...

hr 唔講既咪最後問有無野想知咪禮貌咁問想了解下貴公司既返工時間係點, 咁咪知道份工係唔係 5 日囉..

侯爵府

引用:我比你更jumpy,頭2份各做1年,第3份2年多啲

原帖由 DottyDoggies 於 13-05-28 發表
我比你更jumpy,頭2份各做1年,第3份2年多啲,第4份3個月,而家呢份2年多,未想走

見而家呢份工時,佢問我 ...
我覺得佢地滿意架,只係我屎唔夠人爭

侯爵府

引用:Quote:jodyfan+發表於+13-5-28+20:21+2~2.

原帖由 方方媽媽 於 13-05-28 發表
頭幾年都仲可以,轉左3,4份工之後仲係咁就唔太好啦.
我都唔想,但慶幸愈做間公司愈大間兼人工不斷加!

我都想有落街地方!唉!

方方媽媽  或會給人誤會,你為左人工就不斷跳糟,無咩忠誠度.  發表於 13-5-28 21:55

侯爵府

引用:Quote:原帖由+dordor1207+於+13-05-28+發表

原帖由 jodyfan 於 13-05-28 發表
2~2.5 years will not be considerate as jumpy. Don't worry.
Hihi, 最慘我次次都比人問我轉工好有 preference, 每份都係二年就轉!

侯爵府

jacquesau 發表於 13-5-29 11:01
第一個pt同第二個pt, 我成日用!

我第二個 pt 成日都會講既.. 我會輕輕帶過唔會講係 lay off... 但係年紀愈大愈難搵工, 以前後生又嫌自己 green.. 好喇.. 辛辛苦苦向上爬, 結果人地又嫌我老..

我見工見到好灰呀, 成日都比人奚落心諗我來見工o者.. 想考我反應都唔使咁講野o卦...又要笑住講..唉... 攪完一大餐結果又唔夠人爭.. 真係黑仔都無朋友呀....

侯爵府

maggiemeow10 發表於 13-5-29 10:49
but bureaucracy exists in many big firms. any other reasons i can use?

新工唔 disclose 得唔得呀...做咁短日子搵工唔寫都得啦

侯爵府

Sweetcar 發表於 13-5-29 13:52
我尋日見工,10分鐘裡面都尚算滿意自己表現,亦感覺到對方都ok,但最後轉唔切諗唔到問咩問題,我只係答「暫 ...

我會笑住咁講, 無問題, 以上講解都好詳細.. 有時遇到無講公司既返工時間咪話想了解下返工時間係點...

侯爵府

BabyGorgeous 發表於 13-5-29 13:20
我呢排都見好多人。因為公司比較大,所以搵recruiter同我地揀人選。recruiter send來的已經係可考慮的。基 ...

真係要問最後一條問題??? 我真係唔多問, 已經講得好詳細重要再追問落去, 我怕比 interviewer 覺得好攪笑咋

侯爵府

biba2013 發表於 13-5-30 17:05
你jumpy係無問題的,重點係你要比interviewer 睇到你每跳一步都係比之前的好(例如職位或薪金)。都係果句 ...

多謝解說.. 所以我都 keep 住現在既版本, 希望我既伯樂好快會出現啦... 做左快 2 年 temp.. 以我既 preference 來講, 應該好快可以轉工.. hahahhahahah....

侯爵府

我照直講我係單親無需要講大話架.. 就算返左工好多野都收唔埋噃...

單身/已婚/單親既打工仔, 要偷懶既都可以有好多藉口, 要勤力既都可以有好多... 如果一間公司用呢個藉口唔請, 不做也罷啦....

侯爵府

方方媽媽 發表於 13-5-30 17:40
問到就當然唔應該講大話啦.
但無問,又唔洗特登去講.
人地如果根本唔care,但見你咁"認真"去講,反而會比你引 ...

某些行業係必需要知道申請人財政狀況, candidate 主動講係誠實o者佢自己唔太了解公司背景就講出來, 唔關升唔升董事既...

當然問先講啦, 無啦啦爆出來攪笑o的既.. 不過發問者都唔應該問婚姻狀況囉會帶點歧視

侯爵府

引用:Quote:dordor1207+發表於+13-5-30+17:50+某

原帖由 方方媽媽 於 13-05-30 發表
我都明白,某些行業,甚至某些職位,都需要知道個申請人既財政狀況,不過唔係我個文員位囉.
係我既角度睇,佢主 ...
Interviewer 如了解整體家庭生活既時候我只答享受家庭生活。

閒時同家人外出飲茶,行街

侯爵府

引用:Quote:dordor1207+發表於+13-5-30+18:12+In

原帖由 方方媽媽 於 13-05-30 發表
我比較少問呢方面既問題,
但我老闆就好多時都問,
因為佢覺得從家庭生活可以了解一個人好多野.
嘩,問咁多野過哂火啦。我見工啫唔係查家宅,通常我唔會多講私人野。只講工作,家庭與事業可共存。

首頁

尾頁

跳至