自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

方方媽媽 發表於 13-5-28 14:26
今日in左幾個人,總結少少心得,同大家分享.
見工忌:
1. 眼神飄散飄忽: 缺乏自信就對住塊鏡練多幾次,或搵個朋 ...

C6 話見過d 90後, 帶埋阿媽, 男朋友 上去見工.

其實我都試過一次, 我下屬話我知, 個女仔帶埋男友黎見工, 我吩咐下屬叫佢走, 唔洗見.

侯爵府

Rilakcc 發表於 13-5-28 15:27
我試過in人, 問佢點解想轉工, 佢答我"因為而家份工無得準時收工"......真係好坦白 ...

試個有個話同佢上司唔岩, 跟住仲數佢上司點衰 mouth:

biba2013  呢d out 得  發表於 13-5-30 16:57
vivibabyvivi  呢D一定唔會請  發表於 13-5-28 23:28
Chirley  呢D人咁『坦白』呀  發表於 13-5-28 21:04
msbtsui  c tak   發表於 13-5-28 18:36
stepchk  呢D咪型囉  發表於 13-5-28 15:35

侯爵府

yy-Fung 發表於 13-5-28 15:43
我見左十幾份工,得出既結論,運氣佔大部份。

一定唔係, 見工有技巧.

想當年我個舊同事同你一樣, 覺得搵工要靠運氣, send 幾拾封CV 都係得幾個有回音. 要搵好耐先有人請, 所以人工愈叫愈低. 但佢做野都OK 架. 後來我幫佢汁一汁個CV, 再同佢汁下D 見工技巧, 成功率即時大增, 人工仲高過佢本身既 MARKET VALUE 小小.

侯爵府

sherryyeung 發表於 13-5-28 15:57
可請教一下,CV可以點執,有乜地方要留意?

最基本係整齊(有D人連FORMAT 都冇汁就掟出街, 一行字出, 一行字入. D 字既FONT 又隻隻都唔同. ) , 冇錯字, 簡潔 (不要太簡單, 樣樣得一兩個字) , 個人資料, 有埋張4正既証件相, 要求人工, 同上班日期等等. . . 可以既就寫埋離職原因. 如果期間做過D好短既工(騎牛搵馬個D) , eg 未過試用期就走左, 做得幾個月又唔做個D, 除非係有信証明係TEMP JOB, 否則唔洗寫出黎.

上網摷下D 基本格式啦. 最好搵個有經驗既人再幫你過一過目.

而見工技巧, 你可以參考下JM係呢個TOPIC 既發言都會有得著

侯爵府

方方媽媽 發表於 13-5-28 16:07
完全同意.
我有一位做左十幾年導遊既朋友想轉行做社會服務機構既福利工作員.
我幫佢執CV,練見工,作好晒轉 ...

係呀, 所以"作"定d 離職原因係好重要架.

同埋我會教我朋友, 話你一定唔係最叻o個個, 所以你一定要"表現"得好有熱誠, 同對自己既工作態度好有自信, 因自己的工作熱誠和態度, 雖然經驗比其他人不足, 但都好有信心會盡快上手, 但問題係點練到表現出自己既"熱誠和態度"係好好呢. 呢點就要小心過火啦. . . 如果變左自大同作大, 會好乞人憎架. 呢樣都用左我好多時間同佢練..

方方媽媽    發表於 13-5-28 16:47

侯爵府

oxford0158 發表於 13-5-28 15:04
想問下, 用果有個人做一份工做o左十幾年, 你地會唔會覺得佢無用o既呢???
所以要係cv 下d 苦功, 盡量爭取見工機會.

侯爵府

nono76 發表於 13-5-28 17:02
見到甘多位高手. 我又想請教下各位

如果我係因為想要返5日而辭職, 甘走既理由係咩好呢? (我做左份工快9年l ...

平時ot唔係問題. << 只要你去見既新工係返 5日工, 照講想搵份5日工都唔怕, 不過你要表明如公司有需要時, 除了平日可以開ot 外, 即使是sat, sun, public holidays, 只要工作需要, 即使沒有ot 錢, 都會以完成工作為先. (你個心係唔係咁諗都好, 攞左份工番黎先決定去唔去做 !)

侯爵府

nono76 發表於 13-5-28 17:27
哈...講到甘誇

我怕佢會甘,你甘ot 發, 甘唔駛返5日la...haha

所以臨場表現好重要, 熱誠得黎又唔可以太誇.

侯爵府

bkteapot 發表於 13-5-28 17:36
即係你覺得可以響interview既時候問?

人地問你有咩問題時, 你盡量問下頭先interview時冇講過, 而係有關工作既問題先 , 先再好問返工時間和福利.

bkteapot  thank you very much  發表於 13-5-28 17:54

侯爵府

moonszema 發表於 13-5-28 19:05
唉,可惜我身邊無朋友係做HR。無得幫我執執份CV

你搵下邊個朋友好容易見得成工, 又守得秘密既人都可以架啦, 未必一定HR .

侯爵府

小歪仔 發表於 13-5-29 12:00
咁會唔會over左?
如果公司真係sat, sun都要求員工ot,而自己其實係極不情願,咁公司咪覺得"請你果陣就乜都 ...

我話sat, sun, public holidays都可ot, 其實意思係視孚你見既工種, 如做account, 年尾audit, 真係新年假都冇得放, 又例如公司有fair / exhibition 擺, 就算係5日工, 真係間中既sat, sun, public holidays 都冇得放假. 所以點樣做到恰到好處就要睇自己功力. (因中文打字慢, 所以之前小左d 詳細解釋)

另外, 有時見工時, 你先可能聽到d 唔係好岩自己心意既野, 你都唔應該黑面 , 也要大方得體去回答, 例如即使想搵朝9晚5既工, 點知要放6點, 但我建議先盡量爭取最好表現先, 完成整個面試, 呢樣係禮貌, 也可當面試實習, 為下份工做好準備. 到人地真係請你的時候, 再拒絕都唔遲. 因為人好得意, 我唔做一件事, 但見工成功率可令自己自信大増, 相反, 每每失敗, 自信心一定會動搖.

再講, 如果份工同你意願相差太遠, 根本唔應該上工.

方方媽媽  完全同意.就算點唔鐘意份工或個面試既人,都要有禮回應,當練習囉.  發表於 13-5-29 12:34

侯爵府

kekeka 發表於 13-5-29 12:05
我反而想問, 如果公司有意將成個dept 北移, 未實行, 只係由d 人自動流失, 唔再係hk 請人, 咁我去interview ...

其實唔同既interviewer 有唔同既喜好和思想, 所以冇人係會100%成功取得每個職位. 你係朋友就係個10%非常人, 你盡量配合其餘個90%普通人就可以了

首頁

尾頁

跳至