婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由+草子@+於+13-05-28+發表因為

原帖由 Ranb 於 13-05-28 發表
哈哈,同你差唔多!99係c6 20歲已經打算綁住佢一世!c6揹起層樓,99姑仔各有自己房,安排妥當!

...
咁6299原本住個層呢?我99俾咗姑9同拖鞋王住,自己同62就根我地住

禁止訪問

回覆:Traily 的帖子

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

$$$$$嘅問題………

大宅

回覆:大家係咩原因同左6299住?

6299無買屋,租樓住。
我地婚後搬出來租屋二人世界,依家打算買屋,6299叫我地買大d, 62退休返鄉下,99一個人要同埋我地住。
有錢買屋都要同99住

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

老爺奶奶間屋夠大我地有足夠空間,所以無諗原因呀!

子爵府

引用:6299無買屋,租樓住。我地婚後搬出來租屋二

原帖由 Diorsnow 於 13-05-29 發表
6299無買屋,租樓住。
我地婚後搬出來租屋二人世界,依家打算買屋,6299叫我地買大d, 62退休返鄉下,99一個 ...
咁點解99唔跟62返鄉下?

公爵府

我係因為細仔出世,工人搞唔掂,我老公話叫奶奶過來幫手,同我講奶奶唔會長住,細仔一入幼稚園佢就會走,我當時好儍好天真咁信左,而家細仔三年班了,奶奶仍然喺我度住,睇個勢,佢餘生都會痴住我哋住,走唔甩

大宅

草子@ 發表於 13-5-29 08:03
咁點解99唔跟62返鄉下?

99 話唔慣鄉下生活。另,62鄉下仲有女麻女麻,99應該都唔想同自已家婆住。
但當年我地未租屋時同 6299一齊住過一排,99個時係話唔想同我地(或者only係我)住。
依家又死chur 住叫我地買大間D,預間房比99~~

大宅

mugtaitai 發表於 13-5-29 08:34
我係因為細仔出世,工人搞唔掂,我老公話叫奶奶過來幫手,同我講奶奶唔會長住,細仔一入幼稚園佢就會走,我 ...
佢原本間屋呢??
可唔可以話仔仔越大,越要多空間?整多間書房比仔仔之類??

公爵府

Diorsnow 發表於 13-5-29 15:30
佢原本間屋呢??
可唔可以話仔仔越大,越要多空間?整多間書房比仔仔之類??
...
佢原本間屋仲喺度架,佢而家一個星期五日喺我度,一兩日返自己度。屋企已經有書房,兩個仔又各自有自己房,奶奶喺度住時會同細仔一間房,我好難開口話仲要多d空間,而且老公唔支持,佢覺得當日奶奶幫過手湊細仔,除非佢自己話走,否則叫佢走好似過橋抽板咁,佢話做唔出

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

lovececing 發表於 13-5-28 21:25
因為慳返d錢,出去租屋宜家最平都8,9千蚊,仲有水電煤,租咗樓又難儲錢,所以唯有同99住,好彩係仲未有小 ...

我都係差唔多. 岩岩過左申請公屋個金額少少, 出去租而家起碼8千以上, 仲有其他雜費, 到時生活會好吃力。
同6299住開支少d, 可以儲返個錢留到第時真係捱唔住先搬出去.
我都係一直咁諗, 無論如何都係搬左出去先生bb, 因為6299屋企唔夠住.

子爵府

引用:Quote:草子@+發表於+13-5-29+08:03+咁點解9

原帖由 Diorsnow 於 13-05-29 發表
唔夠$買大間d喎:;pppp:等中6合彩先啦

大宅

賣左細樓,搬返去等買大啲,點知樓價一升再升,但都係頂唔順,依家租屋住住先!

男爵府

一個字:錢

別墅

引用:我見好多人同6299住都受好多委屈,我想知點

原帖由 Traily 於 13-05-28 發表
我見好多人同6299住都受好多委屈,我想知點解又會一齊住?責任?少d開支?老公/6299決定?
我係因為等公屋 ...
因為無人願意自動和麻煩99住!我老公係屋企最後一個結婚,個責任就變成左我要和99住!我老公排第三,其實係唔係應該大哥同番阿99住先對呢?我好想逃出生天呀!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Traily+於+13-05-28+發表我見

原帖由 花千雪 於 13-05-29 發表
因為無人願意自動和麻煩99住!我老公係屋企最後一個結婚,個責任就變成左我要和99住!我老公排第三,其實係 ...
你地冼吾洗等儲到錢先搬出去?

子爵府

老爺走左,C6決定搬去同99一齊住。

子爵府

引用:Quote:原帖由+Ranb+於+13-05-28+發表哈哈,

原帖由 草子@ 於 13-05-28 發表
咁6299原本住個層呢?我99俾咗姑9同拖鞋王住,自己同62就根我地住
原本個層放租,知我地結婚就賣左舊樓,62一早走左,我地無可能趕99姑仔走,自己又無錢同時供多層

子爵府

引用:Quote:原帖由+草子@+於+13-05-28+發表咁629

原帖由 Ranb 於 13-05-29 發表
原本個層放租,知我地結婚就賣左舊樓,62一早走左,我地無可能趕99姑仔走,自己又無錢同時供多層 ...
我地之前都供唔起,依家死慳死抵都供到,但唔好有咩意外生病囉,有就等收樓啦。。。。所以想租住先,點知新界樓都要8k租,仲要雪櫃個d都無。。。。有就要成9-11k。。。crazy

大宅

有左之後因某d原因無工返,少左收入,租開那兒又細,BB床也放不下。C6就氹左我返去6299度住!以前相處好好,一齊住先發現表面衛生內裡污穢,生左之後又煩到咩咁。本來想做兩年FTM都放棄左,生完即搵工,依家搵緊地方搬

首頁

尾頁

跳至