烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

減齡達人勳章

‘紅外线測溫儀’...... 想買幾拾蚊嗰d嚟測爐溫用, 唔知凖唔凖? 有冇jm用過呀?

唔識放相添......改放 link http://s.taobao.com/search?initi ... earch_radio_all%3A1

水晶宮

引用:‘紅外线測溫儀’......+想買幾拾蚊嗰d嚟測

原帖由 oilaioilai 於 13-06-08 發表
‘紅外线測溫儀’...... 想買幾拾蚊嗰d嚟測爐溫用, 唔知凖唔凖? 有冇jm用過呀?

唔識放相添..... ...
唔得架。。。一開爐門,溫度就會跑掉~

而且你射不到爐內空氣的溫度,只會讀到爐後壁的溫度,不準確的啊~

(=^ω^=)

珍珠宮

大廚勳章

紅外線 測溫槍 會好易測錯㗎 .... mouth:

我嗰枝 紅外線測溫槍 算係比較好 d , 可以調節 emissivity 值 , 去彌補 唔同物體表面 因為 紅外線釋放比率 不同 而出現嘅誤差 , 不過 都好易 set 錯、測錯

市面上 , 大部份嘅 廚房用 紅外線 測溫槍 , 都係 set 梗咗 emissivity 值 ~ 0.9xxx... 不能更改、fine tune
用來 量度 水溫、人體皮膚溫度、或者某牌子嘅 teflon 易潔塗層表面溫度 等等 唔太反光嘅 "平面" 都還可以 .

量度 瓦煲、陽極鑊 就會將溫度 報細咗 好多 .

如果用嚟 測量 不銹鋼表面嘅溫度 , 就 報細得 更離譜 !!!

量度 "彎曲" 表面 嘅溫度 亦會出錯 , 向內彎 就 報大 溫度、向外彎 就 報細個 溫度 , ....

隔住玻璃 嚟量度 又係唔會準確 , 有 d 玻璃會過濾 紅外線 , 有 d 又會反射紅外線、但某種角度 下又會透出紅外線 , 玻璃本身嘅溫度 亦會釋放紅外線 .......

量度 空氣 就最易出錯 , 空氣本身係透明 , 所以 測出嚟嘅溫度都一定係背景嘅溫度居多 !
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

減齡達人勳章

tammy2008 發表於 13-6-8 03:02
唔得架。。。一開爐門,溫度就會跑掉~

而且你射不到爐內空氣的溫度,只會讀到爐後壁的溫度,不準確的啊~
多謝你答我喔 ...... 好彩有上嚟問吓先, 唔係屋企又多件垃圾 .........本身有用開入爐溫計, 但個爐細, 每次出入焗盤都踫到, 已經跌壞咗2個喇 好想換大爐呀......但冇地方呢

子爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 13-6-8 13:22
紅外線 測溫槍 會好易測錯㗎 ....

我嗰枝 紅外線測溫槍 算係比較好 d , 可以調節 emissivity 值 ...
嘩!! 好詳細喔 ...... 原來唔可以咁用, 多謝哂你喔

khman  You are welcome 發表於 13-6-8 14:48

水晶宮

oilaioilai 發表於 13-6-8 14:21
多謝你答我喔 ...... 好彩有上嚟問吓先, 唔係屋企又多件垃圾 .........本身有用開入爐 ...
啊, 不客氣啊....

其實啊, 測試爐內溫度, 我自己覺得不用每次都放入溫度計的啊...... 間一段時間去檢測一下便可以了 ~~

除非焗爐經常不聽話, 否則就盡量去信任它吧 ~ 它會好好回饋妳的耶 ~~

首頁

尾頁

跳至