自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我亞妹講盡都不明 , 有時AA制好 , 但在節日都要比返晚飯錢給男友,就不太好囉
昨天我家人同佢男友一齊食反 , 食完 佢男友比錢 之後我亞妹就除人數比回錢佢男友 , 男友冇出聲照收回 .... .....

hello hello

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ok 喎, 夠均真; 第日做咗妹夫係咁, 就話佢孤寒啫!!

lok1503    發表於 13-6-9 17:23

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:亞妹要比回錢男友

有無請過你地食飯??

男爵府

有乜問題?

成人每日應進食400g蔬果

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我亞妹講盡都不明+,+有時AA制好+,+但在節日

原帖由 叮噹小孩 於 13-06-08 發表
我亞妹講盡都不明 , 有時AA制好 , 但在節日都要比返晚飯錢給男友,就不太好囉
昨天我家人同佢男友一齊食反 , ...
你妹好大方,但男友就吾夠大方

咁總數食左幾多錢?會吾會一餐食人千幾蚊先?如數太大,大家都係打工仔,又搵吾多,夾返吾成問題

伯爵府

學生?幾大?做野未先?

珍珠宮

拍拖幾耐?仲有比照收都吾似想天長地久

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:ok+喎,+夠均真;+第日做咗妹夫係咁,+就話佢

原帖由 cy101 於 13-06-08 發表
ok 喎, 夠均真; 第日做咗妹夫係咁, 就話佢孤寒啫!!
我覺得婚前係甘,婚後都係甘

capricornbb  agree  發表於 13-6-8 15:45

大宅

BK Milk勳章

咁如果餐飯食左成千蚊既,我覺得你妹咁做都正常

大宅

有時做男仔都幾慘, 又話要男女平等, 講到俾錢, 叫夾番錢又俾人話, 男友啫, 拍拖都唔係吓吓要人找數啦!

stkyo  咪係!又未結婚,點解一定要個男既找數!  發表於 13-6-8 23:52
good_pig  同意, 唔係要女仔請男仔都冇問題啦  發表於 13-6-8 16:52

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

但點解節日要呀妹個男朋友請嘅?

chunheimama  x 2  發表於 13-6-8 18:17

琥珀宮

如果佢男友唔諗住請你家人食飯,你妹應該唔好叫男友比錢先,寧願你妹比錢再收番男友個份!各地方文化唔同,在香港general來講,佢男友都幾小家,呢d人結婚後都多數同老婆計到足!

808280    發表於 13-6-8 15:16

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果你地一家人自己做節,佢又未係你妹夫,收番錢又好正常。

chunheimama  x 2  發表於 13-6-8 18:17

伯爵府

首先問題係,點解係佢男友俾?一圍枱我諗都要二三千啦,俾著係我屋企人,唔會要我男友俾錢,但如果佢男友爭住俾,咁就唔應該收反

chloeyiyi    發表於 13-6-8 20:44
芭芭拉

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

樓主,你會晤會提供埋其他資料?
例如有幾多個人食?食左幾錢?
如果淨係得你父母+妹妹+男友4個食,
佢收返你父母錢,又真係小家左啲嘅!
但如果餐飯有你父母+樓主你一家+其他兄弟姊妹(甚至加埋另一半),噤多人!
噤你地夾反一份錢又好應該喎!
(當然父母晤計啦)

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無問題喎!點解要你亞妹男友一個比哂?佢比哂代表佢好仔?唔比哂就代表佢衰仔?

sammi

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

引用:首先問題係,點解係佢男友俾?一圍枱我諗都

原帖由 媽咪面 於 13-06-08 發表
首先問題係,點解係佢男友俾?一圍枱我諗都要二三千啦,俾著係我屋企人,唔會要我男友俾錢,但如果佢男友爭 ...
Aa制先好,女仔起碼唔cheap,我以前都會!

夠食夠用已經超級好不容易, 知足常樂,苦中作樂!加油!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

成餐飯, 其實期望邊個俾? family gathering習慣邊個俾? 有無同阿妹傾過, 可能女生外向, 想男友儲下錢都唔定, 所以出口代佢收數?
ps: 我既心態就係, 感情好難講, 萬一佢地將來鬧散咗, 點知個男仔會唔會用呢d野數番個妹, 我唔想個妹委屈咋!

大宅

結婚前都係甘,婚後一定計到足

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

同親個GF 成家出去食飯都要禾找數,

咁個男仔咪好大件事?

老老實實,

如果次次都係要禾找,

禾去1, 2次之後就唔會再出現,

不過之後又會比女家D 人講,

話禾唔比面,

茅禮貌.

P.S. 樓主咩都無講, 所以假設個男仔係普通打工仔1 個 (如果搵幾皮野1 個月, 餐飯食2,3千銀, 佢都唔會肯收返錢啦)

首頁
12345...7

尾頁

跳至