基督家庭

跳至

首頁
45678...88

尾頁

複式洋房

Re: 天主教既父母一齊分享下

栗子媽媽:

其實我並非什麼老師,真正的導師是天主自己!我只是想藉著慕道班幫助一下自己及其他人,更加對信仰的認識,加深各人與天主之間的關係,同時亦希望可以藉此為天主獻出些微力量吧!

妳問的問題幾好喎!不過我想清楚妳係想問點解會有咁既動作,定係什麼原因要認為我們有罪?

栗子媽媽 寫道:
noelandy

呢位老c,新鮮人有野問
典解 "我罪.我罪.我的重罪" 要 心口既

複式洋房

唔知各位媽咪係全職媽咪定係在職媽咪呢?小朋友幾大個呢?

我就有一個九個月大既囡囡,係在職媽咪呢嫁! :lol:

侯爵府

我係問動作jet
[quote]
noelandy 寫道:

我想清楚妳係想問點解會有咁既動作,定係什麼原因要認為我們有罪?

子爵府

noelandy,

我是在職媽媽, 住深井區, 灣仔上班。有未信主的丈夫及一名5.5歲的兒子。

我看, 栗子媽是講那個"搥胸"的動作呢!

Mmm.... 我其實也不知道來龍去脈, 但我感覺這個動作是「痛心認罪」的記號(sign)。 "搥胸"這個動作,在日常也會用,尤其在做戲劇時,是一種自責、懊悔、痛心...的表示。

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

侯爵府

我係一個問題少婦新鮮人
在職
tko人
有一粒就黎5對既栗子囡囡 :lol: :lol:

大宅

我又介紹下先 我是慕道者, 老公係教友 仔仔未夠4歲!
在職tko番工, 香港東區住!

複式洋房

好高興認識兩位!

栗子媽媽:
恕我笨拙,請問tko人是指什麼?

講番妳所提出既問題:

據我所知,妳所講既搥胸既動作,係每台彌撒開始時,進堂禮裡面的懺悔禮,不過喱個懺悔禮又有別於我地修和聖事(告解)既悔罪禮,至於點解要搥胸,我都無特別去查考佢既歷史或者來源(所以我話喱個係好問題呢!哈哈!我地做左咁多年都無特別考究,多謝你既提醒!),不過正如jk67jk所講,我估計應該都係表示對我地內心或者外在行為上的過失,表示悔意既行動,禮儀上好多類似既動行都有其含意,係由教會經過幾千年所累積而成,而我見喱個行為(搥胸)都好能夠象徵到我地既痛悔,亦都好配合整個彌撒禮儀既流程:
進堂詠->問候->懺悔禮->垂憐經->光榮頌,然後開始聖道禮,一步一步由個人走到共融,好靚呀!

複式洋房

同時好歡迎認識到妳four 44!
又係tko人??
睇黎各位都係我既師傅喎!個個都有四五年揍仔女既經驗,有時間麻煩多D指教下我喱個蠢媽媽吧!!

大宅

hihi noelandy

tko 將軍澳 我係tko番工! 我係hk人!

侯爵府

FOUR44係TKO返工
我放工至返TKO JET

FOUR44係係咪係TKO望彌撒呀

侯爵府

noelandy
我比基督教MILK過
所以基本上我係一個問題教友
所以問題多多,一有人比我問就5放過架啦
你原諒,體諒下小妹啦

複式洋房

我點會介意呢!求之不得啦!教學相長嘛!妳唔問我仲以為我知添!哲學都係由問題開始著手嫁!妳唔問我唔放過妳添呀!

講開,其實我都係基督教有過一段時間,仲受浸左添!我相信信仰係要不斷去尋求既!聖奧思定都尋求左幾十年啦!

放工啦!下次再講!

大宅

栗子媽媽

我一般會去海星堂同聖遒達! 嘻 星期一至五先會係tko!
我做女果時(小四至中學..再由出黎做野一段時間)都係基督教番過團契, 未受浸!

侯爵府

o華................ 好驚呀
咁多人陪我返過基督教,仲有人陪我浸過tim呀
講個笑話比大家g
我一路未同神父講過我既history,不過佢都sense到我d language好基督教架啦
到就黎洗禮時,我先睇文章g道洗禮只可以有一個
我咪鼓起勇氣同神父講之前係基督教浸過la
我仲比個fd inch我,如果神父5比我今年洗,栗子咪冇宗教分law
不過,我覺得 士有所多有所不為, against主既野係5可以做既
於是................我要提前係成個堂區既人面前做堅振law
神父話佢70對人,只有兩個學生係咁咋 (不過,我fd話係冇人好似我咁坦白多d)

子爵府

我中學都係基督教, 但係冇返過佢地的團契 (只去過一次), 因為是自願性參加的, 我就係怕左佢一坐落去第一次, 就開始問決志, well... 我領左洗, 係天主教, 咁... 其實我決乜志jet! 俾人追多兩追、逼多兩逼... 咪攪我... 唉! 點解人人都要決志喎!話就係自由, 但係氣氛就一d都唔係自由。 :-|

侯爵府

聖遒達......係咪即係近吉之島果間呀
亞女 sunday school leave 我有時都要果度架
four44 寫道:
栗子媽媽

我一般會去海星堂同聖遒達! 嘻 星期一至五先會係tko!
我做女果時(小四至中學..再由出黎做野一段時間)都係基督教番過團契, 未受浸!

大宅

聖遒達......位於北角同炮台山中間, 堡壘街再上既建華街!

我地堂區都有2個慕道班老師係 基督教轉過黎架! 導師喎!

我上堂呢就要記過晒d名囉 福音都要記過晒! 係知道d故仔囉!

侯爵府

sammmmmmmmmmmme story as me la
four44 寫道:

我上堂呢就要記過晒d名囉 福音都要記過晒! 係知道d故仔囉!

男爵府

four44,

你聖猶達架? 我以前都去聖猶達架
爭d就響個度領洗

我好細個都返過基督教教會
我覺得 果個教會既人比較 熱情
加上我讀天主教學校
所以就 加入左天主教大家庭喇

呢排有d 野比較煩惱
就係唔知應該點樣 灌輸信仰既知識比仔仔
好多人同我講淨係靠主日學同學校就ok(我仔間學校係基督教架)
但我覺得唔夠.. 應該可以點做

子爵府

aloymom,

小兒讀沒有宗教的幼兒園, 丈夫不是教友, 我也曾有這的憂慮。

我為兒子來年選了一所天主教小學, 基本上我一定會選天主教小學;幼兒園沒有宗教是因為天主教沒有全日制的在我區內。

我自己覺得,身教與言教同樣地重要呢!

兒子對我在家中讀聖經很感興趣, 每次我一拿起聖經, 他便會拿他的, 要我講聖經故事。 祈禱方面, 我不得不承認很少晚禱的習慣, 我平日多在上班途中祈禱, 有時在回家途中也會; 但一回到家中, 又累又忙, 什麼也忘記了。 所以, 我兒直至現在, 對祈禱也很沒有心。 而且有一樣事情我感到比較煩惱的是, 我兒常問我天父在那裡?祂怎樣聽我說話? 天空上面是太空, 天父在太空的那兒呀? :-| 我有時很想問上主, 為何小兒那麼多問題, 不似其他小朋友一樣的純真, 講乜信乜..... 我不禁想起聖奧斯定的一生 ~ ~

家中我也放置了不少幼兒的聖經故事, 基督教的多些, 因為天主教的實在太少了! 我也買了差不多所有天主教出版的漫畫聖經/福音/比喻; 現在可能還未有用, 但就是放在他書架上, 企望他日有需要時隨手可及。

首頁
45678...88

尾頁

跳至