母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

由頭到尾只做全泵型媽媽

如果我想由頭到尾都只全泵型媽媽, 唔知得唔得呢?
有冇媽咪可以分享下?
有咩要留意呢?

thanks!

我買左: medela swing 電泵, 多奶茶, 同羊脂膏.
仲有冇咩要預備好呢?

男爵府

Re: 由頭到尾只做全泵型媽媽

全泵型?緊係得,你睇下
全泵型都可以到一歲的見證

呢個媽媽係全泵型,泵足一年,但你問佢,佢想做全泵型還是埋身餵,我好肯定咁同你講,佢想做埋身餵(hellocandy唔好意思,代你答).

我並不是全泵型,但我覺得全泵型係要好有毅力的,你準備了好多硬件,但問一句你準備了軟件沒有?軟件係不怕辛苦,尤其你想做全泵型,你準備了無限的毅力沒有?

對不起!我不是要潑力冷水,但想你知道全泵型係好辛苦,因為要洗泵,又要餵,又沒有了和bb親蜜的時間.

言詞表達不好,請其他媽媽補充.

男爵府

我就係全泵型既媽媽...唔辛苦啵!!!!!!...咪自己嚇自己啦... ...有咩唔明 pm 問我啦..

大宅

yau_grace,

我都係架, 有咩都可以問架

bee bee 仔已經一歲啦... 佢全人奶到十個月架.

複式洋房

Grace,
I am a 全泵型媽媽, if I had a choice, I would have bf my baby directly so I strongly encourage u to bf your bb directly ar.
Honestly, I found walking on this road is quite tough. You have to be very堅毅+無比愛心. But with the help of this forum, I think u can do it.
I will be ready to help as well!
該用戶已被刪除

別墅

我都係全泵型working mum,不經不覺我bb已經七個多月,係幾辛苦的,尤其日日都覺得唔夠

大宅

Yes. I am also a 全泵型媽媽. My BB will be 11 months old next week. I'm now pump twice daily. As I prepare to quit pumping milk. (Leave more time to sleep)

Don't worry.

You have to sleep more as you can.

大宅

請問全泵型媽媽, 問點樣可以bump到多d奶? 原本想早晚同中午bump奶俾亞b第2日食.
我想係食lunch的時候係公司bump奶,但係又怕bump得少. 而家係屋企每次bump奶由3-6oz不等. 所以驚到時係公司bump唔夠亞b第2日食(2餐).
係咪分開幾次bump(加埋)會俾bump1次多d奶? 不過係公司都唔可以bump咁多次奶(因為唔可以成日唔見人, 我仲坐正老闆對住個個位, 唉............). 點算? :-(

洋房

你地好勁呀 我個小b剛剛一個月,由於小b唔肯直接食,所以我變成全泵型媽媽了,但我好想知有咩方法可以每次都泵多d,又可以餵到小b半歲以上,我e+每次泵20-30分鐘,每隔3小時就泵啦,但每次得2-3oz,要補1oz比小b食,我怕遲d會越泵越少,你地分享吓
29個惠康印花=$15 網褲4條=$40;高潔絲產婦衞生巾(全新未開過)10條,送1片佩儷試用裝=$15 Pampers甜睡BB年曆=FREE;Friso美素樂no.2 $8 coupon 4張=$10 以上物品可用 pampers M/L片或思詩樂乾/濕棉或其他bb用品同我交換,馬鞍山交換.

複式洋房

DEL

大宅

畀面勳章

我都係個全泵型的媽媽,但間中都會貪個溫馨感覺而埋身餵,但餵完一次就要休息幾天,因為阿女唔識食,會食損我的乳頭,如果能夠揀,我希望做個埋身餵的奶媽囉,因為又要上班,又要泵奶唔係一件易事,少啲恒心都唔得,因為每天都是早睡早起,早上五點幾起身,晚上十二點幾至一點才有得睡,早上帶着個沒靈魂的軀殼上班,眼睏時又唔敢飲咖啡!
我現在都泵了四個月多,我希望最少可以泵多兩個月,當然可以的話,我想泵到小B一歲啦!
至於怎樣增加奶量,可以參考這個媽媽的做法
-->http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=737738&forum=35&19

大宅

由琛彥6星期大, 因要返工, 方便家人同爹爹照顧, 開始全泵到現在, 差不多,泵咗16個月多喇, 仍支持到全人奶.

現仍忐忑減產........[size=large]但只要有"信念", 全泵應該是沒問題的.

我個人覺得最好當然是全泵同埋身兼溶, 但可能環境因素, 用盡其他方法, 總之有媽媽奶食到, 就 Good Good la!!!

大宅

唔好意思
我有一個問題想請教大家~
我依家個b四個半月...係全人奶既

頭三個月都係埋身餵(自己湊)

第四個月開始我個b放係奶奶度湊
每日(星期一至五)放工都運奶返去俾佢食另加一餐埋身
不過星期五晚到星期一早上第一餐都係埋身餵

依家問題就黎喇
我每日pump既真係for明天
不過有時公司要ot
遲左返奶奶度
佢想餵我個b食奶粉..因為唔想佢餓
但我個b試過2次食完之後嘔..仲要係嘔到去睇醫生

好似尋日
我又開ot
我奶奶開奶粉俾佢
佢今次點都唔肯食
仲要poo返口入面0的口水出黎
結果...佢0個餐只係飲水
等我返到去餵佢佢先食~

咁我可以點呢?

星期六日先最緊張
因為已經埋身餵
但係又要pump定星期一既量
真係

複式洋房

I used to be a poor mom who needs to feed my bb with some formula. Now, I can solely feed her with my milk and still have stocks in fringe.

Dear all bf mom, the only way to increase milk supply is to pump/ feed more. In my case, I pump 6 times a day. Sometimes, it the supply drop a bit, I do not stop pumping (if situation allows) until I get the amount I want. As a result, my production level is quite constant.

Pls don't doubt this method, I insist doing this for at least 1-2 wks before I can see my milk supply increase a little. Just want to emphasis that everyone actually has the ability to be a "full milk ma"!! Add oil!

男爵府

getdaisymay 寫道:
Dear all bf mom, the only way to increase milk supply is to pump/ feed more. In my case, I pump 6 times a day. Sometimes, it the supply drop a bit, I do not stop pumping (if situation allows) until I get the amount I want. As a result, my production level is quite constant.

Pls don't doubt this method, I insist doing this for at least 1-2 wks before I can see my milk supply increase a little. Just want to emphasis that everyone actually has the ability to be a "full milk ma"!! Add oil!

對的這是一個非常有效的方法,當你沒有奶出時,再多泵5分鐘,好多時候會有第二次的噴奶反射(但我們並不是渴望第二次噴奶反射,而是俾d訊息我們的腦,我們需要多點奶),如果你每次都係咁做,過一週,你的奶量會好明顯有所上升.

複式洋房

Want to clarify more:
I drank lots of fish+papaya soup right after my delivery but I can still pump less than 1 oz when my bb is 2-3 weeks.

I therefore pump every 2hours + wake up at night to pump to increase my supply so I actually pump more than 6 times when I was still a poor mom.

I keep doing this at least 1-2 weeks before my milk supply increase just a little bit. This 1-2 wks is very critical, if u doubt the effectiveness of this method and do not insist, your body may not adjust that fast and increase its supply, and therefore, u won't be able to get the result u want.

My bb is now 5.5 months, I pump 6 times a day and can get XX oz (igore the amount as it shouldn't be any pressure to all bf mom). Sometimes, if the supply drops a bit, I do not stop pumping (if situation allows) until I get xx oz I want. As a result, my production level is quite constant.

From poor to rich, I can do it, u can do it!!!!

子爵府

我意思係, 我想 bb 由一出世開始我就做全泵型媽媽, 可以嗎?

我知我預備左的係硬件, 所以, 而家咪上黎搵軟件囉. ^.^

其實, 我本來都想埋身餵的. 但可能因為上胎的恐懼, 所以問下有冇機會做全泵型媽媽.

我係個幾完美主義的人, 我上胎連奶粉都冇買, 諗住全人奶.
但結果 ..... 我生完後恥骨勁痛, 痛到成個日唔郁得咁滯.
連訓又唔得, 坐又唔得, 好辛苦.
隨著而黎的, 係不同的抑鬱先兆. (因為我接受唔到自己係咁)
好喇~ 堅決出院返到屋企, 仲衰, sofa 又坐唔到, 床又上唔到, 只有坐在有得高低的電腦椅. 唉~ 冇其他野可以做.

bb 出世, 落左兒科. 第三日上返黎時我又因抑鬱而少少拒絕佢. 出院前叫做好少少, 試過埋身餵兩次, 但應該係冇奶的.

返到屋企第二日, 個胸勁痛又唔知咩事.
想泵又痛, 又怕自己接受唔到餵唔到人奶而精神崩潰.
結果, 我放棄了餵人奶. 繼續 bb 的全奶粉生活.
但, 谷奶卻換來另一次的陣痛放在胸上. 凍敷/ 止痛藥/ 回奶東西 ..... 乜都試齊. 唯有捱多一晚的 '痛', 第二日開始食強力止痛藥都開始叫捱到.
但, 每次見到 '母乳係對 BB 最好的食物 .....' 一句, 我又會忍唔住喊. 每次上黎見到妳地咁堅持, 我又覺得自己好冇用 ......

不過~ 唔緊要啦~ 我相信呢 D 已成過去.

我只希望呢胎可以比 BB 飲到人奶. 盡力而為.
因為我又要自己坐月, 又要湊大仔. 所以, 諗住全泵型的話 daddy/ 婆婆可以間中幫到自己, 等自己休息得到.]

anyway, 謝謝妳們的回應. 希望我可以成功.

男爵府

yau_grace

如果你係自已帶,我諗你應該考慮下全埋身,因為要做全泵型,會增加你的工作量.要洗泵,洗奶樽,又要餵,又要消毒,你可真考慮清楚.

不過你暫時無須擔心咁多,也無須急于決定你要是否要做全泵型,放開點,到時先再選擇,但我建議你一開始真的要埋身餵,然後再決定是否全泵型.全泵型也可以餵好耐但可能工作量較埋身餵要多的.

你有時間先看看版主關于人奶的資料

男爵府

同意 bbpooh 所講, 可以先試下埋身, 如果真係唔得先全泵囉.
個人認為當bb開始大, 埋身食時果種溫馨會加強你繼續餵落去既決心. 好似好多全泵媽媽 (如講錯咗唔好意思) 都係諗住餵到一歲, 但係如果有埋身既媽媽就會好似吸毒咁, 餵到上咗癮 , 會想餵耐啲, bb 既鼓勵都好緊要架.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊