2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

前幾日開始因為bb開始唔夠飽,又未好識食糊仔(每日食幾啖,果茸or菜茸), 所以幾日前開始係佢ge奶到加米粉用樽喂,一直食開6安,我6安奶加2匙米粉,以前4個鐘一餐一日4餐,加左米粉之後襟飽d, 5個鐘一餐一日3餐,會太少嗎? 其他時間就訓覺,時間大約如下:12點左右訓醒第一餐,5點第二餐,10點第三餐,之後訓覺到第二朝都係大約11-12點,我怕1日3餐會唔會太少呢?附上仔仔今日半歲生日照一張,期待JM分享及解答,thank you soo much

biloveu  嘩, 你個B好得意呀! 想問你BB坐個張CHAIR係邊度買? 幾錢呀?  發表於 13-6-14 13:57

複式洋房

畀面勳章

回覆:edsfamily 的帖子

聽落3餐係好似少咗d, 但睇張相佢都肥肥白白,又瞓得2200-1200,相信問題不大。6個月去咗健康院未?問吓姑娘

男爵府

引用:聽落3餐係好似少咗d,+但睇張相佢都肥肥白白

原帖由 nicolechingx 於 13-06-10 發表
聽落3餐係好似少咗d, 但睇張相佢都肥肥白白,又瞓得2200-1200,相信問題不大。6個月去咗健康院未?問吓姑娘 ...
未去呀,25號先去呀,係囉,但佢又好好肉地ga wo, 呢幾日覺得佢大比又粗左dd tim, 咁樣囉,算唔算大隻?

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

我個女6個月一星期大, 佢由5個月開始就唔可以4個鐘一餐! 唯有餵返密d, 3-3.5個鐘餵一次, 但我係餵人奶, 無奶粉咁頂肚呢。到快6個月, 我真係頂唔住好攰, 先開始加固體, 由於剛起步, 都係要3.5個鐘餵一次奶, 一日要餵5-6餐奶。
我一直覺得奶粉加米粉餵做法唔好, 同埋我呢邊醫生一直強調唔好咁做添! 比我會加多安奶, 或者餵多餐奶, 等bb食糊好左先再調整返。

男爵府

引用:我個女6個月一星期大,+佢由5個月開始就唔可

原帖由 mrs.cool 於 13-06-11 發表
我個女6個月一星期大, 佢由5個月開始就唔可以4個鐘一餐! 唯有餵返密d, 3-3.5個鐘餵一次, 但我係餵人奶, 無 ...
醫生有冇話點解唔好?我仔就算開多安奶佢都未必食到ga, 6安就6安,唔知點解,我奶奶同d 親戚都係教我加米粉,話如果唔夠飽,但我見佢加左之後都冇野wo, 便便都正常

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 edsfamily 的帖子

好得意呀!!
隻大脾仔好肥美

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mrs.cool+於+13-06-11+發表我

原帖由 edsfamily 於 13-06-11 發表
醫生有冇話點解唔好?我仔就算開多安奶佢都未必食到ga, 6安就6安,唔知點解,我奶奶同d 親戚都係教我加米 ...
醫生無特別講,次次去檢查問題都有問有無咁做,我估如果話有,醫生先會詳細問?不過我之前睇書/文章有提,加米粉落奶用樽餵,會容易造成窒息,同埋阻礙BB學習用匙食固體。其實用粥水開奶我都唔多buy, 尤其BB仲好細果d, 個胃未發育好,怕佢消化唔好日後腸胃會差,影響有時唔係即時見呢。如果BB一次係食唔到咁多量,應該俾佢小食多餐,你不如試下加多餐奶,佢飲到幾多就幾多。

男爵府

引用:Quote:原帖由+edsfamily+於+13-06-11+發表

醫生無特別講,次次去檢查問題都有問有無咁做,我估如果話有,醫生先會詳細問?不過我之前睇書/文章有提, ...
我都怕會影響發展,所以我都會每日比佢試食用匙,不過佢都係食得幾啖點會飽,thz for sharing, 我下次去健康院都問下姑娘先,唔該哂你呀

男爵府

引用:回覆+edsfamily+的帖子好得意呀!!隻大脾仔

原帖由 firstfirst 於 13-06-11 發表
回覆 edsfamily 的帖子

好得意呀!!
多謝

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mrs.cool+於+13-06-11+發表醫

我都怕會影響發展,所以我都會每日比佢試食用匙,不過佢都係食得幾啖點會飽,thz for sharing, 我下次去健 ...
我個女都仲係食緊幾湯匙糊一餐,我諗要食得飽去代一餐奶都要好耐先得,但見佢食得ok, 黎緊可能會俾一餐米糊,一餐水果/蔬菜蓉佢試。

複式洋房

回覆:半歲了!你地bb一日幾多餐?

你個仔眼大大好得意,又好肉地 我個仔聽日都半歲啦,佢1日5餐,朝7,朝11,午3,晩7,晩11。飲7安水,6匙粉,因佢唔中意飲水

其實,我都覺佢6匙粉唔夠飽,但佢5個月時已18.8磅,我唔敢再加粉。不過,自從佢5月尾識反身後,唔知係咪因為活動多左,就冇再肥過,早幾日磅仍然18.8磅!

我都想變1日4餐,晩11個餐佢試過冇食幾次,有次2點喊醒,有次5點幾醒左食手指。打算下次打針時,順便問下醫生。

男爵府

引用:Quote:原帖由+edsfamily+於+13-06-11+發表

我個女都仲係食緊幾湯匙糊一餐,我諗要食得飽去代一餐奶都要好耐先得,但見佢食得ok, 黎緊可能會俾一餐米糊 ...
我暫時試過菠菜,南瓜,蘋果同粥仔,但佢只係食蘋果先食得最好,因為好味d, 所以我諗住keep 住食住蘋果訓練佢食得叻d 先再比其他喇

男爵府

引用:你個仔眼大大好得意,又好肉地+我個仔聽日

原帖由 klcat 於 13-06-11 發表
你個仔眼大大好得意,又好肉地 我個仔聽日都半歲啦,佢1日5餐,朝7,朝11,午3,晩7,晩11。飲7安 ...
wa, 你個仔18.8 lbs 應該仲好肉地過我個仔啦,有冇相睇下呀 佢5餐6安粉算好有食wo, 我仔雖然餐數少過你仔但可能因為佢訓得啦,所以長肉掛 有時其實佢都會早左起身ga, 可能9-10點,不過佢又唔會喊ga wo, 所以我訓緊唔知,就算到11-12點佢醒左都唔會嘈ga, 到我訓醒去抱起佢佢先開始扭肚餓mouth:

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mrs.cool+於+13-06-11+發表我

我暫時試過菠菜,南瓜,蘋果同粥仔,但佢只係食蘋果先食得最好,因為好味d, 所以我諗住keep 住食住蘋果訓 ...
我個女係食米糊最好,可能用奶開最易接受。俾佢試過牛油果唔太願食,蘋果蓉今日第一次食,佢食到嘟晒咀又係咁bu咀,唔知係咪果酸佢食到咁?食多2日再俾佢試蕃薯、香蕉!

男爵府

我個女係食米糊最好,可能用奶開最易接受。俾佢試過牛油果唔太願食,蘋果蓉今日第一次食,佢食到嘟晒咀又係 ...
蕃薯同香蕉應該都ok wo, 有味d, 等我下次又試下先

複式洋房

引用:Quote:原帖由+klcat+於+13-06-11+發表你個

wa, 你個仔18.8 lbs 應該仲好肉地過我個仔啦,有冇相睇下呀 佢5餐6安粉算好有食wo, 我仔雖然餐 ...
你個仔好乖呀,訓醒唔嘈。我個餐餐飲晒支奶,但訓得唔淋

係呀,驚佢太肥,出左成長線要減肥就慘啦!

複式洋房

唔知點解post唔到相,聽日再試

複式洋房

我女4個月時去健康院,當時一餐人奶+三餐奶粉,奶粉每餐7安,我問姑娘佢每次飲晒都仲喊,佢叫我再加~我有驚訝,4個月人仔飲7安一餐仲加
到上星期6個月返健康院,因為阿女已飲8安一餐,每日三餐,我照講,點知今次個姑娘要我加多餐奶俾佢,但要減番7安,其實我自己都諗過3餐奶好似太少,但我又試過加多餐佢唔肯飲~
Btw, 我女生長線快50

男爵府

引用:Quote:原帖由+edsfamily+於+13-06-11+發表w

原帖由 klcat 於 13-06-12 發表
你個仔好乖呀,訓醒唔嘈。我個餐餐飲晒支奶,但訓得唔淋

係呀,驚佢太肥,出左成長線要減肥就慘啦 ...
佢係唔嘈ga, 自已你到玩手指囉,好搞笑,等你po 相

男爵府

引用:我女4個月時去健康院,當時一餐人奶+三餐奶

原帖由 suzuky 於 13-06-12 發表
我女4個月時去健康院,當時一餐人奶+三餐奶粉,奶粉每餐7安,我問姑娘佢每次飲晒都仲喊,佢叫我再加~我有驚 ...
我奶奶同我講話我姑仔細個個時一出世就要飲8安喇,超肥,健康院叫佢減肥,但其實冇計ga, 佢唔夠飽咪又喊,所以到最後都照比,大大下個身長返就拉返暈冇咁肥啦,所以唔洗諗咁多,佢食到咪比佢囉

首頁

尾頁

跳至