論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我第一次請工人,已經炒了一個做了一個月既超懶惰工人,而家呢個叫做正常少少,只係"正常地"做錯野唔認、間唔中接收唔到我既吩咐、我唔係屋企做野超懶等問題,但最近變本加厲,連續一星期接收唔到我既吩咐,頻頻被罵,我本人係唔鐘意罵人,盡可能話得明就算,但對住工人,我憎獰既面孔常出現(對皮膚也不好),最大問題連我爸(行動不便長者)都要一日到黑罵工人,我同工人仲有一年約,開始認真考慮完約轉請鐘點工人,問題就係有時我做野要出trip幾日,鐘點又唔過夜,應該點樣安排好我爸的起居飲食呢?

禁止訪問

回覆:請工人照顧長者的請入黎討論下

複式洋房

裝CAM
係咪工人太後生 簡D三十幾歲既
請鐘點但晚上冇人睇住好似唔係幾好...

別墅

引用:裝CAM係咪工人太後生+簡D三十幾歲既請鐘點

原帖由 dick07 於 13-06-19 發表
裝CAM
係咪工人太後生 簡D三十幾歲既
請鐘點但晚上冇人睇住好似唔係幾好...
已經是32歲了。。。

大宅

回覆:請工人照顧長者的請入黎討論下

我位工人又係,日日要做既都可以做做下唔記得做,已經成日提佢主要職責係照顧婆婆於是最近用獎勵制度,佢張約係3740,我比夠4000,但每次當佢做錯就扣$40又有效喎,表現同記性都有改善,又可以唔駛自己咁忟

別墅

引用:我工人之前都係咁,頭幾個月隔日話佢,到第

原帖由 nonofyrbusiness 於 13-06-19 發表
我工人之前都係咁,頭幾個月隔日話佢,到第3個月左右,我頂唔順,同佢講,我請佢番黎係照顧阿婆,其他野係 ...
我都有用獎金制,佢果個星期冇特別做錯大事,阿爸滿意就俾$50佢,話佢聽做得好先有獎金,出糧又多$200又係做得先有,一開始佢好開心又多謝又做野落力,而家做左差不多一年開始對獎金無感覺,俾佢連多謝都冇,我話佢獎金唔係一定俾你,佢先係咁易話多謝。。。吹脹

別墅

引用:我位工人又係,日日要做既都可以做做下唔記

原帖由 Bear1010 於 13-06-19 發表
我位工人又係,日日要做既都可以做做下唔記得做,已經成日提佢主要職責係照顧婆婆於是最近用獎勵 ...
我都想用扣錢制,不過考慮到佢已經賺唔多,有點過意不去,唯有日日鬧

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

別墅

引用:回覆+Lovemalimore+的帖子如妳爸真係行動不

原帖由 wbrenda 於 13-06-19 發表
回覆 Lovemalimore 的帖子

如妳爸真係行動不便, 妳要 keep 住有人在家, 但妳又要出trip..。。。有事就自 ...
我工人都係主要照顧爸爸同煮3餐,但做左差不多一年就咁,唔知之後會點

你個工人好好呀,勁羨慕,自動自覺

首頁

尾頁

跳至