2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

開始了嗎?有咩心得?可分享嗎?

大宅

回覆 DonaldTsang 的帖子

好想同佢戒, 買左塊小朋友厠所板比佢, 不過上次試過, 佢唔肯坐, 加上佢依家又末識去表達痾屎痾尿, 所以唔想佢有恐懼症, 我都係等佢歲半先~

伯爵府

引用:回覆+DonaldTsang+的帖子好想同佢戒,+買左

原帖由 Sunai 於 13-06-25 發表

好想同佢戒, 買左塊小朋友厠所板比佢, 不過上次試過, 佢唔肯坐, 加上佢依家又末 ...
噢明白

大宅

引用:回覆+DonaldTsang+的帖子好想同佢戒,+買左

原帖由 Sunai 於 13-06-25 發表

好想同佢戒, 買左塊小朋友厠所板比佢, 不過上次試過, 佢唔肯坐, 加上佢依家又末 ...
你每日同佢定時去大大就ok, 我的BB由識坐就用bb廁板去大大,vv因太懶我無堅持一兩個鐘同佢去一次,打算等佢學識表達先。

複式洋房

我姨甥女兩歲幾先開始戒, 我諗依家16個月就太早了~~ btw, bb 打尿震好好笑~~

伯爵府

引用:我姨甥女兩歲幾先開始戒,+我諗依家16個月就

原帖由 marchbboy 於 13-07-03 發表
我姨甥女兩歲幾先開始戒, 我諗依家16個月就太早了~~ btw, bb 打尿震好好笑~~
噢?咁其實幾大開始好?以家夏天又熱所以想同Bb戒

大宅

你地開始戒片未?

我個仔一坐落厠板就喊到七彩 。。。。mouth:

rosmama  你試下俾d引誘佢  發表於 13-9-10 07:27

大宅

回覆:你地開始戒片未?

但係佢都未識表達自己,太早呀!

男爵府

我覺得依家都係太早呀.

等佢識講野先會唔會好d?!
2nd baby, Dec. 2014

男爵府

2018父親節勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章

Sunai 發表於 13-6-25 14:54

同意再大D先~

男爵府

未,等佢識講野先

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

抱抱娃娃 發表於 13-8-8 15:28
我覺得依家都係太早呀.

等佢識講野先會唔會好d?!

同大家分享下, 由佢四個月開始我買左個痰罐俾佢
而家有6-7成機會痾尿, 佢自己識拎痰罐出來痾, 完成有粒星星餅架
開大呢, 差唔多次次都係痰罐
而家每日大約一塊片片, 夜晚用
如果中午訓覺一陣, 用布片
出街先用返紙片

希望用多三包片, 完全戒得晒

抱抱娃娃  好叻呀!  發表於 13-8-23 14:50

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 rosmama 的帖子

你bb好叻呀
大家要加油!!

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

muimui120 發表於 13-8-20 16:10
回覆 rosmama 的帖子

你bb好叻呀
4個月開始train要戒片, 大人的心機可不少

別墅

今朝問佢vv or not?佢點點頭,抆片片!之後喺廁所poopoo埋!
好感動!終於俾到反應我!

rosmama    發表於 13-9-10 07:24

大宅

siujumpjump 發表於 13-9-1 09:57
今朝問佢vv or not?佢點點頭,抆片片!之後喺廁所poopoo埋!
好感動!終於俾到反應我!
請問塊廁板響邊處買呢?thx!

別墅

引用:Quote:siujumpjump+發表於+13-9-1+09:57+今

原帖由 Ansonmimi 於 13-09-04 發表
請問塊廁板響邊處買呢?thx!
It\'s imagical!harbor city!! 但要問下有冇貨!

男爵府

BK Milk勳章

試過比阿仔坐廁所,但係佢當玩,坐上去好快就落番地方,知佢急就放上廁所佢又唔去,落地就即刻疴,激死!
不過我都知唔可以心急

伯爵府

引用:試過比阿仔坐廁所,但係佢當玩,坐上去好快

原帖由 kmpurin 於 13-09-06 發表
試過比阿仔坐廁所,但係佢當玩,坐上去好快就落番地方,知佢急就放上廁所佢又唔去,落地就即刻疴,激死!
...
Same No Way

大宅

i started potty training early and now he is able to tell when he wants to vv. however, it really depends on his mood. if he is too engrossed with the toys, he will just vv without letting me know (come to me and point at his bird)

首頁

尾頁

跳至