烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

一周買一次餸. 六.日.買餸. 算不?

我是 六.日.假日 必買餸. 當日必吃蒸魚 加買多几款. 蔬菜.果. 肉. 蝦.魚. 水果.
平日 只是順路/便/ 經過 而買的.

出邊有現成的醃肉. 方便的很. (1.2日要吃) 會坏.

1. 當日買餸日, 必吃條蒸魚.
2. 隔日 就吃 香煎魚.
3. 預 set 菜單來買餸 (可改動)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

tracyduckling 發表於 13-6-22 12:15
回覆 hamsterchan 的帖子
我未到星期日未買菜,而家係清倉架……

水份令食物易變坏
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

我都係一星期買一次送,因要湊兩個小朋友,所以出唔到街買,以下係我幾星期的餐單:
1.生菜鯪魚肉,蒸魚乾仔
2.魷魚蒸肉餅,青紅蘿蔔湯
3.煎香草三文魚+雞軟骨
4.洋蔥菠蘿牛仔骨
5.炒烏冬

1.豉汁蒸排骨
2.墨魚滑釀甜椒,木瓜花生排骨湯
3.洋蔥/香茅/薑汁豬排
4.瑞士雞翼
5.鮮茄煙肉意粉

1.椒鹽鮮魷,豆角炒肉片
2.蒸魷魚肉餅,合掌瓜紅蘿蔔粟米湯
3.粟米青衣魚柳
4.本菇肉片煮玉子豆腐
5.金菇肥牛

1.洋蔥秀珍菇炒雞柳
2.粟米翠玉瓜炒肉粒
3.泡菜炒豬肉片
4.數字骨
5.菠蘿炒飯

通常新鮮的星期一二食,星期三四就食雪野!星期五就炒下飯,烏冬,意粉!

tracyduckling    發表於 13-6-27 11:05

男爵府

回覆:capricornbb 的帖子

男爵府

回覆:一周買一次餸的請分享經驗

買一個好啲既雪櫃,肉同菜放普通格都keep到兩星期。唔知香港有冇subzero雪櫃。

複式洋房

我又學到嘢囉!慢慢睇先

大宅

好厲害,我要學下

大宅

我都係一星期買一次餸, 除了晚上食, 仲要帶飯

我會買1-2斤葉菜在Day1-2食, 其他買瓜, 球根菜(乾身)例如冬瓜, 青瓜, 勝瓜, 節瓜, 翠玉瓜, 棷菜, 棷菜花, 娃娃菜可以放到Day 7 都得
(其實我懶同埋可以放多些, 將買菜的膠袋鑽幾個洞都放在生果格, 瓜直接放, 每星期抹下生果箱就得)

配菜一定有紅蘿蔔, 薯仔, 蕃茄, 豆卜, 洋葱, 葱頭, 盒裝豆腐.. 再加 三色椒, 茄子, 南瓜 可以放到1星期

肉呢- 就買排骨, 豬排, 肉碎, 雞批肉, 雞翼, 雪蝦肉, 三文魚, 鯖魚, 牛仔骨, 牛月展, 鯪魚肉, 分開每日份量就全部放冰格, 早一晚放在下格解凍, 唔少後備如火腿, 煙肉, 腸仔

因為要帶飯, 通常1個肉加1個菜, 30-45分鐘完成

蕃茄豬排
茄子肉鬆, 豆腐肉鬆
炸菜, 梅菜, 咸蛋肉餅 可以加馬蹄 (爽D)
洋葱牛仔骨 或 牛月展
豆卜鯪魚肉
麵豉蒸排骨, 蒜蓉豆豉蒸排骨
南瓜炆排骨
三色椒炒雞柳
蝦肉炒蛋, 洋葱炒蛋
薯仔炆雞翼
黑椒三色椒雞批肉
咖喱雞翼, 鼓油雞翼
冬菇雲耳蒸雞
鹽燒鯖魚

星期六, 日可以煮 蟹柳粟米粒雞蛋肉絲炒(隔夜)飯, 肉醬意粉, 水餃上海麵, 紅蘿蔔肉絲蛋炒米粉, 卥水雞翼湯麵等

魚就通常買餸個日食1,2次新鮮的蒸魚

湯不會煲, 因為奶奶會拿上來

大宅

引用:回覆+hamsterchan+的帖子我未到星期日未買

原帖由 tracyduckling 於 13-06-22 發表
回覆 hamsterchan 的帖子

我未到星期日未買菜,而家係清倉架……
想問下,大保鮮盒有隔水隔同無隔水隔,功能上有什麼分別,是否洗過的菜,即使未全乾,亦可以隔水?
因為雪櫃細,如果我只買一個有隔水隔的,不同的菜類、瓜類、玉米等放在一盒,可以嗎?
我是超級廚房初哥,謝謝解答。

伯爵府

陪月勳章

我都係村屋友, 湊一個一歲同陀住五個月肚, 所以都係一星期一次買送. 成就成件事首要係一個大雪櫃

我每月訂一次凍肉, 主要會訂十塊西冷, 三條一公斤裝豬柳, 雞亦一公斤, 豬排十六塊, 鯰魚柳十條, 免治牛肉兩公斤, 牛肋條1.5公斤, 火鍋豬柳片半公斤, 仲有啲煙肉, 鴨胸肉咁, 每次收左凍肉會跟每餐食量分好一份份, 全部入freezer
牛肋條主要會紅酒炆或煮咖哩
雞亦就醃完煎或焗就可以
魚柳就用來煮粟米魚柳或茄汁意粉焗飯
豬柳會原條焗或整叉燒
豬排可以醃完煎或洋蔥豬排或焗咖哩/白汁/茄汁豬排飯
豬柳片會炒下瓜葉或粉下粉面飯
免治牛肉就整肉醬或meat balls 或炒下飯多

蔬果類每星期必買蕃茄, 薯仔, 洋蔥, 甘筍, 菇類, 西蘭花,粟米仔同甜豆, 蔬菜要盡快洗曬晾乾入食物袋再入大lock and lock 盒, keep 一星期冇問題

仲有罐頭會有忌廉粟米同午餐肉
同蛋會一買就廿隻

大宅

多謝分享,真係學到好多野

男爵府

回覆:maggie625 的帖子

請問你係邊度訂凍肉?

成人每日應進食400g蔬果

大宅

回覆:Sicitsoi 的帖子

有呀, 不過勁貴

男爵府

引用:有呀,+不過勁貴+

原帖由 moresby 於 13-07-01 發表
有呀, 不過勁貴
不過真係保鮮好好多

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:菜單建議餸單:蒸三文魚扒或煎魚柳煎魚餅饟

原帖由 tracyduckling 於 13-06-24 發表
多謝分享

男爵府

maggie625 發表於 13-6-30 19:21
我都係村屋友, 湊一個一歲同陀住五個月肚, 所以都係一星期一次買送. 成就成件事首要係一個大雪櫃

我每月 ...

你係邊間訂凍肉

伯爵府

陪月勳章

引用:Quote:maggie625+發表於+13-6-30+19:21+我

原帖由 kayi729 於 13-11-07 發表
你係邊間訂凍肉
德州

男爵府

我都係一個星期買一次的雖然我有姐姐在家。因為我家姐姐但為免她總有無限原因要出街買野,故咁多年都係咁樣做,我無遇到大問題,我每次都要食盡雪櫃的野先會再去填滿它的,只係間唔中我先去買少少做補充。

由於我星期六先去街市/超市,我會當日煲湯,菜就會買足一星期,肉亦係,魚亦係,連生果都係。

間唔中想食的就會先去買。

首頁

尾頁

跳至