論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

本周日和1/7 星期日連續2 日假期, 姐姐斗放完假晚上返屋企, 你哋會唔會叫佢做嘢

因為我有 2 個小朋友, 姐姐放假, 我整嘢比BB 食, 同佢沖涼 / 玩, 已經無咩時間剩, 好唔好出聲叫姐姐晚上回來後吸塵拖地呢??

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

睇你地關係好唔好, 放假我唔會叫佢做嘢, 不過多數姐姐會主動做, 其實吸塵拖地10分鐘都做完, 你可以朝早小朋友起身之前做左

cheung2000  me too, 放假前後會主動做  發表於 13-6-27 16:32

男爵府

我會自己做, 不叫工人了

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:星期日 + 1-7, 工人連放2日會唔會叫佢哋做嘢

自己做就算,佢有權拒绝唔做

wongjoetabo    發表於 13-6-27 22:34

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

Thanks all!

珍珠宮

5R2H 發表於 13-6-27 12:21
睇你地關係好唔好, 放假我唔會叫佢做嘢, 不過多數姐姐會主動做, 其實吸塵拖地10分鐘都做完, 你可以朝早小朋 ...

你做事好快手呀, 呢2樣嘢我要做30分鐘

大宅

回覆:yiu_mimi 的帖子

我係佢第一日到我家時有同佢講過\"I will appreciate if you can help me with basic housework like washing dishes and mopping floor after you come back from day off \" 無講明要做,但睇佢有無責任心

yiu_mimi    發表於 13-6-27 12:48

大宅

我姐姐會掃地拖地先走,返黎會洗晒廚房D碗先入房

珍珠宮

suetyizoe 發表於 13-6-27 14:29
我姐姐會掃地拖地先走,返黎會洗晒廚房D碗先入房

我姐姐放假, 朝工會洗杯, 晚上會洗碗 (但很少, 因為星期日我哋多數出行食)

珍珠宮

僱員放假我唔會開聲叫佢做嘢, 如有須要可俾d 錢叫佢早一個鐘返嚟幫!

wongjoetabo    發表於 13-6-27 22:37
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

其實我有叫佢放假晤駛做,但佢照做,甘我咪由佢law

珍珠宮

你可以買一天例假

複式洋房

回覆:yiu_mimi 的帖子

我唔會叫佢做,如果佢自己幫手,我又唔會阻佢

禁止訪問

珍珠宮

唔會開聲,不過姐姐係自動自覺做

yiu_mimi    發表於 13-6-28 14:51

伯爵府

畀面勳章

不會叫佢做, 佢自動做我亦吾會阻止.

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:星期日 + 1/7, 工人連放2日會唔會叫佢哋做嘢

我姐姐唔使叫,自動波!放完假會抹厨房,倒垃圾,洗哂啲碗,快速執屋,出門前會幫我拖地,煲水。

yiu_mimi    發表於 13-6-28 14:51

大宅

我工人姐姐放假都會做埋少少野既, 朝早會安排埋bb早餐先出去, 夜晚返黎會做埋d簡單家務, 即係洗碗拖地咁囉, 都算幾好啦

大宅

正常都自動波,不過睇你工人好唔好

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會特登叫了...除非佢主動幫手做

yiu_mimi    發表於 13-6-28 14:50

首頁

尾頁

跳至