論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

點先可以令工人我不在家都跟我的方法, 唔成日抱bb?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:成日要抱bb

有冇比工作時間表佢?即每日必做嘅工作。同佢講你要抱bb唔做家務冇問題,但啲工作要日日清,做晒先可以入房休息。千祈咪心軟,就算佢做到12點都要睇住佢做完先準瞓。

別墅

當囝囝一個月大時, 工人到.
初時囝囝未識要人抱, 但我病左, 所以工人照顧囝囝多左
過左一排發現囝囝成日要人抱, 所以我訓練左囝囝兩日, 由佢喊兩日, 跟住而家好好湊, 可自己在床仔訓.
因囝囝太細, 多數工人只有兩三個鐘單獨對囝囝, 其他時間我媽會在家
但每當得工人在家, 佢就鐘意抱囝囝, 我擔心日後我媽少黎, 個工人對囝囝時長左, 囝囝又變返要人抱

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

直接同佢講啦...叫佢檢查清楚,BB如果只係扭計,唔係餓/濕片/生病的話,就由得佢喊一陣啦

別墅

回覆 wcpcelia 的帖子

已講過

別墅

已同佢講左若食完奶放低喊, 可抱起試下囝囝是否還有風, 因有時掃風未掃晒, 囝囝會喊.
若再掃, 冇風, 而囝囝唔喊, 可放低.
若不是餓/屎, 可由囝囝喊, 喊到十五分鐘都唔收, 可抱五分鐘, 安撫左可放低, 佢若再喊就又由佢喊十五分鐘.
其實囝囝比我訓練完, 而家已好少喊咁耐

但個工人唔跟, 話由佢喊五分鐘就忍唔住抱佢, 仲要抱到佢訓為止
激氣

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

咁佢做唔做到家務
佢係錫你BB定係古惑抱住就做唔到野

別墅

因而家有我媽, 我媽在的時候佢一定會做嘅
但第日我媽唔黎, 咁就唔知啦

別墅

昨日放工入门口,工人話朝早好驚喎。一路講一路喊。
佢話朝早同我大囡在廳扎辮后,入房見囝囝喺bb床打横左,好驚d被焗親佢危險喎。我問有乜可做呢?佢话要成日陪住bb喎 (always with him)
我安慰佢吾驶擔心,佢未夠大識爬落床、潛在危險係只有被同埋一條绑繩玩具。只要每次將D玩具、被放晒喺我張床到米ok

但跟住我去超市,放左bb喺床玩,我绑左條玩具喺床,出門口时我叫佢照顧bb。
当我返黎时,見到bb训左,但條玩具仲绑喺到。
又话擔心,仲喊埋,点解玩具仲喺到???係佢喊住話危險, 咁即係點?

我於是同佢講bb zZ,就拎开條玩具。佢居然問我條玩具係我出門口之前绑架咩,定係當我去左超市時我大囡绑。
我话我绑,佢先尷尬咁笑

佢連條玩具喺到都視若無睹,有心顧佢安全?
仲要係啱啱先講完拎开哂D玩具, 前後唔夠一個鐘.

今日去完街返黎,條玩具又喺床到,bb訓著左,唉!

別墅

你地点睇?

男爵府

因為抱多d, BB會肯跟佢多d。 我個姐姐初初來時都係成日抱。 𣎴過又有專家話BB咁細係未識蝦抱, 抱多d佢哋會有多d安全感, 成長會好d, 睇你信邊套。

別墅

seenfu 發表於 13-6-30 14:57
因為抱多d, BB會肯跟佢多d。 我個姐姐初初來時都係成日抱。 𣎴過又有專家話BB咁細係未識蝦抱, 抱 ...

咁你係米比姐姐照抱?

大宅

我之前工人都成日抱,bb 訓左試過抱住佢足足2粒鐘。返左工用cam睇住,不停打比佢,叫佢放底

大宅

最怕就係見到啲姐姐咁……

男爵府

引用:Quote:seenfu+發表於+13-6-30+14:57+因為抱

原帖由 joykenleung 於 13-06-30 發表
咁你係米比姐姐照抱?
講極唔聽, 不過我都俾唔到客觀嘅rule佢跟住做, 而且佢同BB都幾夾, 都算啦。

別墅

我個女依家成30磅睇, 姐姐已經唔想抱...

別墅

but why did she cry?

she's just came for nearly two months. she really loves my son so much?

what does she want? i'm confused

首頁

尾頁

跳至