論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我家姐姐共有七對鞋!波鞋拖鞋鬆高鞋高踭鞋布鞋乜鞋都有!
我行距張啲鞋放落一個紙袋到,佢個紙袋而家已經塞到爆晒咁滯!同埋已經發出好臭嘅腳味!我其實已經話左佢幾次!真係話同我後到臭!話完佢又黑面!唉!
真係唔知距離打工,定係嚟行fashion show! :;pppp:

大宅

陪月勳章

回覆:姐姐有七對鞋

我之前工人仲勁,起碼有十幾對,臨完約仲發現佢買到擺到上床,真頭暈!

珍珠宮

回覆:lamwanchai 的帖子

我工人有5對,好彩住村屋,可以放d喺門口,加上她無長boot,算係咁

子爵府

你工人輸左比我工人啦!我工人四季各款鞋超過10對啦。各款手袋我起碼見過至少七八個!衫就。 。 。唉,數唔曬啦

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我屋企好細,唔會有位比佢放咁多鞋了

大宅

我工人得一對。

男爵府

我姐姐得1對, 我比左對沙灘拖佢方便落街著, 即一共2對.

子爵府

我工人有3對

複式洋房

我聽之前個菲姐講,佢哋會同朋友交換d鞋著,yuck!

別墅

我姐姐一開始只係有8對, 所以我是但買左D鞋袋俾佢掛O係門後面...
後來愈來愈多鞋/ 衫/ 袋, 攪到間ROOM好逼, 我頂唔順叫佢SHIP一部分野返菲律賓...我俾一盒錢, HKD250.

結果有四大袋紅白藍拎走左, 佢話俾少少錢就可以有埋STORAGE服務, 咁佢自己出左HKD50.
真係唔明D野係點來...

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

係呀我工人姐姐初頭都係得好少野,點知越買越多野,每次放假返來唔會兩手空空,我只能夠講,女人真係天生愛購物

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我工人都係,最初只有2-3對鞋,我俾鞋櫃的一層佢放都放唔晒,後來越買越多,超過一層仲放埋出來,我就話佢冇位放唔准再買,最多俾佢放埋呢對。買衫又喺,最初俾3個櫃桶加佢一個大喼,次次放假返來都有收穫,d衫擺埋上櫃頂又俾我罵

大宅

陪月勳章

引用:係呀我工人姐姐初頭都係得好少野,點知越買

原帖由 lamwanchai 於 13-06-30 發表
係呀我工人姐姐初頭都係得好少野,點知越買越多野,每次放假返來唔會兩手空空,我只能夠講,女人真係天生愛 ...
我都係咁同老公講 又話要儲錢返去起屋 但又買咁多嘢 佢話邊有錢買 係人地唔要俾佢啫 (我老公最鍾意就係幫個工人講好說話)

男爵府

我個件有幾對, 叫極都唔聽, 係咁買, 一時又話朋友送

複式洋房

回覆 lamwanchai 的帖子

其實家傭買多少穿甚麼是她私人事,不過涉及影響家人健康就是大問題,她不好好收拾處理是大事,腳臭即是有細菌,若家中還有小孩更是問題,好言叫她自理個人衛生,叫她自購除腳臭劑或除臭鞋波波,免傳細菌給家人,若然她漠視沒改進,先口頭警告後出警告信。

babykaman    發表於 13-7-10 00:23

男爵府

我工人初嚟報道時只得一對布鞋,後尾又買啲 A 貨 CRXS,又有拖鞋,又有啲涼鞋 (同我講 $10 $20 一對好抵),又有一對冬天毛毛短 boots,越買越多,用膠袋掛喺佢自己房吊咸魚咁,我成日話佢有浸味,佢死話冇,搞到我成日用空氣清新劑噴佢間房 (因為佢房喺廚房裡面,一入廚房就聞到,唔噴唔得)! 依家同佢好似鬧忍,我忍佢臭味,佢忍空氣清新劑味。 激死我!!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

Yes, my Fino maid has the same problem. She brought along 7 pairs of shoes from Finoppines! She simply put the shoes in the BB's room (she shares room with my bb) which has strong bad smell. So I asked her to put some often wear in the shoes cabinet and the rest inside a plastic bag under the TV cabinet.

She told me that the shoes' leather from Fino is not of good quality, and will tear off shortly! That's why it gives out bad smell! So what is the point of bringing them to HK? Fashion show????

After working for several months, she has 5 - 6 handbags and plenty of clothes. I was so stupid at the beginning that I gave her some T-shirts (she claimed that she didnt bring enough clothes to HK) but soon she brought back some from friends after rest days! Since then I never give her any clothes (in fact, I didnt give her any old things as I dont want her to pile them up in my bb's room).

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我家菲姐(連拖鞋)已經有3對, 但我妹妹重比多3對鞋菲姐, 我驚佢越來越多, 屋企唔夠位擺!!

大宅

回覆 sheunmama 的帖子

放上床???

子爵府

大家都係女人, 明白女人都係鍾意買嘢, 我家姐姐都好多衫褲鞋, 我由佢, 因為佢好乾淨, 啲鞋放係我鞋櫃, 無異味, 啲衫佢清洗乾淨, 收係衣櫃, 好整齊, 總之我只係比咁多位佢, 佢有本事執得乾淨企理, 唔影響我, 我就唔會理佢

首頁

尾頁

跳至