論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

啱係廳裝作部cam,旨在睇bb而唔係監工。尋日姐姐放假,我一個人係屋企湊bb,c6出緊差,不時睇下cam and send sms to joke,一陣話bb係墊上喊,你系邊?一陣又問點解屋企冇人?我明知道佢講笑,但依然覺得怪怪地,好似身後有對眼唔知幾時就望住自己。自己做主人尚且如此,工人姐姐又會咩感覺?係咪我諗多佐…依家嘅新姐姐算醒目勤力,尋日佢放假去玩海洋公園返黎都洗完bb衫,洗碗碟同收埋衫先瞓,所以我都唔想俾佢有被人監視嘅感覺。

大宅

其實我真係覺得唔太好...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都係新姐姐而巳,睇定D先啦...

有咩事,如果個CAM有錄底,第日可能好有用的...

水晶宮

引用:啱係廳裝作部cam,旨在睇bb而唔係監工。尋

原帖由 cindywy 於 13-06-30 發表
啱係廳裝作部cam,旨在睇bb而唔係監工。尋日姐姐放假,我一個人係屋企湊bb,c6出緊差,不時睇下cam and sen ...
我冇裝cam,因屋企長期有人,不過如果請工人照顧BB,又冇人在家睇住,我覺得裝cam是必需的

男爵府

又點同呢, 你同工人既角色都唔同. 佢係來打工搵錢.
而且你又唔係不停睇CAM打返去話你個工人, 佢唔會太大壓力既!

而你, 可能唔慣無啦啦係屋企都時刻比佢睇住. 而且你覺得自己唔係打工, 個BB又係自己, 唔通會打個BB咩, 老公駛唔駛腸得咁實呀! 但可能你想多了, 你老公都係緊張, 想睇多D, 又想溝通多D先不停搵下你.
如果你真係唔鍾意, 咪直接同你老公講返LU.

大宅

回覆:原來有cam俾人望住嘅感覺好奇怪…

其實我之前試過有份工做行街sales, 我上司都成日會用手機check我行蹤,雖然唔係影住我個樣,但我都會覺得好反感,跟住就辭左職,所以依家我請工人,我都冇用cam, 正所謂己所不慾勿施於人,如果個工人係要蛇王/偷野/疏忽照顧,有冇cam佢都會做,加上我亦唔能夠廿四小時看住,我寧願選擇相信佢,好過懷疑佢,咁大家都開心D!!

Bonbonho  同意  發表於 13-8-4 10:28

男爵府

我覺得cam的用處是在乎有無需要,如有需要,也不會理姐姐的感受。雖然我未曾放過cam.
至於我自己返工,都會有cam.我們習慣晒,完全不當一回事。

大宅

啱係廳裝作部cam,旨在睇bb而唔係監工。尋日姐姐放假,我一個人係屋企湊bb,c6出緊差,不時睇下cam and sen ...
之前裝過,但連我自己都唔想行去有cam睇到嘅地方,而阿仔四歲後講野好清楚,識講姐姐點對佢,所以而家無裝啦。

別墅

當然要有啦...有D姐姐好好, 有D真係人渣...
有時好彩, 有時會唔好彩...就係咁...

男爵府

我在家照顧bb時c6都係會不時用cam睇下bb,我又無乜所謂,反正我行得正企得正又駛乜怕人監視,c6 又可透過cam睇下個b,有時我忙緊時佢可順便幫我睇埋b添

大宅

我都唔覺有問題,係cam到,睇到小朋友做緊咩、玩緊咩,對上班一族的父母,帶來安心。。。。我的孩子安全比其他的個人感受重要得多。

子爵府

回覆:cindywy 的帖子

我又覺得ok, 有時我去咗街,爸爸知道我睇緊cam(轉鏡頭有聲), 仲會抱bb過來打照呼添

珍珠宮

我都冇裝,其中一個原因係我唔想自己在廳時影埋自己,好唔自然。其實我覺得對衰姐姐作用不大,佢要傷害小朋友有cam一樣會做,只係有證據炒佢,但小朋友已受傷害了。裝cam冇話對與錯,個人選擇。我請工人前請教經驗朋友裝唔裝好,朋友話你裝左都唔好睇,睇左自尋煩惱!

大宅

我有裝,屋企newborn baby 無可能唔裝,我部無較到錄影,廳個部志在監督姐姐,根本未必成日睇,房個部我主要影BB床,睇BB瞓在未同被仔有遮佢塊面

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

係丫 手機apps 方便 我仲叫我家姐阿媽裝埋得閒幫手睇 點知我家姐係又睇吾係又睇 仲要聽埋 無工人都係照睇照聽 同老公傾下計都吾得甘 不過而家都習慣la,,,,,,,

男爵府

問題唔係有無cam.而係點用個cam.我會盡量唔會見到咩都intervene, 真係一年都無2次,同唔會用個d郁郁下有燈著個d cam.

nicksonma  AGREE!  發表於 13-7-2 09:31

男爵府

引用:Quote:原帖由+cindywy+於+13-06-30+發表啱

原帖由 jacky1666_hk 於 13-07-01 發表
係丫 手機apps 方便 我仲叫我家姐阿媽裝埋得閒幫手睇 點知我家姐係又睇吾係又睇 仲要聽埋 無工人 ...
我都有叫我家姐裝,好彩冇裝成功…

大宅

裝就一定會裝,睇唔睇就另一回事,到時屋企有咩事發生,都可以check返個record..如果唔裝,後悔太遲。

子爵府

如果小朋友識表達,可以唔裝,否則一定裝

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:我又覺得ok,+有時我去咗街,爸爸知道我睇緊

首頁

尾頁

跳至