論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:雙魚媽媽 的帖子

我同姐姐已第四年,我都唔比佢自己帶BB落街,點知佢帶我D小朋友去邊。比得一次,以後就佢就自把自為,一時帶B落公園,一時又話落商場散步咁點算?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

除必要事, 如返學放學, 我唔會俾佢自己帶佢出去喎....

有時想落街買面包會call我問嘅

複式洋房

回覆 雙魚媽媽 的帖子

正常!BB未懂講話更不應給外傭帶出街,衛生問題已是其次,BB四處摸把不潔物放進口傭人坐視不理已不算嚴重,我和家母分別在家樓下見過的仲把火。案例一︰我每天上班之時不是繁忙時間,約十時多才出門口,每天遇見五至十個家傭相約那段時間在樓下長櫈處一聚,每名家傭分別帶著小主人,有的手抱有的推BB車,其中一名傭人坐在長櫈之上左腳著地右腳屈曲撐在櫈上很爽!同時右手時捽腳趾時拿起麵包自己吃完一口馬上給小主人吃一口,當時很想上前鬧爆她,想深一層其實是小主人父母的問題,自己的親生骨肉飲食生活安危都給予一名傭人管理,一個數月大的BB小主人每天把別人的腳臭水和口水吃進肚裏。案例二︰家母每天都路經樓下附近的遊樂小公園,同時跟我講述的長櫈位置不遠,家母幾乎每天幫我接囝囝放學同時必經小公園,一天我囝囝放學後她帶他到公園玩一會兒,一次看到一名約一歲多看似剛懂走路的小孩正玩著高低架玩意,小孩站到第二格,其家傭大叫嚷著小孩回家要離開不能再玩,試問一名只得一歲的小孩怎會懂,家母對我說估不到家傭竟走到小孩旁,用手猛力拉扯小孩背部上衣,小孩整個身驅失去重心的往後掉在地上,後腦和背部著地馬上痛哭,大家猜猜其家傭怎做?不但沒上前抱起小孩,還邊拿出手提電話邊走開邊跟電話中的同鄉咕囉咕囉地吹水。我聽後問家母為何不報警?為何不叫管理處人員幫忙!若然我在場一定馬上報警送小孩驗傷,試問一個仍未懂講話的小孩怎懂得向父母申訴家傭的惡行,都只怪身為父母的太放心,眼不見為沒事,如真的發生嚴重的事一輩子後悔。我是一名曾兩年轉換了十名家傭的母親(囝囝出世後兩年),最初我對家傭如家人,不但買手提電話連每個月台費給家傭任用,生日會贈禮,但可能我不幸,偏遇上低劣的家傭,對囝囝作出危險性的動作又有、把成人藥物給囝囝當玩具把玩的又有、無故失踪走佬的又有、叫她買米卻嫌重沒買又有、不懂看鐘的又有(即不懂分辨時間幾點)、衣衫完全未乾卻放進衣櫃的又有、弄壞洗衣機的又有、把我的名錶掉在地上幾乎掃掉的又有、問我借錢的又有、反鎖自己在廚房的又有,總之大大小小鎖碎事,我每天下班不但沒真正休息,還要處理家傭每天“意想不到”的錯處,做我家傭算爽!因為我只叫她打理家務及煮飯,而囝囝自出世我每天親自幫他洗澡,平時不時叫父母來我家跟眼,但那兩年我只知我經常報警兼經常填入境署form,幾乎可出書論盡家傭百大罪惡。沒錯!香港父母極無奈,沒選擇之下必要請外傭,其實這樣的一個家傭基本上是一個陌生人,你見過她父母嗎?你知道她放假跟誰外出嗎?你知道她家鄉地址及電話嗎?我確信十多年前確實有優質家傭,可是美加每月人工約六至八千元港幣,好的統統飛往美加去打工,餘下的......不要也吧!為家人和下一代,不如找父母或親戚幫忙或保護兒童會托兒服務吧!

男爵府

陪月勳章

引用:回覆+雙魚媽媽+的帖子我地兩公婆都要返工,

原帖由 imphyllis 於 13-07-02 發表
回覆 雙魚媽媽 的帖子

我地兩公婆都要返工,四大長老又晤方便照顧仔仔。我就晤係俾姐姐落街同阿仔玩,而係 ...
你未見過d姐姐係playgroup 不停message 同whatsapp ?我見過,完全冇理個小朋友,搞到小朋友俾千秋撞,流晒血。

複式洋房

回覆 雙魚媽媽 的帖子

agree can not
:-D

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係BB,我都唔會比了...

男爵府

我以往的住所有 clubhouse 我都唔俾, 現在只有個公園仔, 超多蚊, 更加唔俾,
即使我大女都6歲幾, 但工人就是工人, 有乜事肉痛只是父母

別墅

我都吾俾,要出街一定係屋企人帶

大宅

引用:Quote:原帖由+Iceman00852+於+13-07-02+發

原帖由 caroltang_tpy 於 13-07-03 發表
只係10次!我件每做一樣嘢都會停手兩三次噤機
我都明白E加D工人成日掛住上網,但唔可以影響工作嘛!

大宅

回覆:我從來都唔俾姐姐單獨帶BB出街, 係唔係太緊張

我從來無比過姐姐帶bb落街,平台玩都無,一d都唔放心,我寧願買多d玩具或書比工人同bb玩都唔會比佢帶落街。

子爵府

引用:我見過有工人帶住剛學識行的bb行商場,等el

原帖由 ling142367 於 13-07-01 發表
我見過有工人帶住剛學識行的bb行商場,等elevator時候見呀b可能牙痕,用囗啜住個垃圾桶工人發緊白 ...
Omg

大宅

我都唔俾姐姐單獨帶BB出街是好正常的,無la la點解要帶BB出街?

首頁

尾頁

跳至