在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

先講背景, 我老細係一個好林既人, 基本上我地部門的同事有咩要求(例如遲返早退), 同老細講聲就得, 唔會當攞假或扣人工... 有個女同事(V)早幾個月生左仔仔, 我就比佢再早幾個月生左囡囡, 在產假期間我地幫對方處理工作上的事情.
自從V生完仔仔之後, 每一次BB睇保健, V都會同老細講, 叫老細幫佢簽名, 簽名即簽了名就不用當拎假或扣人工, 即係V成日遲返或早退, 仲要係走2-4個鐘... 而且V專揀一D佢要做野既日子黎BOOK保健, 而佢又幫BB BOOK左兩個地方的保健, 所以一個月基本上有3-5日佢係要帶BB睇保健既, 而且V每日都會以回家睇BB為理由遲1個鐘返公司.

V尋日同我講問我仲記唔記得佢個JOB係點做, 我心知不妙, 已經同佢講唔記得, 但佢就話唔記得就要問下其他人點做啦因為聽日下午我要帶BB睇保健, 朝早收工我就唔會返黎, 咁我咪問佢係咪拎假, 佢話唔係, 係叫老細簽名, 咁我就話你去睇保健睇一個晏晝?(因我知佢睇保健由屋企去只需15分鐘) 咁佢就話係.

我嬲嬲地, 因為我老公同V小姐個老公都係自僱人士/自由職業, 我BB睇保健都係叫我老公帶BB去而已, 點解V就唔可以叫佢老公帶呢? 而且V小姐屋企仲有工人, 佢絕對可以叫工人帶BB去排隊, 排到差唔多佢先至去, 咁起碼佢可以做返佢自己JOB D野嘛~~ 但V唔係, 佢係又要賺人工又要用上班時間出去做自己野, 平時遲一兩個鐘都忍佢, 但係而家講係半晝唔返公司唔做野都有人工wor... 我都想搵份咁ge工呀~

我唔知係我小器定點, 總之條氣好唔順, V叫人做野係用命令既語氣, 而唔係請求人幫佢做.
仲有, 你有請病假/大假就話幫你做野ja, 但你而家係無拎假但你個人走左去ar, 仲叫人地幫你做野, 好過份囉.

水晶宮

不要幫她做她份內的工作!你可以試試以相同的理由請假,暗示你老細如果所員工皆以相同的理由告假,到底工作該如何分配!支持你!

大宅

purple_onion 發表於 13-7-1 23:24
不要幫她做她份內的工作!你可以試試以相同的理由請假,暗示你老細如果所員工皆以相同的理由告假,到底工作 ...
我老細真係又林又懶, 佢覺得簽個名好簡單, 反正D野唔洗佢做就得, 都係佢的下屬們(即我們這team人)搞掂返~
唉, 好討厭職場有呢d人, 你身為人地阿媽, 我都係人地老母, 光明正大話你又驚hurt到你, 但個人又鬼咁蠢又要用到人地盡一盡, 暗示佢又唔明wor

子爵府

回覆:lovely_nurse 的帖子

有時我會覺得有咁既老細就有d咁既員工

大宅

cmting 發表於 13-7-2 01:02
有時我會覺得有咁既老細就有d咁既員工
又岩既~ 不過無計, 各種老細都會有各種優點缺點, 唔係衰呢樣就係衰果樣...

珍珠宮

你又學佢囉....重要約埋同一日去保健中心......

咁咪睇下啲嘢邊個做囉!
好好過每一天......

大宅

jacquesau 發表於 13-7-2 10:18
你又學佢囉....重要約埋同一日去保健中心......

咁咪睇下啲嘢邊個做囉!

不過V小姐一定會捷足先登...............

男爵府

V師奶都好離譜wor
不過你老曬太lum,無辦法
如果是我,我絕對會向老曬反應
如果她用公司時間做私人野唔影響到我,我會理她
如果已經影響到我,我覺得唔義務幫手,尤其是經常性發生

大宅

minirat 發表於 13-7-2 11:00
V師奶都好離譜wor
不過你老曬太lum,無辦法
如果是我,我絕對會向老曬反應
你講中晒我心入面諗既事.
如果佢返唔返都唔影響到我地既, ok無問題話之你放一三五個月.
但係成日係咁, 好似奉旨既, 我條氣就好唔順!

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

唔扣佢假係公司蝕.....對你無乜影響....佢扣假扣錢都唔會係入你袋...

你睇唔過眼的話, 可以學佢咁簽名唔請假....但無可能唔幫佢做....

佢仔仔睇保健睇得咁密, 可能人地有病及理由....同老闆講左老闆諒解呢!

你都無謂嬲....

一個唔該佢俾人炒左, 你要做晒咪仲慘...

大宅

kawan1117 發表於 13-7-2 14:41
唔扣佢假係公司蝕.....對你無乜影響....佢扣假扣錢都唔會係入你袋...

你睇唔過眼的話, 可以學佢咁簽名唔請 ...
唔扣假公司唔會蝕架, 因為d job總會有人做.
講真, 如果佢閃人係唔影響到人既話我覺得無問題, 但係正常黎講, 都唔會專揀自己有野做果日黎去book保健吧...? 我覺得佢好好好唔識做人而且樣樣攞到盡.
同埋佢個小朋友好正常好健康, 只係呢個女同事想做私人野而又唔想做公司野但又想拎$.

珍珠宮

lovely_nurse 發表於 13-7-2 14:52
唔扣假公司唔會蝕架, 因為d job總會有人做.
講真, 如果佢閃人係唔影響到人既話我覺得無問題, 但係正常黎講, ...
呢啲同事太自私.....唔要得!
我會當住其他同事大大聲話佢!
好好過每一天......

大宅

jacquesau 發表於 13-7-2 15:33
呢啲同事太自私.....唔要得!
我會當住其他同事大大聲話佢!
其實如果呢位同事平日係同大家好相處ge, 抵得諗d ge, 我會比較樂意去幫佢完成佢手頭既工作.

但係V小姐平時係唔係自己事絕對唔會做, 死都唔願意做多少少的人, office入面ge野例如聽下電話拎下文件佢一定唔會做, 呢d野永遠係留俾大家去做... 呢種性格在辦公室入面好乞人憎.

伯爵府

好明白你感受~以前我試過~~

如果換轉係我..
我會做晒佢D野....等佢咩都使跟....因為V嬸...返黎做同唔做都好, 反正最後都係你做同執手尾啦..
直頭做晒D野.....等佢返黎得個坐字...
通常林的老闆....係唔會幫你解決問題...
因為佢地唔想做丑人架...
所以你應該係幫你老闆解決問題....
做好晒所有工作...
等你老闆有個好理由炒左佢....
你諗下...老闆唔想丑人架麻....
你地投訴V嬸, 即係要你老闆煩多樣野...
我係老闆就彩你都傻...
只緊要D野有人做之麻...
如果你做得晒V嬸的工作...你老闆係林, 但唔係盲...
要死人時..都唔會到你...
到時再踩V嬸一腳送佢返屋企...
到你D野做唔晒...先提請人都唔遲LA....

大宅

貓山公主 發表於 13-7-2 16:34

如果換轉係我..
嘩... 你好勁, 估中晒!
我老細真係林茲茲, 成條軟皮蛇咁.
今日做晒V小姐D野了, 同時亦同佢講左D野, 我話"下次請你做晒自己野先至早退, 因為同事們唔係奉旨要幫你做野, 同埋重點係你返工時間做私人野, 所以先會將你既工作俾同事們分擔...一次半次就得, 但係唔能夠長期係咁. 而且老闆批你係人情, 唔批你係道理, 你D缺勤咁密, 人事部必定會追老闆, 到時會令到老細好難做"
佢即刻去左人事部度請返半日假......... mouth:
咁我當然條氣順D, 做都做得開心D.
我估唔到惡一次佢會驚左... 唉, 佢有點兒欺善怕惡.

大宅

貓山公主 發表於 13-7-2 16:34

如果換轉係我..
補充返一點, 我公司基本上唔會點炒人, 所以入得黎做, 人人都做又係咁唔做又係咁, 反正薪唔加人唔炒, 十年如一日, 所以養左部份懶人... mouth:

男爵府

BK Milk勳章

以牙還牙

伯爵府

lovely_nurse 發表於 13-7-2 16:41
嘩... 你好勁, 估中晒!
我老細真係林茲茲, 成條軟皮蛇咁.
今日做晒V小姐D野了, 同時亦同佢講左D野, 我話"下 ...

如果佢係驚就好囉...
通常呢D懶人無得救, 好快會故態復萌!
因為我以前有些同事都係咁...
講到尾, 呢D人永遠唔會同你埋唔到"冷", 因為做人的基準好唔同...
為左自己條氣順, 如果你話V嬸你都唔會俾人炒或扣人工....
咁得閒好"""善意地提醒下個V嬸"""
呢D人唔提唔安樂~~

後話,我無你咁好彩...我老闆好勤力的. 但好心軟囉..
雖然有話過D同事,但D同事死都唔認....
俾人捉到又話人地"線"佢...
根本係懶慣左..唔"線", 都唔好當老闆盲架....
最後我辭職....因為覺得個D懶人無得救....
老闆心軟改變唔到工作環境同氣氛又係無得救....
走左仲開心...

大宅

貓山公主 發表於 13-7-2 17:03
如果佢係驚就好囉...
通常呢D懶人無得救, 好快會故態復萌!
因為我以前有些同事都係咁...
對呀... 有時D人需要人地不斷提醒, 又或者咁講, 在一個咁既工作環境度做野, 多少要學識企硬, 惡, 因為其實老闆佢真係唔係盲, 佢亦都知道邊D人成日將事情推落人也身上, 只係佢見你地無人出聲, 又好似無事發生咁, 都懶得理.

本來我覺得大家幫下忙係OK, 因為我都有同幾個同事OK FRD, 都會幫下大家咁, 不過有部份人真係幫唔落.........

男爵府

回覆 lovely_nurse 的帖子

同佢講叫佢做好自己野先走, 做唔完返黎ot做返得唔得?

首頁

尾頁

跳至