論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人做左差不多一年,最近開始會駁咀駁舌,今日俾我發現佢買左新電話,仲要係智能手機(因為我地有個共用櫃桶,我當藥箱用放藥品野,佢就放抺手巾果d,我呢排著新鞋整損腳,日日都開櫃桶拿膠布,佢竟然將個電話盒包裝放係櫃桶裡面,我好難唔發現。。。)以下係我擔心既情況:
1)如果玩手機上網無節制,可以點算?
2)佢地會唔會上太多網數據果d用到俾唔起費用,到時又借錢?
3)咁有錢出智能手機,係咪證明唔等錢使?

其實今朝起身見佢全神貫注扮做野,我已經心感不妙。。。

請各位指教下小妹,感激

伯爵府

其實我地都冇咩辨法, 睇定d先囉.

我都係check到我姐姐成日whatsapp上線, 但見佢功夫做得足所以我都冇理佢, 應該係話理唔到咁多, 我都有間接同佢講下, 唔好成日上網, 但佢都係咁我都冇計. 睇定d如果佢做野ok就隻眼開隻眼閉......

以我所知, 佢地有姐姐plan, 好似係幾十蚊架咋. 至於買手機, 佢都做咗一年多還晒錢, 佢有錢買咩唔關我事啦....

男爵府

基本上係控制唔到, 亦唔到你理.... 除非你在家, 佢要不停係你面前做野,
你可以見到佢唔用電話唔上網, 否則都係晒氣...

別墅

引用:基本上係控制唔到,+亦唔到你理....+除非你

原帖由 MonMonLam 於 13-07-02 發表
基本上係控制唔到, 亦唔到你理.... 除非你在家, 佢要不停係你面前做野,
你可以見到佢唔用電話唔上網, 否則 ...
都係。。。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我之前果件賓,一轉智能手機就開始衰,因佢唔懂節制,湊BB都掛住玩,經常要FB同whatsapp,我因為咁就即刻安多兩部cam監視佢,佢就常常死去廁所玩避部cam。最後我頂唔順炒了佢.跟住我就收到財務公司追數信,當時終於明白點解佢突然咁多錢轉智能手機

男爵府

HappyDay2008 發表於 13手機,-7-2 16:29
我之前果件賓,一轉智能手機就開始衰,因佢唔懂節制,湊BB都掛住玩,經常要FB同whatsapp,我因為咁就即刻安多兩 ...
我而家個懶鬼印姐,都係來我家先轉用智能手機,真係懶到出汁,成日考我記性,公司甘多野做,返到屋企已經唔記得佢未做乜野,總之你唔叫就唔做。。。

別墅

回覆:噩夢來臨,工人轉用左智能手機

我個菲姐今年第5年,佢都係上年年底出左部智能手機就變晒.成日心不在焉,湊小朋友唔上心!成日上網!我年初時探佢口風知道部手機成二千幾蚊,仲係出新機唔係二手!成日喱喺廚房角位係咁上網.見到我行過就即刻收埋部機!我成日都唔明FB使乜成日check!我老公喺度會收儉D!mouth:

大宅

回覆:Lovemalimore 的帖子

我個位姐姐都係甘。我唯有同佢講我個仔少左黏住佢,係咪因為佢少左attention俾我個仔咯。

大宅

我個姐轉新電話後,唔肯比佢個電話號碼我,我好嬲,問佢如果佢放假我有緊要事點搵佢,佢竟然大膽到發\"微信\"WeChat 比我!叫我用WeChat搵佢, 或者打佢舊電話number!!真吹賬!

別墅

我個人覺得智能電話令我地好多人做左低頭族,姐姐們又點會抵擋得住誘惑,點會可以晚上訓覺果時先上網丫,黎緊月尾仲有2星期不在香港,堅擔心佢懶到出汁,返黎屋企勁污糟。。。

首頁

尾頁

跳至