自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:話說今早同我囝落樓下公園玩&踩單子。驚有

原帖由 Susan2389 於 13-07-02 發表
話說今早同我囝落樓下公園玩&踩單子。驚有蚊子咬所以出扇子幫我囝撲嚇,點知突然身後有個2歲左右小朋友猛 ...

simple is the best~

水晶宮

我在給東西人家小朋友前, 會先徵得家長同意.

大宅

回覆:howmuch 的帖子

我贊成!!我好唔中意啲人未經我同意就比啲野食我個女,雖則係好心,但會養成佢周圍拎人野而又唔問過我,到時又咪係我比人話冇家教!!

ttcat    發表於 13-7-3 10:10

水晶宮

yinbb311 發表於 13-7-2 22:46
我贊成!!我好唔中意啲人未經我同意就比啲野食我個女,雖則係好心,但會養成佢周圍拎人野而又唔問過 ...

我覺得是基本禮貌, 人家有什麼避忌, 外人不知到, 始終是自己介入別人, 不能自以為是.
在小朋友面前徵詢家長同意, 是尊重別人, 亦是身教的表現.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

話說今早同我囝落樓下公園玩&踩單子。驚有蚊子咬所以出扇子幫我囝撲嚇,點知突然身後有個2歲左右小朋友猛 ...
唔好意思,我一向都會同個女人一樣咁做唔係你有咩野問題,只係唔想小朋友無原無故接受人地嘅野…就係咁多…小朋友都照樣係好大聲話…唔可以隨便拎人野…

~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

大宅

回覆:oilamyoyo 的帖子

係呀,果一刻只係想教個女唔可以拎人野,而唔係覺得你係拐子婆

珍珠宮

引用:可能佢緊張,我有次有個女人突然走黎同我講

原帖由 Shirleyng428 於 13-07-02 發表
可能佢緊張,我有次有個女人突然走黎同我講可唔可以借小朋友用一用,我嚇親但我話唔好意思,唔得!!!

...
吓! (◎_◎;)

男爵府

回覆:言行舉止已睇穿你有無家教!

其實當我比任何野to kid ,我一定叫他們要問下父母先,或者比父母,父母ok才可以有

水晶宮

畀面勳章

依家好多人都無家教

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我贊成!!我好唔中意啲人未經我同意就比啲

原帖由 yinbb311 於 13-07-02 發表
我贊成!!我好唔中意啲人未經我同意就比啲野食我個女,雖則係好心,但會養成佢周圍拎人野而又唔問過 ...
我都好唔鍾意,不過我會教個囡講多謝,跟住我會收起

珍珠宮

畀面勳章

樓主可能好彩,對方媽媽無上開bk,唔係可能會出現情疑似拐子婆想用扇子拐小朋友既標題

子爵府

Shirleyng428 發表於 13-7-2 18:55
可能佢緊張,我有次有個女人突然走黎同我講可唔可以借小朋友用一用,我嚇親但我話唔好意思,唔得!!!

...
借小朋友用

男爵府

說實話,我不會接受自己小朋友向陌生人攞嘢,亦不想陌生人隨便俾嘢自己小朋友,讓他以為當街當行問人攞嘢是可以的,會有人俾佢。

男爵府

開心吸收勳章 熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實,我都會唔俾呀女要人野,因佢好貪心,佢會得寸進尺,我試過禮貌地叫佢俾返人(多數係糖), 但佢唔會聽,所以有時我會好似個個女人咁做

伯爵府

人地比野我囡囡,我幾乎五會比距拿,但繫我會教距講五該曬,五使喇,屋企有。之後人地比野距, 就算五要,我囡囡都會五該前五該後的

Ruph出世啦,2010

翡翠宮

引用:可能佢緊張,我有次有個女人突然走黎同我講

原帖由 Shirleyng428 於 13-07-02 發表

...
我試過,個女人問我借我仔,比佢度下件衫啱唔啱,佢想送比人……我開頭都唔想但佢即刻解釋同叫我度,咁我就幫佢。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Shirleyng428+於+13-07-02+發

原帖由 fatchu@home 於 13-07-02 發表
我試過,個女人問我借我仔,比佢度下件衫啱唔啱,佢想送比人……我開頭都唔想但佢即刻解釋同叫我度,咁我就 ...
我唔係賣衫地方!係賣日用品地方!所以唔知佢做乜!

大宅

如果我係果個媽媽,
我會先笑笑口望一望你,再話自己小朋友。。。
1黎因為有時真係唔知係人地比佢定佢攞人。。。
2黎得罪講句唔知乾唔乾淨。。。
3黎唔可以人比佢就要,始終d野係人地。。
其實又未至於問人有冇家教既,可能佢驚小朋友整親自己激動左姐。。。

別墅

回覆:howmuch 的帖子

玩&食嘅嘢本人同樣唔鍾意自己小朋友向別人亂要嘢或別人未問我同唔同意之前俾嘢我小朋友。同時都會教我小朋友要同人哋唔該。哩係做人基本啲禮貌!
另大人應該清楚自己小朋友係咩性格,出街前應教佢邊d應該或唔應該做嘅嘢。

大宅

wyeth冷知識勳章

我會多謝人地,會俾我仔玩兩下,不過會同佢講係人地,跟住俾返人。

們就唔鍾意人地俾野我仔食,我唔知果樣野乾唔乾淨,同埋果個人正唔正常

首頁

尾頁

跳至